Αν υπάρχει μια περίοδος όπου το “αρχαίο πνεύμα αθάνατο” των ολυμπιακών “μεγαλούργησε” με κάμποσο σπρώξιμο από τη χημική βιομηχανία,αυτή δεν είναι άλλη από την δεκαετία του 80.Η αντιπαλότητα και ο συναγωνισμός μεταξύ των αμερικανίδων ,των ανατολικεγερμανίδων και των σοβιετικών αθλητριών του στίβου στα σπριντ,έφτασε σε τέτοιο βαθμό ανταγωνισμου που δύσκολα θα ξαναζήσουμε στο μέλλον.

Ads

 
Δεν είναι τυχαίο πως όλα τα γυναικεία παγκόσμια ρεκόρ που σημειώθηκαν τότε στο στίβο μέχρι και τα 800 μέτρα, παραμένουν μέχρι σήμερα ακατάρριπτα.Δυστυχώς οι πολιτικές σκοπιμότητες εκατέρωθεν,είχαν ως αποτέλεσμά την μη συμμετοχή όλων αυτών των σούπερ αθλητριών σε δυο ολυμπιάδες ,στερώντας την ανθρωπότητα από την ευκαιρία να διαπιστώσει ποιανού οι  ουσίες είναι οι αποτελεσματικότερες.
 
Δεν είναι κοινό μυστικό πως την εποχή εκείνη η επιστήμη της ντοπας έφτασε σε δυσθεώρητα ύψη ,το ίδιο φυσικά και τα ντόπινγκ σκάνδαλα και στις δυο πλευρές του τείχους. Όλα αυτά όμως θα αποτελούσαν μια κακιά ανάμνηση για την πολυαναμενόμενη  ολυμπιάδα της Σεούλ.
 
Το τι θα μπορούσε να συμβεί σ’ εκείνη την ολυμπιάδα ,μας το ειχαν προϊδεάσει τα δυο παγκόσμια πρωταθλήματα στίβου που προηγήθηκαν. Εκεί οι ανατολικογερμανίδες με μπροστάρισα  την κοκαλιάρα turbo-Κοχ ,έδειξαν τα οπισθία τους στις τροφαντές αμερικανίδες οι οποίες όμως κράτησαν το καλύτερο για τη Σεούλ.
 
Η πρώην Ανατολική Γερμανία ήταν ίσως το λαμπρότερο παράδειγμα κράτους -προς αποφυγή- μετά τις ΗΠΑ ,για το όριο που μπορεί να φτάσει για καθαρά πολιτικούς σκοπούς, η πρακτική του: Yπηκόου πειραματόζωου. Δεν ήταν μόνο οι αθλήτριες του στίβου, αλλά και αυτές της κολύμβησης, οι οποίες σάρωναν το ένα μετάλλιο πίσω από το άλλο κολυμπώντας πρώτα, πριν από κάθε αγώνα ,σε μια πισίνα γεμάτη με χάπια και αναβολικά.
 
Μπορεί οι ολυμπιακοί της Μόσχας να απέδειξαν περίτρανα στον άφωνο δυτικό κόσμο,πως πίσω από το τείχος δεν κατοικούσαν τέρατα με δυο κεφάλια και τρία πόδια,αλλά η προπαγάνδα μεταξύ του υπαρκτού και του κανονικού καπιταλισμού δε θα μπορούσε να είχε βρει καλύτερο πεδίο εφαρμογής από τον αθλητισμό.
 
Το 1988 ολόκληρη η ανθρωπότητα περίμενε με αγωνία την κόντρα των καλύτερων αθλητριών .μέχρι φυσικά να επιτραπούν κάποτε και με την βούλα του νόμου όλες οι απαγορευμένες ουσίες ,τα βιονικά μέλη και τα γενετικά πειράματα,που έβγαλε ποτέ ο γυναικείος στίβος. Το τραγικό άστρο της Φλορενς Γκρίφιθ (Flo-Jo χαϊδευτικά) ήταν αυτό που έλαμψε επισκιάζοντας οτιδήποτε άλλο ,ακόμα και τους άντρες συναθλητές της που μονοπωλούσαν μέχρι τότε τα κουλουάρ. Αποδείχτηκε τελικά “ο μαύρος σίφουνας” που έσωσε την φήμη εκείνων των ολυμπιακών από την ολοκληρωτική κατάρρευση.
 
Η Flo -Jo αφού είδε και απόειδε να τρώει την σκόνη των αντιπάλων της τερματίζοντας τριτοτέταρτη,αποφάσισε τότε να κάνει και αυτή το μεγάλο βήμα προς την εφήμερη δόξα και τα βιβλία της ιστορίας.Το πανέμορφο αυτό κορίτσι με τα περίεργα νύχια και το έντονα μακιγιαρισμένο πρόσωπο,παρουσιάστηκε σχεδόν αγνώριστο εκείνη την χρονιά. Το κορμί της είχε κερδίσει σε μυική μάζα ,ενω το πρόσωπο της είχε απεμπολήσει τα γυναικεία του χαρακτηριστικά. Τα απίστευτα παγκόσμια ρεκόρ που σημείωσε ,ίσως να σπάσουν όταν κάποτε βρεθεί μια καινούρια Balco να δείξει τον δρόμο στον πολυεθνικό πρωταθλητισμό των εκατομμυρίων δολαρίων.
 
Οι κακές γλώσσες λένε πως εξ’ αιτίας του σκανδάλου με τον ντοπαρισμένο big Ben Johnson ,η ΔΟΕ αποφάσισε να κάνει τα στραβά μάτια στα δεκάδες-εκατοντάδες περιστατικά ντοπαρίσματος ,ειδάλλως το αρχαίο πνεύμα αθάνατο και η υπερ-καλλιεργημένη ευγενής άμυλα, θα κατέληγαν στα αζήτητα της ιστορίας.
 
Ως αντάλλαγμα, η Flo-JO αποσύρθηκε από τους στίβους με την ίδια ταχύτητα που έσπαγε το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο. Το ολυμπιακό παραμύθι είχε δράκο στο τέλος. Δυστυχώς για την ίδια, η προσπάθεια της να επιστρέψει στους αγώνες της πατρίδας της οχτώ χρόνια μετά ,δεν καρποφόρησε. Βρηκε τραγικό θάνατο από “παθολογικά” αίτια σε ηλικία μόλις 36 ετών.
 
Ο θάνατος της σηματοδότησε ταυτόχρονα και τα βιολογικά όρια της ιδρωμένης προσπάθειας για πιο ψηλά,πιο μακριά, πιο γρήγορα .Τον πήχη που όταν υπερπηδήσει η ματαιοδοξία του “I m the best” ,δεν υπάρχει επιστροφή. Η κατάληξη της όμορφης Flo -Jo, γρήγορα σκεπάστηκε από τις πατριωτικές κραυγές των αμερικανών που εμψύχωναν τον “πάπια” Μ. Johnson ,στην άνιση μάχη του με το χρονόμετρο στο ολυμπιακό στάδιο της Ατλάντα .