Μήνυση κατά του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σταύρου Τσακυράκη κατέθεσε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου με αφορμή τη δημόσια κριτική που της άσκησε για την πρωτοβουλία της να απευθύνει επιστολή διαμαρτυρίας στους συναδέλφους της τις κρίσιμες ημέρες λίγο πριν από τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015.

Ads

Αργά χθες το απόγευμα η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με τον Στ. Τσακυράκη, ο οποίος και επανέλαβε ότι οι αξιολογικές κρίσεις είναι απόλυτο δικαίωμά του, ότι η ενέργεια να καταθέσει μήνυση η Β. Θάνου είναι πρωτοφανής και ότι είναι δεδομένο πως ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να κρίνει έναν δικαστή.

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου αναφέρει στη μήνυση: «Εγκαλώ τον Στ. Τσακυράκη, εξαιτούμαι δε τη νόμιμη τιμωρία αυτού καθόσον ο ίδιος ως κάτοχος σελίδας στο διαδίκτυο προέβη σε βάρος μου σε πράξεις και παραλείψεις οι όποιες κατά την άποψή μου στοιχειοθετούν εγκλήματα κατά της τιμής μου και ειδικότερα αυτά της εξύβρισης και της δυσφήμησης κατ’ εξακολούθηση».

Στη συνέχεια η Β. Θάνου αναφέρεται σε παραβίαση εκ μέρους του Σταύρου Τσακυράκη διατάξεων του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ με αναλυτικό τρόπο.

Ads

H επιστολή της

Οπως η ίδια σημειώνει, λίγο πριν από τη συμφωνία του Ιουλίου και λόγω των απειλών για έξοδο της Ελλάδας από την Ε.Ε., απευθύνθηκε, όπως είχε κάθε δικαίωμα αλλά και επιτακτικό καθήκον, στους ομολόγους της προέδρους ανωτάτων δικαστηρίων των ευρωπαϊκών χωρών θεωρώντας ότι «η δικαστική ανεξαρτησία δεν είναι μοναχική καθώς και ότι η Δικαιοσύνη σε εποχές κρίσεων πρέπει να είναι σε εγρήγορση και μάλιστα όταν οι πολίτες βιώνουν απαξίωση και αμφισβήτηση αποτελεσματικότητας των θεσμών».

Επίσης προσθέτει ότι με την ενημέρωση που έκανε συνέβαλε στην ανατροπή του ανθελληνικού κλίματος έστω στους κόλπους της Δικαιοσύνης.

Στη συνέχεια η πρόεδρος του Αρείου Πάγου αναφέρεται στην ανάρτηση του Σταύρου Τσακυράκη και συγκεκριμένα στο ότι ζητούσε με κείμενό του την παραίτησή της, διότι «προέβη σε μια πρωτοφανή για δικαστικό λειτουργό ενέργεια».

Το επίμαχο κείμενο χαρακτήριζε πολιτικές κρίσεις το περιεχόμενο της επιστολής Θάνου και ειδικά τις αναφορές της για το δημοψήφισμα και τα μνημόνια: «Είναι φανερό ότι όχι μόνο δεν κατανοεί (σ.σ. η Β. Θάνου) την επιταγή της αποχής της ίδιας από πολιτικές κρίσεις, αλλά είναι τόσο αφελής ώστε δεν υποψιάζεται καν ότι οι δικαστές των άλλων χωρών θα τραβούν τα μαλλιά τους διαπιστώνοντας ότι ανώτατος δικαστικός λειτουργός μιλά ως πολιτικάντης. Η επιστολή Θάνου καταβαραθρώνει τη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς, εκθέτει τη χώρα μας και την ευτελίζει πολιτισμικά. Δεν μπορεί να παραμένει στη θέση της. Περιμένω την αντίδραση των ακέραιων δικαστών της χώρας μας».

Η Β. Θάνου επισημαίνει την ειρωνεία σε χαρακτηρισμούς όπως «πρώην συνδικαλίστρια» κ.λπ.

Επίσης στη μήνυση περιλαμβάνει και νέες αναρτήσεις του Στ. Τσακυράκη, αλλά και υβριστικά σχόλια για το πρόσωπό της τα οποία ο ίδιος ως διαχειριστής της ιστοσελίδας επέτρεψε να αναρτηθούν.

