Η συμμορία των Ντάλτονs δεν ήταν αποκύημα της φαντασίας των δημιουργών του Λούκι Λουκ, Μορίς και Γκοσίνι . Ήταν αληθινή συμμορία, που έδρασε από το 1890 ως το 1892 και είχε γίνει ο φόβος κι ο τρόμος της Άγριας Δύσης, ληστεύοντας τράπεζες και τρένα.

Ads

Τα μέλη της ήταν ο Γκρατ, ο Γουίλιαμ , ο Μπομπ και ο Έμετ. Ήταν τέσσερα από τα συνολικά 13 παιδιά των Λούις Ντάλτον και η Αντελάιν Γιάνγκερ. Οι Ντάλτονς ήταν αγροτική οικογένεια που διατηρούσε μια μεγάλη φάρμα στο Κόφιβιλ, του νοτιοανατολικού Κάνσας. Όταν η φάρμα κατασχέθηκε για την κατασκευή σιδηροδρομικού σταθμού, ο μεγαλύτερος γιος, ο Φρανκ άρχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο νόμο ως βοηθός σερίφη, για να συντηρεί την πολυμελή οικογένειά του. Ο Φρανκ ήταν τόσο καλός στη δουλειά του που μέρα με τη μέρα κέρδιζε τον σεβασμό των κατοίκων της πόλης αλλά και τον θαυμασμό των αδερφών του. Ήθελαν να του μοιάσουν και συχνά τον ακολουθούσαν ελπίζοντας πως κι εκείνοι κάποια στιγμή θα έπιαναν κάποιον κλέφτη. Το 1887 και μετά από τρία χρόνια στην υπηρεσία, ο Φράνκ δολοφονήθηκε από έναν κλέφτη αλόγων που προσπαθούσε να συλλάβει. Το έργο του συνέχισαν ο Γκρατ, ο Μπομπ κι ο Έμετ που άρχισαν να κυνηγούν εγκληματίες.

Η αλλαγή στην ζωή τους ξεκίνησε όταν ο Μπομπ σε ηλικία 19 χρόνων κι ενώ είχε γίνει βοηθός σερίφη, σκότωσε έναν άνδρα. Αν και υποστήριξε όταν ήταν εν ώρα καθήκοντος, λέγεται ότι τον σκότωσε για τα μάτια μιας γυναίκας. Αργότερα κατηγορήθηκε για παράνομη εισαγωγή λικέρ. Του ζητήθηκε ναι καταβάλει εγγύηση ενώ του αφαιρέθηκε και το σήμα του βοηθού σερίφη. Λίγους μήνες μετά ο Γκρατ συνελήφθη με την κατηγορία της κλοπής αλόγου, ένα αδίκημα που επέσυρε τη θανατική ποινή. Ωστόσο, ο Γκρατ έπεισε τους δικαστές ότι ήταν αθώος και αφέθηκε ελεύθερος.

Οι αδερφοί Ντάλτον έχοντας φύγει πια από τον «ενάρετο» δρόμο αποφάσισαν να πάρουν τον «κακό» δρόμο. Αν και είχαν ήδη διαπράξει την πρώτη τους ληστεία σε σαλούν, αφορμή για τη σύσταση συμμορίας στάθηκε μια ληστεία που έγινε σε τρένο το 1891 για την οποία κατηγορήθηκαν. Ο σερίφης και η σιδηροδρομική εταιρία τους κυνηγούσε χωρίς ωστόσο να έχουν στοιχεία εναντίον τους. Όπως αναφέρει ο Έμετ στο βιβλίο που έγραψε αργότερα με την ιστορία τους, την εποχή εκείνη κυριαρχούσε στην Άγρια Δύση η διαφθορά και η δωροδοκία.

Ads

Η συμμορία

Η συμμορία δημιουργήθηκε αρχικά από τον Μπομπ και τον Έμετ που κάλεσαν τους φίλους τους -επίσης παράνομους- Τζορτζ Νιούκομπ , Χάρλευ Πιρς και Τσάρλυ Μπράιαντ να συμμετέχουν . Ο Γκρατ κι ο Γουίλιαμ Ντάλτον βρίσκονταν τότε στην Καλιφόρνια και ακολούθησαν αργότερα. Η συμμορία άρχισε τις ληστείες και σύντομα ο Γκρατ συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 20ετή κάθειρξη. Οι υπόλοιποι συνέχισαν τις ληστείες, κυρίως σε τρένα αφού ο εχθρός τους ήταν οι σιδηροδρομικές εταιρίες, οι οποίες- όπως έλεγε ο Έμετ- ήταν καταπατητές. Ωστόσο οι χρηματαποστολές στα τρένα άρχισαν να φυλάσσονται πολύ καλά εξαιτίας των ληστειών. Έτσι ο Μπομπ έριξε στο τραπέζι την ιδέα για διπλή ληστεία τραπεζών στο Κόφιβιλ του Κάνσας.

Η αιματηρή ληστεία και η εξόντωση

Στις 5 Οκτωβρίου του 1892 το σχέδιο μπήκε σε εφαρμογή. Τα μέλη της συμμορίας χωρίστηκαν. Οι μισοί πήγαν στην First National Bank και οι υπόλοιποι στην C.M. Condon & Company’s Bank που βρισκόταν απέναντι. Στις ληστείες συμμετείχε και ο Γκρατ ο οποίος είχε καταφέρει να δραπετεύσει κατά την μεταγωγή του στις φυλακές. Φόρεσαν και ψεύτικες γενειάδες αλλά ένας από τους κατοίκους τους αναγνώρισε.

Ο υπάλληλος της μιας τράπεζας προσπάθησε να τους πείσει ότι το χρηματοκιβώτιο χρειαζόταν 45 λεπτά για να ανοίξει. Ταυτόχρονα οι κάτοικοι που έμαθαν για τη διπλή ληστεία, εκμεταλλεύτηκαν τον χρόνο, πήραν τα όπλα τους και ετοιμάστηκαν για μάχη. Κατά την έξοδό τους από την τράπεζα άρχισε η ανταλλαγή πυροβολισμών. Ο Γκρατ και ο Μπομπ Ντάλτον έπεσαν νεκροί όπως επίσης κι άλλα δύο μέλη της συμμορίας.

Ο Έμετ αν και πυροβολήθηκε 23 φορές, επέζησε και συνελήφθη. Καταδικάστηκε σε ισόβια αλλά 14 χρόνια αργότερα αποφυλακίστηκε, χάρη στην καλή συμπεριφορά του μέσα στη φυλακή. Πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του στην Καλιφόρνια όπου ασχολήθηκε με τα κτηματομεσιτικά ενώ έγραψε και το βιβλίο με την βιογραφία της οικογένειας. Πέθανε το 1937 σε ηλικία 66 χρόνων….

Ο τέταρτος αδερφός, ο Γουίλιαμ, εντάχθηκε σε άλλη συμμορία που λήστεψε μια τράπεζα τον Μάιο του 1894 στο Τέξας. Λίγους μήνες αργότερα σκοτώθηκε σε καταδίωξη….

Πηγή: mixanitouxronou