Σήμερα η κυβέρνηση επιχειρεί να μας επαναφέρει στην εποχή του… Θωμά Μπακαλάκου. Να μας αναγκάσει να ξανατραγουδήσουμε εκείνο το παλιό,  πονεμένο τραγούδι της αγωνιζόμενης αγροτιάς.

Ads

Με το άρθρο 32 § 2 του νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές που ψηφίζεται στη Βουλή σήμερα 5 Μαΐου, η  κυβέρνηση επιχειρεί να εξοντώσει τις λαϊκές αγορές και τα κινημάτα «Χωρίς Μεσάζοντες», για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των πολυεθνικών.  Απαγορεύεται το υπαίθριο εμπόριο  σε δήμους άνω των 3.000 κατοίκων. Με τις ρυθμίσεις περί υπαίθριου, στάσιμου και πλανόδιου εμπορίου, βγάζουν εκτός νόμου το κίνημα «Χωρίς Μεσάζοντες» και τα χαριστικά – ανταλλακτικά παζάρια που γίνονται στις πλατείες ολων την πόλεων και των γειτονιών.   Το νομοσχέδιο επιβάλλει ένα ασφυκτικό πλαίσιο κριτηρίων για απόκτηση άδειας που πετάει έξω από το επάγγελμα χιλιάδες μεροκαματιάρηδες λαϊκατζήδες και απομονώνει τον παραγωγό από τον καταναλωτή.

Σήμερα εκτελούν” τους Χωρίς Μεσάζοντες  γράφει ο Ηλίας Τσολακίδης  εκ των εμπνευστών της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Πιερίας και του κινήματος “Χωρίς Μεσάζοντες”: Το κίνημα «Χωρίς μεσάζοντες» ανακούφισε χιλιάδες ανήμπορους πολίτες σε ολόκληρη τη χώρα και ανέδειξε διεθνώς το τεράστιο πρόβλημα της αισχροκέρδειας των μεσαζόντων στη χώρα μας. Η κυβέρνηση, αντί να πατάξει την αισχροκέρδεια και να περιορίσει τα κέρδη των «νταβατζήδων» της αγοράς, ανέλαβε την εξόντωση των λαϊκών αγορών και των κινημάτων, για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των πολυεθνικών”.

Ο πόλεμος για τον έλεγχο της τροφής μαίνεται. Η κυβέρνηση επαναφέρει και πριμοδοτεί τους μεσάζοντες, “δολοφονεί” τους λαϊκατζήδες, την ίδια στιγμή που  οι περισσότερες  Ευρωπαϊκες χώρες κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση: διευκολύνουν, θεσμοθετούν  και θωρακίζουν νομικά τις Αγορές Αγροτών απευθείας διάθεσης τροφής. Πρόσφατη είναι και η ιστορική νίκη στο Ευρωκοινοβούλιο όπου, μετά απο μια μάχη των μαχών για την τροφή, η Ευρώπη είπε ΟΧΙ στα γενετικά τροποποιημένα και “έφαγε πόρτα” το λόμπι των πολυεθνικών.

Ads

Φτιάξαμε το μεγαλύτερο διατροφικό κίνημα

Το 2012 ζοριστήκαμε πολύ και για να μην εξαπλωθεί παντού η επισιτιστική κρίση φτιάξαμε Αγορές Απευθείας Διάθεσης Τροφής και πιστέψαμε πώς διώξαμε επιτέλους τους μεσάζοντες. Είπαμε: Θώμας Μπακαλάκος τέλος! Χρειάστηκαν σχεδόν 30 χρόνια, αλλά τα καταφέραμε…

Δημιουργήσαμε σε χρόνο dt τεράστια Δίκτυα Χωρίς Μεσάζοντες στα οποία συμμετέχουν 300 περίπου Οργανώσεις Καταναλωτών και Παραγωγών και περισσότεροι από 200 Δήμοι. Τα Δίκτυα αυτά απέκτησαν σιγά – σιγά μόνιμα και σταθερά χαρακτηριστικά. Οι Αγορές Απευθείας Διάθεσης Τροφής οργανώνονται τακτικά,  σε συγκεκριμένα σημεία σε κάθε δήμο και γειτονιά και είναι πιο φτηνές απο τις λαϊκές.

