Ένα αθώο παιδικό φιλί στη φυλετικά διαχωρισμένη Αμερική στάθηκε αφορμή για τη σύλληψη δύο νεαρών μαύρων αγοριών. Η ζωή των παιδιών στιγματίστηκε από την παράλογη κράτηση. Τον Οκτώβριο του 1958 η υπόθεση έγινε πρωτοσέλιδο θέμα στις τοπικές εφημερίδες της Βόρειας Καρολίνας. Φορείς και οργανώσεις ατομικών δικαιωμάτων ξεσηκώθηκαν και διεκδίκησαν την απελευθέρωση των παιδιών ενώ μέλη της Κου Κλουξ Κλαν έκαιγαν σταυρούς και πυροβολούσαν μπροστά από τα σπίτια των μαύρων οικογενειών.

Ads

Το φιλί του κοριτσιού μετατράπηκε σε καταγγελία βιασμού

Μια ομάδα παιδιών, αγόρια και κορίτσια, έπαιζαν σε ένα πάρκο στη Μονρόε, στη Βόρεια Καρολίνα. Έκαναν βόλτες με τα ποδήλατα τους, έτρεχαν, κυνηγούσαν αράχνες και γελούσαν όλοι μαζί. Η εικόνα φαντάζει ανέμελη. Ανατράπηκε όμως όταν η Σίσι Μάρκους, έδωσε από ένα φιλί στο μάγουλο του Τζέιμς Χανόβερ Θόμσον και του Ντέιβιντ Σίμψον.

Τα δύο οχτάχρονα αγόρια ήταν μαύρα, ενώ το κορίτσι λευκό. Το παιχνίδι μεταξύ τους στο φυλετικά διαχωρισμένο Βορά της Αμερικής προκαλούσε προβλήματα. Τα μικρά αγόρια δεν είχαν ιδέα τι είναι το φιλί. Κι όμως καταδικάστηκαν γι’ αυτό. Όταν η Σίσι επέστρεψε σπίτι της ενημέρωσε τη μητέρα της ότι φίλησε το νεαρό φίλο της. Οι γονείς εξοργίστηκαν και κατήγγειλαν αμέσως το περιστατικό στην αστυνομία, αναφέροντας ότι η κόρη τους είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά.

Ads

Η κακοποίηση από την αστυνομία και η καταδίκη

Περιπολικά της αστυνομίας δεν άργησαν να καταφθάσουν στα σπίτια των ανήλικων παιδιών. Τους συνέλαβαν και τους οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα. Τα δύο αγόρια τρομοκρατημένα αδυνατούσαν να κατανοήσουν τι είχε συμβεί. Στο τμήμα ενημερώθηκαν για την καταγγελία βιασμού. Tα μαύρα αγόρια κρατήθηκαν στο τμήμα και κακοποιήθηκαν από τους αστυνομικούς.

Με ακινητοποιημένα τα χέρια τους από τις χειροπέδες, δέχτηκαν κλωτσιές και μπουνιές στο στομάχι και στα πόδια τους. Κραύγαζαν και ωρύονταν, πίστεψαν ότι οι αστυνομικοί θα τους σκοτώσουν, δήλωσαν σε μετέπειτα συνέντευξη τους. Για μία εβδομάδα και ενώ βρίσκονταν στη φυλακή, τους απαγορεύτηκε η επαφή με τους γονείς τους. Αφού απειλήθηκαν από τους ανακριτές, καταδικάστηκαν ως ένοχοι από το δικαστήριο. Ο δικαστής Xάμπτον Πράις δικαιολόγησε το σκεπτικό του αναφέροντας ότι από τη στιγμή που παρέμειναν σιωπηλοί και δεν είπαν τίποτα, ήξερα ότι αυτό ήταν μια ομολογία ενοχής.

Ο Θόμσον και ο Σίμσον στάλθηκαν σε αναμορφωτήριο με ενδεχόμενο απελευθέρωσης στα 21 τους χρόνια. H σύλληψη και η καταδίκη των μαύρων αγοριών κατέστρεψε τις οικογένειες τους, καθώς οι μητέρες τους απολύθηκαν από τις δουλειές τους.

Οι διαμαρτυρίες και η παγκόσμια κινητοποίηση

Την περίοδο της κράτησης τους μέλη της τοπικής οργάνωσης της Κου Κλουξ Κλαν συγκεντρώνονταν έξω από τα σπίτια των αγοριών έκαιγαν σταυρούς ενώ κάποιοι πυροβολούσαν. Η δυναμική της τοπικής οργάνωσης ήταν πολύ μεγάλη. Αριθμούσε σχεδόν 7.000 μέλη, ενώ ο πληθυσμός της πόλης αποτελούταν από 12.000 άτομα.

Η «υπόθεση του φιλιού», όπως έγινε γνωστή, έγινε πρωτοσέλιδο στις τοπικές εφημερίδες της Βόρειας Καρολίνας ενώ προσέλκυσε το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Φορείς και οργανώσεις ατομικών δικαιωμάτων ξεσηκώθηκαν για την αδικία που τελέστηκε στα μικρά μαύρα αγόρια.

Η Εθνική Ένωση για την Πρόοδο των Έγχρωμων Ατόμων στάθηκε στο πλευρό των δύο ανήλικων παιδιών. Συγκέντρωσε χρήματα ώστε να προσληφθεί ένας έμπειρος δικηγόρος που θα διεκδικούσε την απελευθέρωση τους. Ο κόσμος δεν έμεινε ασυγκίνητος από την υπόθεση των δύο μαύρων καταδικασμένων αγοριών. Στη Ρώμη, στο Παρίσι και στη Βιέννη διοργανώθηκαν διαμαρτυρίες έξω από τις αντίστοιχες αμερικανικές πρεσβείες, ενώ η Κόνραντ Λιν, επιφανής ηγέτης των ατομικών δικαιωμάτων κατέφθασε στη Μονρόε για να ενισχύσει την υπεράσπιση των αγοριών.

Στην υπόθεση ενεπλάκη και η πρώτη κυρία της Αμερικής, Ελέανορ Ρούζβελτ, η οποία άσκησε πίεση στον κυβερνήτη της Βόρειας Καρολίνας, Λούθερ Χοτζς, να ζητήσει την απελευθέρωση των παιδιών. Ο Θόμσον και ο Σίμσον φυλακίστηκαν για 3 μήνες. Αποφυλακίστηκαν ύστερα από την πίεση που άσκησε ο κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας. Η διεθνής κάλυψη της υπόθεσης είχε ντροπιάσει την αμερικανική κυβέρνηση. Ωστόσο ο κυβερνήτης αρνήθηκε να απολογηθεί και να ζητήσει συγγνώμη για την άδικη μεταχείριση και καταδίκη των δύο μαύρων αγοριών…. 

Πηγή: mixanitouxronou.gr