Τα σημαντικά στοιχεία από τα αναγνωστέα, τα οποία εξέτασε το δικαστήριο κατά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες (107η, 108η και 109η) στην δίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης – και τα οποία δημοσιεύτηκαν από τις εκπομπές του βιντεοχρονολογίου στο omniatv – αποδεικνύουν τόσο την συγκρότηση της οργάνωσης, με την ιεραρχία που καταλήγει αποκλειστικά στον ίδιο τον Μιχαλολιάκο, όσο και το πλαίσιο μεθόδων στις οποίες εντάσσονται διαχρονικά οι οργανωμένες επιθέσεις και δολοφονίες, με σκοπό την επιβολή της εθνικοσοσιαλιστικής – ναζιστικής ιδεολογίας ακόμα και ως καθεστώτος.

Ads

Οι «πολιτικές θέσεις»

Στην δικαστική αίθουσα, εκτός από τα στοιχεία των αναγνωστέων που ζητά να ακουστούν και να προβληθούν η πολιτική αγωγή, εξετάζονται και οι επιλογές της υπεράσπισης, η οποία προσπαθεί, με κάποιες δημόσιες ομιλίες του Μιχαλολιάκου, με τις προεκλογικές «πολιτικές θέσεις» της Χ.Α. ή με – κατά την ίδια – «αθώες» περικοπές, να δείξει ότι η ελληνική ναζιστική οργάνωση είναι «νόμιμο πολιτικό κόμμα».

image

Ads

image

Αβάσιμες ενστάσεις και καθυστερήσεις

Η υπεράσπιση της ηγεσίας της ΧΑ δίνει μάχες οπισθοφυλακών κατά τις τελευταίες εβδομάδες, με συνήθως μόνους δικηγόρους παρόντες στην δικαστική αίθουσα τους Ν. και Γ. Μιχαλόλια (ανηψιούς του αρχηγού), τον Ρουσσόπουλο και τον Χρ. Τσάγκα. Ο τελευταίος φαίνεται να έχει αναλάβει μόνος του την διεκπεραίωση της διαδικασίας των αναγνωστέων.

Κατά την 248η δικάσιμο, που ήταν η μόνη της περασμένης εβδομάδας, μετά την ολοκλήρωση της ανάγνωσης κάποιων κειμένων με «πολιτικές θέσεις» που είχε χρησιμοποιήσει η ΧΑ στις προεκλογικές της εκστρατείες, η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη, ζήτησε από την υπεράσπιση και την πολιτική αγωγή να είναι έτοιμοι ώστε να καταθέσουν στον γραμματέα τις αντίστοιχες λίστες με τις επιλογές τους από τα αναγνωστέα που έρχονται. Χαρακτηριστική της απόπειρας κωλυσιεργίας εκ μέρους της υπεράσπισης ήταν η αντίδρασή της:

Πρόεδρος: Ό,τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα το ίδιο θα συνεχίσουμε. Στην πρώτη επόμενη συνεδρίαση γιατί η ανάγνωση των υπολοίπων δεν είναι πολύ…

Μιχαλόλιας Γ.: Είναι ένα έγγραφο 200 σελίδων…

Καμπαγιάννης: Εμείς είμαστε έτοιμοι.

Τσάγκας: Για την υπεράσπιση να είναι έτοιμη να καταθέσει κάποιο έγγραφο δεν περιλαμβάνει μόνο να έχει μελετήσει το υλικό. Για μας είναι ουσιώδες κάποιο υλικό και πριν καταθέσει το έγγραφό της η πολιτική αγωγή δε μπορούμε να ξέρουμε τι θα προτείνει και να αντιπροτείνει το υλικό που θα αποδεικνύει το πλήρες κείμενο…

Μαλαγάρης: Το αυτό ισχύει και για μας.

Μιχαλόλιας Γ.: Τελευταίος όμως μιλάει ο κατηγορούμενος, δε θα αλλάξουμε τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Τσάγκας: Όταν μιλάμε για σκληρούς δίσκους με όγκο 200 giga η διαδικασία αυτή δε μπορεί να γίνει σε 2 ώρες.

Καμπαγιάννης: Μου επιτρέπετε;

Πρόεδρος: Τα έχετε χρόνια, δεν τα πήρατε τώρα.

Καμπαγιάννης: Η δικογραφία είναι στη διάθεση των διαδίκων χρόνια άρα δεν υπάρχει ζήτημα. Το δικαστήριό σας δεν είναι διαφορετικό απο αυτά που συνεδριάζουν σε όλη την επικράτεια Στα αναγνωστέα δεν προειδοποιεί ποιό κομμάτι πρόκειται να υποδειχθεί. Δεν υπάρχει τέτοια διαδικασία που λέει ο συνάδελφος. Δεν έχουμε υποχρέωση να υποδείξουμε. Το υλικό υπάρχει!

Ρουσσόπουλος: Ο ΚΠΔ είναι σαφής. Αν πιστεύει η πολιτική αγωγή ότι θα κάνει δίκες της Μόσχας να πάει στη Μόσχα! Και αν θέλουν αποσπάσματα να αναγνωστούν όλα! 200 giga!