Το λεγόμενο «Κίνημα της Πατάτας», που στην αρχή χλευάστηκε από ορισμένους, κατόρθωσε να επεκταθεί σε όλα: στο λάδι, στα όσπρια, στα λαχανικά, στα γαλακτοκομικά. Εκτός των άλλων τροφοδοτεί 200 και πλέον Κοινωνικά Παντοπωλεία που λειτουργούν σε όλες τις πόλεις και τις γειτονιές, προσφέρουν δωρεάν τρόφιμα σε όσους έχουν ανάγκη και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

Σε αυτά τα 3 – 4 χρόνια της κρίσης γιγαντώθηκε και το κίνημα “για την ελευθερία των σπόρων” την διάσωση των ντόπιων παραδοσιακών ποικιλιών και την διατήριση της βιοποικιλότητας ενάντια στα γενετικά τροποποιημένα δηλητήρια που προσπαθουν να επιβάλλουν οι πολυεθνικές, όπως η Monsanto , στο τραπέζι μας.

Με σύνθημα την αυτάρκεια, παράλληλα και σε συνέργεια με το τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε στην Ελλάδα, δημιουργήθηκαν παντού αστικοί και περιαστικοί αγροί, ταρατσόκηποι, οργανώθηκαν δεκάδες οικοκοινότητες, οικογιορτες, άνοιξε μεγάλη συζήτηση για την αστική και την συμβολαιακή  γεωργία, το Ηθικό Ισοδίκαιο και Αλληλέγγυο Εμπόριο, την αποανάπτυξη, την κοινωνική οικονομία και τα εναλλακτικά μοντέλα ζωης.

Η Ελλάδα μέσα απο την αγωνία της επιβίωσης  εφύηρε δικές της λύσεις αλλά ακολούθησε και τις ατραπούς των ανά τον κόσμο εναλλακτικών κινημάτων. Δημιούργησε το μεγαλύτερο διατροφικό κίνημα.

Παραγωγοί των λαϊκών αγορών έφτιαξαν μια ηλεκτρονική πλατφόρμα απευθείας διάθεσης τροφής στο σπίτι σου, με την επωνυμία stokarotsi.gr. Η ιδέα αυτή υλοποιείται ήδη πιλοτικά σε 5 περιοχές της Αττικής: Άνω Γλυφάδα, Κηπούπολη, Ανθούπολη, Παλαιό Φάληρο, Ωρωπό και πρόκειται να επεκταθεί παντού.

Παραγγέλνεις από τον υπολογιστή σου και σου φέρνουν σπίτι, χωρίς επιβάρυνση, τα προϊόντα από τους παραγωγούς της λαϊκής της γειτονιάς σου που εσύ επιλέγεις.

Στα πρότυπα των οργανωμένες «Αγορών Αγροτών» των ΗΠΑ, του Καναδα και των AMAP της Γαλλίας

Το stokarotsi.gr. και άλλες ανάλογες απόπειρες λειτουργούν στα πρότυπα του διεθνούς κινήματος Farmers’ Market που κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Καναδά και των γαλλικών AMAP.

Στις ΗΠΑ υπάρχουν σήμερα περίπου 8000 οργανωμένες «Αγορές Αγροτών» και αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Είναι πολύ δημοφιλείς στους καταναλωτές γιατί προσφέρουν προϊόντα υγιεινά, βιολογικά  και από ντόπιες παραδοσιακές ποικιλίες, σε τιμές 10-20% φθηνότερες από τις λαϊκές αγορές.

