Η παλαιά παράδοση του εορτασμού της Ημέρας των Ευχαριστιών σε ορισμένες αμερικανικές Πολιτείες, την οποία ο Πρόεδρος Λίνκολν, σε μια προσπάθεια να ενώσει τον αμερικανικό λαό, μεσούντος του  Εμφυλίου Πολέμου καθιέρωσε ως αργία την τελευταία Πέμπτη εκάστου Νοεμβρίου (από το 1863), φαίνεται ότι φέτος θα διχάσει τις οικογένειες.

Ads

Πράγματι, κι ενώ οι οικοδέσποινες προετοιμάζουν το εορταστικό γεύμα, με ή χωρίς την βοήθεια των έτερων μελών της οικογένειας, ενώ τα απομακρυσμένα μέλη της επιβιβάζονται σε τραίνα, αεροπλάνα, λεωφορεία και αυτοκίνητα, προκειμένου να φτάσουν εγκαίρως στην οικογενειακή εστία, μία διαφορετικού είδους ανησυχία έχει αρχίσει να κάνει αισθητή την παρουσία της. Κι εάν νομίζετε ότι αυτό έχει να κάνει με το πώς θα ψηθεί καλύτερα η γαλοπούλα, τι είδους γέμιση θα αρέσει στους συνδαιτημόνες ή ποια είναι τα καλύτερα υλικά για μια εντυπωσιακή σαλάτα, τότε πλανάστε πλάνην οικτρά.

Φέτος, οι ανησυχίες περιστρέφονται γύρω από τις συζητήσεις που θα ανάψουν μεταξύ τυρού και αχλαδίου, έπειτα από την δύσπεπτη για ορισμένους, εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν παρεπιδημούντες πέραν του Ατλαντικού, πολλοί γάμοι δείχνουν να κλονίζονται, από την κόντρα μεταξύ ζευγαριών που ψήφισαν διαφορετικό υποψήφιο στις Προεδρικές εκλογές και όχι μόνο. Ήδη το δίκτυο ABC News δημοσιεύει μετεκλογικούς οδηγούς επιβίωσης και καλής συμπεριφοράς για το παραδοσιακό δείπνο, σε περίπτωση που τα αγαπητά πρόσωπα ή γενικότερα οι προσκεκλημένοι στην γιορτή, δεν μοιράζονται τις ίδιες πολιτικές απόψεις με τους οικοδεσπότες. Έπειτα από την θερμή προεκλογική εκστρατεία και την επικράτηση ενός αμφιλεγόμενου, κατά πολλούς υποψηφίου, το γεύμα αναμένεται πολεμικό.

Ads

Το παραπάνω ειδησεογραφικό δίκτυο λοιπόν, απευθύνθηκε στην διεθνή εμπειρογνώμονα σε θέματα ετικέττας και πολυγραφότατη συγγραφέα πονημάτων περί πρωτοκόλλου και ετικέττας, Sharon Schweitzer (Σάρον Σβάιτσερ), προκειμένου να ζητήσει την άποψή της για το πώς θα διατηρηθεί η ειρήνη όταν θα έρθει η ώρα να συζητηθεί, εκτός από την γαλοπούλα και η πολιτική επικαιρότητα, την φετινή ημέρα των Ευχαριστιών.

Κι επειδή μπορεί η συγκεκριμένη ημέρα να μην μας αφορά άμεσα, οι δικές μας γιορτές όμως πλησιάζουν, και οι ενδοοικογενειακές διαφωνίες περί πολιτικής κατάστασης δεν λείπουν ούτε από την δική μας επικράτεια, ιδού μερικές συμβουλές για το πώς να χειριστούμε λεπτές καταστάσεις, οψέποτε προκύψουν.

«Όταν δεν είναι δυνατόν να αποφευχθούν οι πολιτικές συζητήσεις, να θυμάστε ότι μπορείτε να εκφράζετε τις απόψεις σας με τρόπο που να μην οδηγεί σε πολιτικό καυγά», λέει η Σβάιτσερ. «Επί παραδείγματι, το να παραθέτετε αρθρογραφία, έρευνες και γενικότερα, συγκεκριμένους λόγους που να τεκμηριώνουν το γιατί συντάσσεστε με την μία ή την άλλη άποψη, θα ενθαρρύνει μάλλον μια συζήτηση υψηλού επιπέδου παρά έναν πόλεμο ιδεών». 

Επισημαίνει επίσης, ότι η αβρότητα είναι υψίστης σημασίας. Το να μάθουμε να ακούμε ενεργά, να αφουγκραζόμαστε τους συνομιλητές μας, έτσι ώστε να κατανοούμε τις απόψεις τους και ει δυνατόν να γεφυρώνουμε τα χάσματα, είναι εκ των ων ουκ άνευ, για μια ανώδυνη αλλά εποικοδομητική συζήτηση, όπως παρατηρεί η ειδικός.

Ας το σκεφτούμε λίγο. Πράγματι, αν επιτρέπουμε στους άλλους να εκφράζουν τα πιστεύω τους, έστω και αν μας βρίσκουν αντίθετους, διοχετεύεται η ενέργεια  και απομακρύνονται οι εντάσεις. Τι μπορούμε να κάνουμε όταν ανεβαίνουν οι τόνοι; Αν δεν μας έχει συμβεί στο σπίτι μας, τότε σίγουρα το έχουμε παρατηρήσει στα τηλεοπτικά πάνελ: οι διαφωνίες είναι αναπόφευκτες, αλλά όπως συμβουλεύει και το ABC News για τις μετεκλογικές μαζώξεις στις Η.Π.Α., όταν τις διαχειριζόμαστε με χάρη, αξιοπρέπεια και σεβασμό, όταν διατυπώνουμε ερωτήματα με σκοπό να ενημερωθούμε και να κατανοήσουμε, τότε όλα γίνονται πιο εύκολα.

Ας κρατήσουμε λοιπόν στην μνήμη μας την άψογη στάση και παρουσία του απερχόμενου αμερικανού προέδρου, που μας επισκέφθηκε προ εβδομάδος, ως παράδειγμα φέρεσθαι και φαίνεσθαι και ας ελπίσουμε ότι και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των Η.Π.Α. θα εμπνευστεί από την στάση αυτή και θα εκπέμψει μήνυμα ομόνοιας και αισθητικής, αρχής γενομένης από την αυριανή Ημέρα των Ευχαριστιών.

Όσο για τα δικά μας εγχώρια δεδομένα, μπορούμε να αποφασίσουμε μόνοι μας αν θα εμπλακούμε σε θερμές συνομιλίες και συνδιαλέξεις κατά τις προσεχείς εορτές, και όχι μόνο. Σε κάθε περίπτωση, θα μας το πούν και πλείστοι άλλοι ειδήμονες πέραν της Σβάιτσερ, αν αποφεύγουμε να υψώνουμε τον τόνο της φωνής, να επιδεικνύουμε θυμό, να προσωποποιούμε τα θέματα ή να αποχωρούμε από την συζήτηση, κάνοντας απότομα μεταβολή, είναι κάτι που μόνο θετικά έχει να προσφέρει.

Προς επίρρωση των παραπάνω μπορούμε να καταφύγουμε στις όποιες γνώσεις μας περί διαλεκτικής, μαιευτικής του Σωκράτη, επαγωγικής μεθόδου, ακόμη και την Ιώβειο υπομονή μπορούμε να ανακαλέσουμε. Αλλά προς Θεού, ας προσπαθήσουμε να βάλουμε λίγη κομψότητα και καλοσύνη στην ζωή μας!