Συλλογικότητες, αλληλέγγυοι πολίτες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διένειμαν χθες τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε μετανάστες εργάτες γης στη Μανωλάδα, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, καθώς θεωρήθηκαν ανεπιθύμητοι ύστερα από τις περσινές κινητοποιήσεις τους και αποκλείστηκαν από τη φετινή παραγωγή.

Ads

Περίπου 100 απεργοί μετανάστες, όσοι δεν είχαν χαρτιά ή «άκρες» για να βρουν δουλειά σε άλλες περιοχές, ζουν σήμερα εγκλωβισμένοι στα χωράφια της Μανωλάδας, λίγες δεκάδες μέτρα από το σημείο όπου τον Απρίλιο του 2013 δέχτηκαν πυροβολισμούς από τους επιστάτες της «Βαγγελάτος Α.Ε.».

Βίος αβίωτος

Εκεί έχουν στηθεί δύο καταυλισμοί, αποτελούμενοι από τέσσερις αυτοσχέδιες τέντες από νάιλον ο ένας και από δύο ο δεύτερος. Στην κάθε τέντα «ζουν» -τρόπος του λέγειν- περίπου είκοσι άνθρωποι ο ένας πάνω στον άλλο, σε συνθήκες αφόρητης ζέστης. Στον προθάλαμο κάθε τέντας βρίσκεται μια κουζινίτσα με γκάζι. Το σκηνικό συμπληρώνεται από μια τέντα, που χρησιμεύει σαν χώρος προσευχής, άλλη μία μικρή κοινόχρηστη τέντα σαν αποθήκη, και μια αυτοσχέδια αιώρα, που προσπαθεί να διασκεδάσει την αθλιότητα του υπόλοιπου χώρου.

Ads

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες επιβιώνουν οι άνθρωποι, χάρη σε μια περιστασιακή δουλειά που μπορεί να βρουν λίγοι από αυτούς και χάρη στην αλληλεγγύη της τοπικής κοινωνίας: πατάτες και κηπευτικά προϊόντα που διανέμει το Αντιφασιστικό Μέτωπο Ηλείας, ενώ σχεδιάζεται να διανεμηθεί φρέσκο ψάρι και κρέας, αγορασμένο από τοπικές αγορές, χάρη στις συνεισφορές αλληλέγγυων.

Ωστόσο, τα μέσα δεν επαρκούν, γι’ αυτό και αναζητήθηκε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας η βοήθεια της Αλληλεγγύης για Ολους. Ετσι, ένα πούλμαν της Αλληλεγγύης επισκέφτηκε χτες τον καταυλισμό, μεταφέροντας ξηρά τροφή, λάδι και προϊόντα καθαρισμού για τις έξι κουζίνες, ενώ ετοιμάζεται η δημιουργία ενός δικτύου ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους μετανάστες.

Οι επισκέπτες έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα και συνθήματα που ζητούσαν -εκτός των άλλων- να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι δράστες της επίθεσης της «Βαγγελάτος Α.Ε.».

Τρομοκράτηση

Η επεισοδιακή δίκη των δραστών, που σημαδεύτηκε από απόπειρες τρομοκράτησης των θυμάτων και των μαρτύρων της πολιτικής αγωγής, περνάει στην τελευταία κρίσιμη φάση της την Παρασκευή με τις απολογίες των κατηγορούμενων. «Εάν αποτελεί ιδιαίτερο προϊόν η φράουλα, οφείλει να έχει βιώσιμες συνθήκες για τους ανθρώπους που δουλεύουν και εργασία πληρωμένη δίκαια, όσο δίκαια μπορεί να είναι η κάθε εργασία», δήλωσε ο βουλευτής Βαγγέλης Χατζηλάμπρου.

«Τα μεγάλα λόγια ότι θα έχουν προστασία οι μάρτυρες κατέληξαν σε επιθέσεις εναντίον βασικών μαρτύρων. Υπάρχουν 119 μάρτυρες που δεν πήραν άδεια παραμονής, τέσσερις από αυτούς οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και ένας έχει απελαθεί. Το κυριότερο είναι να δοθούν χαρτιά στους μετανάστες, να υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, με ωράρια, αμοιβές και κοινωνική ασφάλιση, σύμφωνα με τη συλλογική σύμβαση εργασίας, όπως επίσης ανθρώπινη κατοικία σε χώρους με κρεβάτια, ζεστό νερό, κουζίνες και πλυντήρια», τόνισε ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την ΚΕΕΡΦΑ.

Ανάμεσα στους αλληλέγγυους, παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, Μαρία Κανελλοπούλου, Θεανώ Φωτίου και Βαγγέλης Χατζηλάμπρου, μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, της Νομαρχιακής Επιτροπής και της Νεολαίας του κόμματος, εκπρόσωποι της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, και μέλη του Αντιφασιστικού Μετώπου Ηλείας, της Κίνησης Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Μεταναστών, της ΕΛΜΕ Πύργου, των απολυμένων καθαριστριών του υπ. Οικονομικών, της ΒΙΟΜΕ, της Κοινότητας Μπανγκλαντές, της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας και του Σωματείου Μεταναστών Εργατών.

Εφημερίδα των Συντακτών