«Μια επικίνδυνη κίνηση»

image

Σε απάντησή του ο κ. Τσακυράκης χαρακτηρίζει νομικά έωλη και θεσμικά επικίνδυνη τη μήνυση:

«Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου συγχέει την άσκηση κριτικής, που αποτελεί απόλυτο δικαίωμα κάθε πολίτη, ιδιαίτερα όταν αφορά δημόσια πρόσωπα, με την εξύβριση και τη δυσφήμηση. Θα επανέλθω αναλυτικά σε όσα μου καταλογίζει στη μήνυσή της. Περιορίζομαι να αναφέρω ότι ισχυρίζεται πως το περιεχόμενο του σχολίου μου ενείχε «μείωση του κύρους του αξιώματος, ήτοι αυτού της προέδρου του Αρείου Πάγου, που η Πολιτεία μου ενεπιστεύθη και που δικαιούμαι να απολαμβάνω». Το αδίκημα της περιύβρισης αρχής έχει από το 1993 καταργηθεί και, προφανώς, το κύρος του δικού της αξιώματος και όλων των αξιωμάτων της ελληνικής πολιτείας δεν προστατεύεται από την έννομη τάξη».

Στη συνέχεια ο καθηγητής αναφέρεται σε αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που χαρακτηρίζουν αξιολογικές πολύ χειρότερες κρίσεις από το «αφελής», ενώ η αναφορά ότι «μιλά ως πολιτικάντης» είναι ακόμη πιο φανερό ότι αποτελεί αξιολογική κρίση και συνεχίζει:

«Εν ολίγοις, πρέπει να διαθέτει κάποιος πολύ πτωχά νομικά για να υποστηρίξει ότι το σχόλιό μου αποτελεί εξύβριση ή δυσφήμηση. Επ’ αυτού τόσο οι συνάδελφοί μου καθηγητές Νομικής όσο και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών οφείλουν να πάρουν θέση. Η άσκηση μήνυσης από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου σε δικηγόρο για επικριτικά σχόλια είναι θεσμικά επικίνδυνη διότι, εκ των πραγμάτων, λειτουργεί εκφοβιστικά. Ζητεί από συναδέλφους της δικαστές να δικάσουν την υπόθεση. Ας μην ξεγελιόμαστε, αυτή η μήνυση πρέπει να πάει κατευθείαν στο καλάθι των αχρήστων. Υπό άλλες συνθήκες, θα ήμουν απαρηγόρητος, αν με εγκαλούσαν για παραβίαση δικαιωμάτων των άλλων. Ομως, ειλικρινά, όχι μόνο δεν είμαι απαρηγόρητος, αλλά αισθάνομαι μεγάλη τιμή για τη μήνυση που ασκήθηκε εναντίον μου από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Τη θεωρώ, κατά κάποιον τρόπο, αναπόφευκτη συνέπεια των αγώνων που έχω δώσει στη ζωή μου».

Ενα μικρό σχόλιο

Συμφωνώντας απολύτως με τον καθηγητή στην υπεράσπιση του δικαιώματος να κρίνονται ελεύθερα όχι μόνο πολιτικοί αλλά και κάθε θεσμικός παράγοντας, αρκεί να μην προσβάλλεται η προσωπικότητά του και να μην εξυβρίζεται – είναι πράγματι άξια απορίας η κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Εξίσου όμως δικαίωμά της ήταν να απευθυνθεί στους συναδέλφους της με όποιο περιεχόμενο έκρινε η ίδια σκόπιμο, στη βάση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων της χώρας, και ήταν εξαιρετικά άστοχη η προτροπή του καθηγητή να ζητηθεί η παραίτηση της Β. Θάνου και μάλιστα ζητώντας να το κάνουν αυτό κάποιοι «ακέραιοι» δικαστές. Ολοι οφείλουν να κρίνονται για τις ενέργειες όπως και για τις απόψεις τους, αλλά σε κάθε περίπτωση προφανέστατα όχι μέσα σε δικαστικές αίθουσες.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα των Συντακτών