“The Greek Case” (“η Ελληνική υπόθεση”) τιτλοφορήθηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης η προσφυγή 4 κρατών εναντίον της Ελλάδας για τις παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων από την δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967. Η διερεύνηση της υπόθεσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων εξέθεσε τόσο πολύ την χούντα, ώστε αυτή υποχρεώθηκε να παραιτηθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης!

Ads

Η δικτατορία των συνταγματαρχών του 1967 ως ιστορικό γεγονός υπενθυμίζει ότι “χούντα” δεν είναι τίποτε λιγότερο από την ένοπλη κατάλυση του πολιτεύματος, την κατάργηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και την κατάληψη της εξουσίας με την βία. Οι εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων από την χούντα και η ουσιαστική αποπομπή της από το Συμβούλιο της Ευρώπης υπογραμμίζει όμως ότι ένα καθεστώς που περιφρονεί τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορεί να είναι δημοκρατικό. Η κυβέρνηση σήμερα περιφρονεί τα ανθρώπινα δικαιώματα με κραυγαλέο τρόπο, είτε με σαφείς δηλώσεις του αποπεμφθέντος γενικού γραμματέα της που δήλωνε ευθαρσώς ότι δεν τον απασχολούν οι διεθνείς συνθήκες, είτε αδιαφορώντας για την εφαρμογή αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, είτε καταλύοντας δικαιώματα που κατοχυρώνονται από τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και οδηγούν σε σχετικές διεθνείς καταδίκες.

Ζούμε σε μια πολιτεία που η δημοκρατία δεν έχει καταλυθεί με την βία ούτε η εξουσία κατελήφθη με τα όπλα, επομένως είναι ανιστόρητο και ανακριβές να γίνεται λόγος για “χούντα”, αλλά υπάρχουν διεθνείς καταδίκες που αποκαλύπτουν σημαντικά κενά στο κράτος δικαίου παρόμοια με αυτά για τα οποία καταδικάστηκε η χούντα. Αυτά τα κενά και τις παραβιάσεις  πρέπει καθημερινά να τα αναδεικνύουμε και να διεκδικούμε την αποκατάστασή τους. Δεν θα μας σώσει το Συμβούλιο της Ευρώπης και κανένας άλλος, αν μόνοι μας δεν δουλέψουμε για να ζήσουμε σε μια χώρα ελευθερίας και δικαιοσύνης.

e-Lawyer