Η πρώτη της ονομασία ήταν «πλατεία Ανθεστηρίων», επειδή ως εξοχή τότε των Αθηνών, υπήρξε τόπος εορτασμού της Πρωτομαγιάς. Στη συνέχεια ονομάστηκε πλατεία Αγάμων. Υπάρχουν δύο εκδοχές για την ονομασία αυτή: η μία, η πιο διαδεδομένη, λέει ότι σε ένα καφενείο της πλατείας σύχναζε μια παρέα ορκισμένων εργένηδων η οποία μάλιστα είχε δημιουργήσει «κίνημα» κατά του γάμου όταν το 1887 δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Κυριών» πρότεινε να επιβληθεί φορολογία στους άγαμους.

Ads

Η πρόταση έλεγε να ψηφισθεί ένας νόμος που να φορολογεί όλους του άγαμους άνδρες από τριάντα χρονών και πάνω, επειδή υπήρχαν πολλές ανύπαντρες γυναίκες που ήθελαν να κάνουν οικογένεια και δεν έβρισκαν γαμπρούς. Μάλιστα, λίγο πριν την πτώχευση του 1893, το κράτος επιχείρησε για πρώτη φορά να φορολογήσει τους άγαμους, και επίσης όσους σύχναζαν σε οίκους ανοχής ή παρόμοια στέκια. Η δικαιολογία ήταν ότι οι παντρεμένοι πληρώνουν περισσότερους φόρους επειδή είχαν οικογένειες. Το κράτος υπολόγιζε πως με την φορολογία αυτή θα αύξανε κατά πολύ τις εισπράξεις του και θα καταπολεμούσε το δημογραφικό πρόβλημα.

Αναφέρεται και το περιστατικό οτι όταν ένας από την παρέα , ο επιπλοποιός Γεώργιος Περπινιάς, παντρεύτηκε, παρά τις δεσμεύσεις του και ανακαλύπτοντας ότι η σύζυγός του ήταν δύστροπη έφερε ένα κάρο, φόρτωσε όλα τα υπάρχοντά της και την έστειλε πίσω στους δικούς της, ενώ αμέσως μετά επέστρεψε στους άγαμους φίλους του. Κατά τη δεύτερη εκδοχή η πλατεία ονομάστηκε «Αγάμων» ως τόπος κρυφών ερωτικών συναντήσεων. Το 1927 η πλατεία με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου μετονομάστηκε σε Αμερικής, προς τιμήν των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από το βιβλίο «Αθήνα, ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία«, των Θανάση Γιοχάλα και Τόνιας Καφετζάκη, εκδόσεις ΕΣΤΙΑ…

Ads