«Σεισμό» προκάλεσε παγκοσμίως το αποτέλεσμα του ιστορικού δημοψηφίσματος της Βρετανίας. Στις 23 Ιουνίου, η πλειοψηφία του βρετανικού λαού ψήφισε Brexit, οδηγώντας τη χώρα στην έξοδο από την ΕE.

Ads

Η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα που ανοίγει την πόρτα εξόδου, προκαλώντας ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αβεβαιότητας και προκλήσεων, το in.gr μίλησε με Βρετανούς πολίτες που τάχθηκαν κατά και υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην ΕΕ και εξήγησαν τους λόγους που ψήφισαν Brexit και Bremain αντίστοιχα. Έδωσαν τη δική τους εκτίμηση για τους λόγους που οι πολίτες οδηγήθηκαν στην απόφαση υπέρ του Brexit και τοποθετήθηκαν σχετικά με τους «νικητές» της 23ης Ιουνίου, Νάιτζελ Φάρατζ και Μπόρις Τζόνσον.

«Πήγα με την καρδιά μου και ψήφισα την έξοδο»

Ads

Η Έμα, βρετανίδα πολίτης περίπου 35 ετών, ψήφισε την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εισπράττοντας κύμα οργής απέναντί της στα κοινωνικά δίκτυα. Η ίδια μιλά στο in.gr για τους λόγους που την οδήγησαν στην απόφαση αυτή και δηλώνει ιδιαίτερα απογοητευμένη από τον «πόλεμο» που ξέσπασε ανάμεσα στους Βρετανούς.

«Διαφωνώ με τη στοχοποίηση όσων ψήφισαν έξοδο. Έχω δει σκηνικά έντονης λεκτικής βίας γύρω μου κι έχω γίνει δέκτης αυτών. Επίσης, έχω πληροφορηθεί ότι υπήρξαν και σκηνικά σωματικής βίας μετά το αποτέλεσμα».

Στην ερώτηση γιατί επέλεξε την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, η Έμα απαντά ότι «σε κάθε ερώτηση, υπάρχουν διαφορετικές οπτικές γωνίες. Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος και κάτι που είναι σωστό για ένα άτομο, μπορεί να μην είναι για κάποιο άλλο».

«Το μονοπάτι της ζωής μου δεν θα αλλάξει δραματικά. Όσοι διαφωνούν μαζί μου, έχουν επιλέξει διαφορετικό τρόπο ζωής και έχουν κάνει άλλες επιλογές. Σέβομαι το πώς εκείνοι βλέπουν τα πράγματα, αλλά οι λόγοι τους με επηρεάζουν ελάχιστα. Εγώ κάνω επιλογές βασισμένες στο δικό μου τρόπο ζωής».

Σχετικά με τα δημοσιεύματα των μέσων μαζικής ενημέρωσης για τις πιθανές συνέπειες του Brexit, η Έμα κάνει λόγο για «δημοσιεύματα βγαλμένα από τη φαντασία και γεμάτα προκαταλήψεις από τη φρενίτιδα των μέσων».

«Πήγα με την καρδιά μου και ψήφισα να φύγουμε από την ΕΕ. Ήθελα να έχω λόγο στην όλη κατάσταση, ώστε τα παιδιά μου να έχουν κι αυτά τη δύναμη να δημιουργήσουν ένα ακόμη καλύτερο μέλλον. Το μονοπάτι που διανύαμε, προσέφερε περισσότερα προβλήματα από λύσεις, τροφοδοτούσε μίσος και προκατάληψη και έκανε τους ανθρώπους να βλέπουν ο ένας τον άλλον σαν να είναι ξένοι. Τότε κατάλαβα ότι χρειάζεται μια αλλαγή. Και αυτή την αλλαγή ψήφισα».

Η Έμα επισημαίνει ότι η επιλογή της δεν ήταν λανθασμένη, αλλά ούτε και σωστή. Ήταν, όμως, μια επιλογή που έγινε με καλές προθέσεις και που ίδια δεν διατίθεται να αλλάξει. Το μέλλον δεν έχει γραφεί, υποστηρίζει, όλα είναι αβέβαια και το να συγκεντρώνεται κανείς στα θετικά και όχι στα αρνητικά, είναι το κλειδί.

