Όπως ξέρουν οι φίλοι του ιστολογίου, χτες στις 6 το βράδι έληξε η ψηφοφορία για τη λέξη της χρονιάς, που είχε αρχίσει από τις 15 Δεκεμβρίου πάνω σε λέξεις που εσείς είχατε προτείνει με τα σχόλιά σας σε προηγούμενο άρθρο. Δεν μας χρειάζεται σασπένς, γι’ αυτό και ο τίτλος φανερώνει αμέσως την ετυμηγορία σας: λέξη της χρονιάς, λέξη του2014 είναι ο ΕΝΦΙΑ.

Ads

Θα μου πείτε, δεν είναι λέξη -είναι αρκτικόλεξο ή ακρώνυμο. Είχαμε όμως πει έγκαιρα ότι εννοούμε τη λέξη με την ευρύτερη δυνατή σημασία του όρου, και ότι κάνουμε δεκτά και τα ακρώνυμα αλλά και τους σύμπλοκους όρους. Άλλωστε, ένας σύμπλοκος όρος, το σαξές στόρι, ήταν η λέξη του 2013.

Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος η νικήτρια λέξη ξεχώρισε από την αρχή και όσο προχωρούσε η ψηφοφορία το προβάδισμά της διευρυνόταν. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε μια λέξη που ακούστηκε πολύ τον τελευταίο καιρό, οι ιπτάμενοι αναρχικοί, ενώ στην τρίτη θέση ο ένοικος του τάφου, μια από τις πολλές λέξεις που ακούστηκαν με αφορμή τις ανασκαφές της Αμφίπολης (όπως βλέπετε και στο Λεξοσύννεφο που έφτιαξε ο Στάζιμπος, που είναι άλλωστε κάθε χρόνο ο μάγος που στήνει όλον τον μηχανισμό της Λέξης της χρονιάς και που χωρίς τη δική του υλικοτεχνική υποστήριξη δεν θα γινόταν τίποτα).

Εκτός βάθρου έμεινε μια λέξη που κατά διαστήματα, ιδίως στην αρχή, είχε βρεθεί ακόμα και στη δεύτερη θέση, ο κλαρινογαμπρός, για να καταλήξει τελικά στην τέταρτη. Πέμπτη θέση για τη λέξη εκπρόσωπος τάφου, (δεύτερη λέξη της αμφιπολιάδας που βρέθηκε πολύ ψηλά, ίσως μάλιστα να υπήρξε και κάποια ‘διάσπαση ψήφων’), ενώ η εξάδα κλείνει με το πρωτογενές πλεόνασμα, μια λέξη που είχε διακριθεί και στην περυσινή ψηφοφορία (ήταν πέμπτη). Για να φτάσουμε και στη δεκάδα: 7. θρασίμια, 8. τζιχαντιστές, 9. Έμπολα, 10. ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

Ανακεφαλαιώνοντας, η φετινή τριάδα είναι: 1. ΕΝΦΙΑ, 2. ιπτάμενοι αναρχικοί, 3. ένοικος του τάφου.

 

Και αφού η Λέξη της χρονιάς κλείνει φέτος πενταετία, καλό είναι να θυμηθούμε όλους τους νικητές: πέρυσι το σαξές στόρι, το 2012 η επαναδιαπραγμάτευση, το 2011 οι αγανακτισμένοι και το 2010 το μνημόνιο. Το 2009 δεν είχαμε κάνει διαγωνισμό.

Ο πίνακας με όλα τα αποτελέσματα και με στοιχεία για τη συμμετοχή σας (διά χειρός Στάζιμπου, είπαμε):

image

Φέτος (όπως και με πέρυσι) δεν δώσαμε τη δυνατότητα να ψηφίσετε και λέξεις που δεν περιλαμβάνονταν στον αρχικό κατάλογο ψηφοφορίας, κι έτσι ο πίνακας δεν περιλαμβάνει παρά τις αρχικές 64 λέξεις. Εκ των υστέρων, διαπιστώθηκε ότι κάποιες λέξεις όπως πιστωτικό γεγονός ή μόρφωμα θα έπρεπε ίσως να μπουν στην ψηφοφορία.

Εγώ ψήφισα την πρώτη και την τρίτη λέξη, αλλά μη με συγχαρείτε για την ευστοχία των προβλέψεών μου αφού ψήφισα σχετικά αργά. Πάντως, η τρίτη λέξη που ψήφισα δεν μπήκε στην πρώτη δεκαπεντάδα. Τέσσερις φίλοι ψήφισαν την νικηφόρα τριάδα -εκείνοι ξέρουν ποιοι είναι, εγώ δεν ξέρω διότι δεν άφησαν όνομα.

Φέτος ψήφισαν 1694 φίλοι του ιστολογίου, δηλαδή είχαμε μείωση σε σχέση με πέρυσι (2190), πράγμα που το περίμενα διότι πέρσι η ψηφοφορία είχε διαφημιστεί από δύο πολυσύχναστους ιστότοπους (left.gr, tvxs.gr), ενώ φέτος, ίσως λόγω της πολύ πυκνής πολιτικής επικαιρότητας, δεν είχαμε κάτι ανάλογο -μόνο εγώ έκανα δυο υπενθυμίσεις στο Φέισμπουκ κι εκείνες τις μέρες είχαμε πράγματι αύξηση της ψηφοφορίας.

Μπορούσατε να ψηφίσετε έως τρεις επιλογές, αλλά αυτό δεν το αξιοποίησαν όλοι. Συγκεκριμένα:

1 λέξη ψήφισε το 26%
2 λέξεις ψήφισε το 5%
3 λέξεις ψήφισε το 69%
(Σε σύγκριση με πέρυσι, μειώθηκαν τα μονοκούκια, που πέρσι είχαν φτάσει στο εντυπωσιακό 38% και αντίστοιχα αυξήθηκαν οι τρισταυρίες)

55 από τις 64 λέξεις ψηφίστηκαν μονοκούκι: πρώτος στα μονοκούκια, με 68 φορές ο κλαρινογαμπρός και 53 οι ιπτάμενοι αναρχικοί.

Από τους υπόλοιπους 43.680 συνδυασμούς, ψηφίστηκαν οι 1.007: 65 ζευγάρια (4 φορές τα θρασίμια με τους ιπτάμενους αναρχικούς) και 942 τριάδες (10 φορές ο εκπρόσωπος τάφου με ΕΝΦΙΑ και ιπτάμενους αναρχικούς).

Ακόμα, στην ψηφοφορία μπορούσατε να δηλώσετε (προαιρετικά, εννοείται) την ταυτότητά σας (ψευδώνυμο, χρηστώνυμο, πείτε το όπως θέλετε). Τη δυνατότητα αυτή την εκμεταλλεύτηκαν 617 φίλοι.

Για τη λέξη της χρονιάς, τον ΕΝΦΙΑ, έχουμε γράψει άρθρο στο ιστολόγιο, στο οποίο, κατά σύμπτωση, γίνεται λόγος και για τις λέξεις της αμφιπολιάδας.

Σας ευχαριστώ πολύ για τη συμμετοχή σας στην ανάδειξη της Λέξης του 2014 και βέβαια εύχομαι καλή χρονιά σε όλες και όλους!

Πηγή: sarantakos.wordpress.com