Πρόκειται για το παγκόσμιο διατροφικό κίνημα των τοποφάγων  που αγωνίζεται για την ελευθερία των σπόρων, στηρίζεται στην Κοινοτικά Υποστηριζόμενη Γεωργία της Εγγύτητας, σε  δίκτυα  βιοκαλλιεργητών – καταναλωτών χωρίς μεσάζοντες και αντιστέκεται στην κυριαρχία των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων που προσπαθούν να επιβάλλουν οι πολυεθνικές στο τραπέζι μας, με πρώτη και χειρότερη την Monsanto.

Είναι ένα  κίνημα  που προωθεί την αργοφαγία (slow food) ενάντια στις καταστροφικές για την υγεία μας αλυσίδες ταχυφαγίας (fast food). Δείτε περισσότερα: Γιατί οι Αγορές Αγροτών χωρίς μεσάζοντες κυριαρχούν στις ΗΠΑ και στον Καναδά.

Οι Γάλλοι όταν ξεκίνησε η κρίση ξήλωσαν το γκαζόν και στη θέση του έφτιαξαν Αστικούς Λαχανόκηπους. Δημιούργησαν 1.500 Ενώσεις Απευθείας Διάθεσης Τροφής– ΑΜΑΡ, μέσω των οποίων χιλιάδες παραγωγοί διαθέτουν τα βιολογικά τους προϊόντα στις γειτονιές με σχεδόν μηδενικό κόστος συναλλαγής, καλύπτοντας ήδη εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές.

Οι νέες τοποφαγικές αγορές είναι κατά 20-30% φθηνότερες από τις λαϊκές αγορές, κυριαρχούν στη νότια Γαλλία και στις εργατικές συνοικίες του Παρισιού, όπου δραστηριοποιείται το «Αλληλέγγυο Κολοκύθι». Η Γεωργία της Εγγύτητας και τα Κινήματα των Τοποφάγων που προσπαθούν να διατηρήσουν διά της σποράς τις ντόπιες ποικιλίες, αναπτύσσονται ταχύτατα σε όλη την Ευρώπη. Στη Βρετανία στα πλαίσια του κινήματος «Πόλεις σε Μετάβαση» και στην Ισπανία με πιο χαρακτηριστικό το «Xarxa de consum solidari» της Βαρκελώνης. Στόχος τους η υγιεινή τροφή, η διατήρηση της βιοποικιλότητας και η Δίκαιη Τιμή.

Με τον ίδιο τρόπο επιβίωσε και η Αργεντινή όταν το ΔΝΤ έμπηξε βαθιά τα μυτερά νύχια του στο κορμί της. Δημιουργήθηκαν 800 περίπου όμιλοι βιοκαλλιεργητών, φτιάχτηκαν παντού αστικοί λαχανόκηποι – Rosario, αγορές απευθείας διάθεσης τροφής, χιλιάδες λέσχες ανταλλαγών – nodos που κυκλοφόρησαν 200 εκατομμύρια Κοινωνικών Χαρτονομισμάτων – creditos.

Οι αγορές απευθείας διάθεσης τροφής και τα κινήματα των τοποφάγων για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας γιγαντώθηκαν στην Ευρώπη κερδίζοντας μεγάλες μάχες στο Ευρωκοινοβούλιο για την ελευθερία των σπόρων.  Η Ευρώπη δείχνει να τα υιοθετεί για να αντιμετωπίσει τη φτωχοποίηση μεγάλης μερίδας του πληθυσμού της. Αντιθέτως, στην Ελλάδα ο πόλεμος ενάντια στο κίνημα “Χωρίς Μεσάζοντες” που ξεκίνησε από τη Θέρμη, το Ρέθυμνο και το Ωραιόκαστρο, τώρα θεσμοθετείται. Οι “Χωρίς Μεσάζοντες” βγαίνουν εκτός νόμου! Όμως, υπολογίζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Δεν μπορεί να συμβεί αυτό που απεργάζονται: μεγάλο μέρος του πληθυσμού να λιμοκτονεί και η τροφή να είναι ακριβή και να την ελέγχουν οι πολυεθνικές. Οδηγούν τα πράγματα στα άκρα και τότε…

Πηγή: Εναλλακτικός