Αύριο, ημέρα Κυριακή, οι Τούρκοι πολίτες θ’ αποφασίσουν υπέρ η κατά, 18 αλλαγών στο σύνταγμά τους τις οποίες πρότεινε η πλειοψηφία του κοινοβουλίου της χώρας τους (αναλυτικότερα σε προηγούμενο άρθρο μας).

Ads

Δυστυχώς δεν υπάρχουν επαρκείς πολιτικοί όροι για τη διεξαγωγή ενός ελεύθερου, ανοικτού και ισότιμου διαλόγου μεταξύ των πολιτών. Δεκάδες δημοσιογράφοι κρατούνται στις φυλακές. Πολλά αντιπολιτευόμενα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν φιμωθεί.

Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του τηλεοπτικού χρόνου δίνεται στο κυβερνών κόμμα για την προπαγάνδιση του ΝΑΙ. Ενώ είναι διάχυτη η απειλή άσκησης βίας σε όποιον τολμά να διαδηλώσει ανοιχτά υπέρ του ΟΧΙ.

Ο τελευταίος λόγος όμως ανήκει στους Τούρκους πολίτες. Κι αυτό, όπως έχουν δείξει αντίστοιχες διαδικασίες τα τελευταία χρόνια (το δημοψήφισμα στην Ελλάδα την 5η Ιουλίου του 2015 , το Brexit στην Βρεττανία), είναι δυνατόν να επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις για τους επαγγελματίες της πολιτικής.

Ads

Οι Έλληνες πολίτες, αντίθετα με τους Τούρκους, δεν θα αποφασίσουν σχετικά με τις συνταγματικές αλλαγές που επιθυμούν. Έχουν μόνο το δικαίωμα να εκλέξουν τους βουλευτές της αναθεωρητικής βουλής. Στη συνέχεια θα περιμένουν υπομονετικά να εξασκήσει το κοινοβούλιο το αποκλειστικό δικαίωμά του επί της αναθεώρησης του Συντάγματός τους.

Αποκλεισμένοι απ’ τη διαδικασία αναθεώρησης θα μπορούν όμως, με πλήρη πολιτική ελευθερία, να διατυπώσουν τις απόψεις τους για τα υπό αναθεώρηση άρθρα του Συντάγματος ελπίζοντας ότι θα εισακουστούν απ’ την πλειοψηφία των βουλευτών.

Θα αναρωτηθεί ίσως κάποιος και γιατί να χάσουν το χρόνο τους, αν η όποια προσπάθειά τους είναι βέβαιο ότι δεν θα αποφέρει καρπούς. Και δεν θάχει άδικο αφού πρόκειται για βουλευτές, ανεξέλεγκτους απ’ τους ψηφοφόρους που τους εξέλεξαν, αλλά πλήρως ελεγχόμενους απ’ τους αρχηγούς των κομμάτων τους.

Οι Τούρκοι πολίτες ακόμα κι αν “όλα τα σκιάζει η φοβέρα” θα έχουν τον τελευταίο λόγο. Και που ξέρουμε, ίσως αυτό να τους ανοίξει την όρεξη νάχουν και τον πρώτο, μέσα απ’ τη θεσμοθέτηση δημοψηφισμάτων πρωτοβουλίας πολιτών. Φαίνεται μακρινός προορισμός. Σίγουρα όμως δεν είναι απρόσιτος για τους πολίτες των δύο γειτονικών χωρών.

Από το greekdimo.wordpress.com