«Ανήκω σε μέτριο κοινωνικό επίπεδο»

«Με εξέπληξε η ημέρα του αποτελέσματος. Με εξέπληξε περισσότερο η αντίδραση του κόσμου. Δέχτηκα “επίθεση” όταν είπα δημόσια την άποψή μου. Είμαι ένας πολύ μέσος άνθρωπος. Το επαγγελματικό μου στάτους είναι σε πολύ μέτριο επίπεδο- τίποτα το ιδιαίτερο εκεί- αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να με αποκαλούν “ηλίθια” ή “ρατσίστρια”, επειδή έκανα απλά μια επιλογή».

Η βρετανίδα πολίτης ελπίζει ότι η αλλαγή θα φέρει αυτοκριτική και εκ νέου κατανόηση των πραγμάτων και επισημαίνει ότι δύναται να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που θα έρθουν από εδώ και πέρα, με την ελπίδα ότι τα πράγματα θα γίνουν μακροπρόθεσμα καλύτερα για τα παιδιά της.

«Απλά και καθημερινά πράγματα, όπως ένα ραντεβού με γιατρό, ένα καλό σχολείο για τα παιδιά κι όχι κάποιο που δεν διαθέτει τους απαραίτητους πόρους- αυτό αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή- επηρεάζουν τη ζωή μας τόσο πολύ. Ο σύζυγός μου πρέπει να κάνει μια σημαντική επέμβαση και περιμένει πάνω από επτά μήνες». Όσα πράγματα ήταν δεδομένα και αυτονόητα για εκείνη κάποτε, θεωρούνται πλέον πολυτέλεια.

«Η παραμονή σημαίνει ότι επιλέγεις να μείνεις πίσω»

«Ποια είναι η απάντηση σε όλο αυτό;» αναρωτιέται η Έμα. «Για εμένα δεν έχει να κάνει με στατιστικά ή με ποιο κόμμα ‘φωνάζει’ πιο δυνατά. Το να ψηφίσεις παραμονή στην Ευρώπη σημαίνει ότι επιλέγεις να μείνεις πίσω και να πορευτείς ως έχει. Το να ψηφίσεις έξοδο σηματοδοτεί την ευκαιρία για αλλαγή και για εκ νέου ανάπτυξη. Σίγουρα το αποτέλεσμα θα επηρεάσει κάποιους ανθρώπους αρνητικά, αλλά εγώ προσωπικά ενδιαφέρομαι περισσότερο για το μέλλον των παιδιών μου. Το δικό μου lifestyle δεν θα αλλάξει ιδιαίτερα, συνεπώς και η όλη κατάσταση για εμένα δεν θα αλλάξει ιδιαίτερα».

Παράλληλα, η Έμα τοποθετείται σχετικά με όσους ψήφισαν την έξοδο βασισμένοι σε λόγους όπως το μίσος. «Συμφωνώ ότι κάποιοι ψήφισαν με γνώμονα το μίσος και την άγνοια, αλλά υπάρχουν και κάποιοι που ψήφισαν με βάση την αγάπη και την ελπίδα και δεν έδωσαν καμιά σημασία στα ‘σκουπίδια’ που βγήκαν από τα στόματα πολιτικών, οι οποίοι ενδιαφέρονται μόνο για τη προσωπική τους εξέλιξη».

«Το μεγαλύτερο χτύπημα θα δεχτούν όσοι ψήφισαν Brexit»

Στην αντίπερα όχθη, ο Ν., βρετανός πολίτης που εργάζεται στον τομέα της αγοραπωλησίας πλοίων, δηλώνει ότι προσωπικά ήταν υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ. Κατά δήλωσή του, δεν περίμενε το αποτέλεσμα αυτό.

Το γεωπολιτικό και οικονομικό κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως, είναι αβέβαιο, σύμφωνα με τον ίδιο, που πιστεύει ιδιαίτερα στη δύναμη της Ένωσης. Παράλληλα, εκτιμά ότι οι λόγοι που οδήγησαν πολλούς πολίτες στο «έξω από την Ευρώπη» πηγάζουν από το μεταναστευτικό, αλλά και από την άνοδο της Δεξιάς στην Ευρώπη. Γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Πώς θα επηρεάσει μακροπρόθεσμα τη Βρετανία, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση η απόφαση αυτή; Ένα ερώτημα που επικρατεί αυτή τη στιγμή παγκοσμίως και που αναζητά απάντηση, καθώς η χώρα είναι η πρώτη που άνοιξε την πόρτα εξόδου. «Νομίζω ότι το μεγαλύτερο χτύπημα θα επωμιστούν οι πολίτες που ψήφισαν Brexit» αναφέρει ο 40χρονος Ν. «Δηλαδή, οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με χαμηλά εισοδήματα».