Προφανώς οι συνήγοροι υπεράσπισης των χρυσαυγιτών, διορισμένοι νομικοί σύμβουλοι του κομματικού μηχανισμού της Χ.Α., επιθυμούν να τραινάρουν τη διαδικασία με το πρόσχημα ότι «δεν ξέρουν» τί περιέχεται στα αναγνωστέα. Τα οποία βρίσκονται στα χέρια τους εδώ και τριάμιση χρόνια.

Ενστάσεις προέβαλε επίσης η υπεράσπιση, διά στόματος της συνηγόρου Δ. Βελέντζα (δημοτική σύμβουλος στην Αθήνα με τον κομματικό συνδυασμό της Χ.Α., «Ελληνική Αυγή») συνεπικουρούμενης από τον Γ. Μιχαλόλια, σχετικά με την ανάγνωση και προβολή πειστηρίων τα οποία προέρχονται από σκληρούς δίσκους ή άλλες συσκευές φίλων και συγγενών των κατηγορουμένων μεταξύ αυτών και ο δίσκος της Ουρανίας Μιχαλολιάκου.

Επανέρχεται η εξέταση του καταστατικού

Καθώς η διαδικασία των αναγνωστέων προχωράει, επανήλθε το ζήτημα της ανάγνωσης του καταστατικού της Χ.Α., που είχε σταλεί στον δημοσιογράφο Δ. Ψαρρά από τους χρυσαυγίτες και το επιβεβαίωνε με άρθρο του στο περιοδικό της Χ.Α. ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος. Οι χρυσαυγίτες δικηγόροι υπενθύμισαν την ένσταση που είχε προβάλει ο Τάκης Μιχαλόλιας, αδερφός του Μιχαλολιάκου και για την οποία δεν έχει αποφασίσει ακόμα το δικαστήριο.

Ωστόσο προβλήθηκε έγγραφο που περιέγραφε την ιεραρχία της ΧΑ από τα κατασχεθέντα της οικίας του Χρ. Παππά, που φέρει σφραγίδα της Χ.Α. με το ρουνικό σύμβολο «λυκοπαγίδα» (“Wolfsangel”), έμβλημα της 4ης Ταξιαρχίας των SS που πολέμησε την αντίσταση στην Ελλάδα και πραγματοποίησε τις σφαγές στην Κλεισούρα και το Δίστομο.

image

Το αίτημα των ανακριτριών προς τη Βουλή

Το έγγραφο με το οποίο έκλεισε η 248η δικάσιμος ήταν το αίτημα των ανακριτριών προς το κοινοβούλιο για την άρση ασυλίας των βουλευτών της Χ.Α. το 2013.

Στο αίτημα των ανακριτριών υπάρχει πλήρες και τεκμηριωμένο ιστορικό της ίδρυσης, της οργάνωσης και της δράσης της Χ.Α. καθώς και της ιδεολογίας της, ως κινήτρου της εγκληματικής δράσης.

Χαρακτηριστικά:

[…] σε ιδεολογικό επίπεδο η οργάνωση υπεραμύνεται της καθαρότητας της Άριας φυλής έναντι μη Αρίων πληθυσμών – αρ. 12 του καταστατικού – θεωρώντας ότι οι μη ανήκοντες στη φυλή είναι υπάνθρωποι όπως Ρομά, μετανάστες, ομοφυλόφιλοι […]

[…] βαθμίδες ιεραρχίας, φαλαγγίτης, πυρηνάρχης φαλαγγάρχης […] κατά το άρ.11 του καταστατικού […] τυφλή υποταγή στους ανωτέρους […] ειδικότερα στις επιχειρησιακές ομάδες συμμετέχουν επίλεκτα μέλη επί τη βάση καλώς εκπονημένου σχεδίου και πάντα μετά απο εντολή ανωτέρου αποχωρούν […]

[…] Με τη διάρθρωση αυτή ήδη απο του έτους 1987 άρχισαν να εκδηλώνονται επιθέσεις αρχικά κατά αλλοδαπών και μέχρι σήμερα και ημεδαπών που χαρακτηρίζονται διαφορετικών αντιλήψεων […]

image

Η δίκη συνεχίζεται

Αυτή την εβδομάδα πραγματοποιούνται τρεις δικάσιμοι, ως εξής:

Τρίτη 15 Μαΐου (Κορυδαλλός), Τετάρτη 16 Μαΐου (Εφετείο) και Πέμπτη 17 Μαΐου (Κορυδαλλός).

Για τον μήνα Μάιο απομένουν τέσσερις δικάσιμοι ακόμα:

Δευτέρα 21 Μαΐου (Εφετείο)

Πέμπτη 24 Μαΐου (Κορυδαλλός)

Τρίτη 29 Μαΐου (Κορυδαλλός)

Τετάρτη 30 Μαΐου (Κορυδαλλός)

Οι δικάσιμοι για τον μήνα Ιούνιο δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα από την έδρα.

Λεπτομέρειες για τη συνέχεια της δίκης της Χρυσής Αυγής μπορείτε να βλέπετε ζωντανά κάθε Παρασκευή (εφόσον έχουν προηγηθεί δικάσιμοι), λίγο μετά τις 9μμ, στο βιντεοχρονολόγιο του omniatv. Μπορείτε να δείτε και το αρχείο όλων των προηγούμενων εκπομπών, από την αρχή της δίκης μέχρι τώρα.

Πηγή: omniatv.com