Στην αρχή είχε ένα ενδιαφέρον: η Φαίη Σκορδά, αυτή ειδικώς η παρουσιάστρια, αντιδρούσε σε οποιοδήποτε σεξιστικό, μισογυνικό, ομοφοβικό σχόλιο γινόταν κατά τη διάρκεια της εκπομπής της.

Ads

(Σ.Σ.: Κάπου εδώ να εξηγήσω, για την οικονομία του κειμένου, αλλά και για λόγους αντικειμενικότητας και ακριβολογίας, ότι γράφω “αυτή ειδικώς η παρουσιάστρια”, επειδή η Σκορδά στην παρούσα φάση παρουσιάζει την εκπομπή “Πρωινό” με τον πρώην σύζυγό της, Γιώργο Λιάγκα. Ο τελευταίος είχε αποχωρήσει κάποια στιγμή προς άλλον τηλεοπτικό σταθμό, για να παρουσιάσει άλλη εκπομπή, στην οποία σημειώθηκε μία από τις πλέον ανάρμοστες και κακοποιητικές αναπαραστάσεις σεξουαλικής επίθεσης σε νεαρή γυναίκα που έχουν υπάρξει ποτέ στην ελληνική τηλεόραση. Ακολούθησε η κατακραυγή του τηλεοπτικού κοινού, πρόστιμο στο κανάλι και αναστολή στην εκπομπή και λίγο καιρό μετά το περιστατικό επήλθε και η λήξη της συνεργασίας του παρουσιαστή με τον τηλεοπτικό σταθμό που εργαζόταν τότε. Αυτά για την ιστορία και το frame των όσων θα ακολουθήσουν).

Η συγκεκριμένη παρουσιάστρια, λοιπόν, εδώ και αρκετό καιρό φροντίζει να διαχωρίζει τη θέση της απ’ οτιδήποτε μη πολιτικώς ορθό, για να το πούμε απλά. Είχε καλεσμένη τη Βάνα Μπάρμπα (15 Νοεμβρίου) και η ηθοποιός επιδιδόταν στις γνωστές κακοποιητικές της απόψεις; Σε ετοιμότητα η παρουσιάστρια να διακόψει και να συγκρουστεί, κάποτε αγνοώντας και τον συμπαρουσιαστή της ή αφήνοντας τον στη σιωπή και στις τοποθετήσεις του τύπου “δεν ανακατεύομαι”.

Προκύπτει (στις 6 Δεκεμβρίου) το θέμα με τις αχαρακτήριστες δηλώσεις του τραγουδιστή Γιάννη Βασιλείου ότι ήταν αυτόπτης μάρτυρας σε βιασμό, αλλά δεν έκανε τίποτα να τον αποτρέψει; Ξανά η παρουσιάστρια τοποθετείται ολόσωστα, προσπερνώντας τις προσπάθειες “ξεπλύματος” του τραγουδιστή από τον συμπαρουσιαστή της (που ακούγεται να λέει “επειδή ξέρω ότι τώρα θέλετε να τον κατακρεουργήσετε να το δικαιολογήσουμε με τα κακά ελληνικά του;”.

Ads

Είχε καλεσμένο τον Αλέξη Κούγια σε ένα απερίγραπτο κρεσέντο με τις γνωστές απόψεις του για γυναίκες και ομοφυλόφιλους; Όρθια η παρουσιάστρια, να βάλει τα πράγματα στη θέση τους (και πάλι με τον Γιώργο Λιάγκα σε ρόλο παρατηρητή).

Τέθηκε (μόλις χθες) από το πάνελ το θέμα της ερωτικής σχέσης που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα σε τραγουδίστρια και παίκτη της “Φάρμας” και συζητήθηκαν τα φιλιά “μιας μάνας που τη βλέπουν τα παιδιά της”; Και πάλι, φανερά ενοχλημένη η παρουσιάστρια διέκοψε τη συζήτηση.

Και δημιουργούνται πλέον κάποιες απορίες: ενημερώνεται η παρουσιάστρια από τους συνεργάτες της για τα όσα θα συζητηθούν στην εκπομπή της; Έχει λόγο στον προγραμματισμό των καλεσμένων, ειδικά όταν πρόκειται για προσωπικότητες που κατά καιρούς έχουν εκφράσει απόψεις απολύτως προβληματικές για τον εν γένει διάλογο θεμάτων που αφορούν τη θέση της γυναίκας και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, στα οποία εμφανίζεται απολύτως ευαίσθητη; Γνωρίζει εκ των προτέρων τα ρεπορτάζ που θα φιλοξενηθούν σε καθημερινή βάση και έχει συμμετοχή στο viewing τους;

Αν η απάντηση σε όλα τα παραπάνω είναι “όχι”, τότε είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μία παρουσιάστρια που πολύ τακτικά βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, κάτι πραγματικά πολύ λυπηρό για έναν άνθρωπο που πρέπει να εκτίθεται και αναγκάζεται να βγαίνει μπροστά για να διατηρηθούν οι ισορροπίες.

Αν, όμως, η απάντηση είναι “ναι”, τότε μιλάμε για ρόλο. Εν προκειμένω για τον ρόλο του “καλού μπάτσου”, αν υποθέσουμε ότι η άλλη πλευρά, τηλεοπτικά και δημοσιογραφικά έχει ξεκαθαρίσει τι πρεσβεύει και έχει εισπράξει -πολλάκις- την απόρριψη του τηλεοπτικού κοινού.

Σε κάθε περίπτωση το θέαμα πια είναι εξαιρετικά δυσάρεστο, κυρίως, επειδή έχουμε διανύσει αρκετό δρόμο ώστε τέτοιες σεξιστικές / ομοφοβικές / μισογυνικές απόψεις να μην “ευλογούνται” απροκάλυπτα από τα Μέσα και να τρυπώνουν στο σαλόνι των τηλεθεατών από την κυρία είσοδο.

Κι αν το επιχείρημα για όλο αυτό είναι η τηλεθέαση, ε, τότε τι να (ξανα)λέμε; Είναι ένα φτηνό επιχείρημα και σίγουρα αξίζουμε καλύτερο περιεχόμενο.

Πηγή: ampa.lifo.gr