Παράλληλα, εκτιμά ότι και άλλες χώρες της Ευρώπης θα προχωρήσουν σε δημοψήφισμα. Όλο αυτό θα οδηγήσει σε «διαζύγιο» με την ΕΕ, και τελικά θα παραμείνουν μόνο οι φτωχότερες χώρες που αδυνατούν να «σταθούν» μόνες τους στον παγκόσμιο χάρτη. Έτσι, ο ίδιος ο σκοπός της ΕΕ θα ηττηθεί. Δηλαδή, μια κοινή αγορά για συμφέρον όλων των μελών.

Ακόμη ένα σημαντικό ερώτημα, βέβαια, πλανάται πάνω από τους πολίτες. Πώς θα επηρεάσει η απόφαση αυτή τη δική τους ζωή και το δικό τους μέλλον; «Θα μας επηρεάσει όλους.  Θεωρώ ότι θα οδηγήσει σε μια τεράστια επιβράδυνση της οικονομίας, όχι μόνο του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και της Ευρώπης» αναρωτιέται ο Βρετανός πολίτης. «Ακόμη παλεύουμε με τα απομεινάρια της οικονομικής κατάρρευσης του 2008. Με σχεδόν μηδενικά επιτόκια και πληθωρισμό, υπάρχει ο κίνδυνος να κάνουν βήματα πίσω οι βρετανικές και ευρωπαϊκές οικονομίες».

«Η αντιμετώπιση της Ελλάδας από την ΕΕ ήταν σοκαριστική»

Στην ερώτηση για το ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν τη Βρετανία στο Brexit, ο Βρετανός κάτοικος Λονδίνου πιστεύει ότι είναι ένας συνδυασμός παραγόντων.

«Όταν ο Κάμερον ανακοίνωσε το δημοψήφισμα, δεν είχαμε ακόμη δει τη μαζική εισροή μεταναστών που ‘πλημμύρησαν’ τις ακτές της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Τουρκίας. Αυτό το γεγονός σίγουρα έκανε κάποιους ψηφοφόρους να υιοθετήσουν μια νοοτροπία “προστασίας των συνόρων” και να ψηφίσουν υπέρ της εξόδου».

Επίσης, εξηγεί ότι υπάρχει η πεποίθηση στη χώρα ότι υπήρξε πολύ μεγάλο κύμα μετανάστευσης από την ΕΕ στη Βρετανία. «Θα έλεγα ότι ο όρος “ρατσισμός” είναι αρκετά σκληρός, αλλά σίγουρα θα έπαιξε ρόλο στο “μείγμα” των αιτιών. Δεν πρέπει, ακόμη, να ξεχνάμε, ότι η στάση της ΕΕ και η απροθυμία της για ευελιξία δεν βοήθησε. Ο τρόπος που αντιμετώπισε την Ελλάδα στο μεταναστευτικό ήταν σοκαριστικός».

«Ο Φάρατζ είναι κλόουν»

Όταν προκηρύχθηκε το δημοψήφισμα, εξηγεί ο Ν., δεν πίστευε κανείς ότι η ψηφοφορία θα είχε αυτό το αποτέλεσμα. Τα πράγματα, ωστόσο, άλλαξαν από τότε και τελικά, το δημοψήφισμα γύρισε «μπούμερανγκ» στον Κάμερον, «αλλά και στο ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο σύντομα θα γίνει UUK, από UK» [Un-United Kingdom αντί για United Kingdom].

«Ο Φάρατζ είναι κλόουν», σχολιάζει δηκτικά, «ο νικητής από όλο αυτό είναι ο Μπόρις Τζόνσον. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι βαθιά μέσα του, ο Τζόνσον ανήκει στο ‘στρατόπεδο’ της παραμονής στην ΕΕ. Επέλεξε να ταχθεί υπέρ της εξόδου, επειδή γνώριζε ότι στην περίπτωση αυτή θα γινόταν ο επόμενος πρωθυπουργός. Κέρδισε το στοίχημά του, αλλά ενδεχομένως βλάπτοντας τη χώρα».

Πηγή: In.gr