Εκ μέρους του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης –ΠΑΔΟΠ, υποβάλαμε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά στις 3 Φεβρουαρίου 2015, υπόμνημα με τις ακόλουθες έξι προτάσεις, τις οποίες θέλουμε να μοιραστούμε με τους αναγνώστες της Αυγής.

Ads

Πρώτον. Προτείνουμε να τερματιστεί η λειψή έως ανύπαρκτη πληροφόρηση της κοινής γνώμης και των φορέων της για τις θέσεις και αποφάσεις των διεθνών οργανισμών στους οποίους εκπροσωπείται η χώρα μας. Πληροφόρηση όχι μόνο για θέματα που αφορούν άμεσα την Ελλάδα, αλλά και για σύγχρονα οικουμενικά προβλήματα πρωτίστως για το πρόβλημα της διεθνούς ειρήνης, το διεθνές χρέος, την καταπολέμηση της φτώχειας και της πείνας, την αντιμετώπιση ασθενειών που άπτονται της παγκόσμιας ασφάλειας ( με την πολυδιάστατη έννοια που έχει σήμερα αυτός ο όρος),  και τέλος για το μέγιστο πρόβλημα της  προστασίας του περιβάλλοντος.  Επιπλέον, προτείνουμε να διατυπώνονται σαφώς- ειδικά ως απάντηση σε ερωτήματα που προέρχονται από διεθνείς ΜΚΟ- οι επίσημες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης στα διεθνή προβλήματα.

Δεύτερον. Προτείνουμε όχι μόνο την ενεργητική παρουσία της Ελλάδας σε διεθνείς διασκέψεις για τα παραπάνω θέματα, αλλά και την συμπόρευσή της με διεθνή κινήματα, πολλά από τα οποία κατέχουν συμβουλευτικό status στους αντίστοιχους διεθνείς οργανισμούς. Στο σημείο αυτό θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι οι θέσεις προηγούμενων κυβερνήσεων της Ελλάδας δεν υπήρξαν ικανοποιητικές έναντι ψηφισμάτων στη Γ.Σ. του Ο.Η.Ε για το μέγα θέμα του πυρηνικού αφοπλισμού.  Θέμα που δεν είναι μόνο παγκόσμιο αλλά και περιφερειακό με άμεσο ενδιαφέρον για την Ελλάδα από την άποψη της πρωτοβουλίας για την ανακήρυξη της Μ. Ανατολής σε ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά  και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής. Σημειώνουμε ότι η Ελλάδα απουσίαζε εντελώς από τη νέα προσπάθεια απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων στον OHE  βάσει του ανθρωπιστικού δικαίου, όπως εξελίσσεται σήμερα μέσω του Austrian Pledge την οποία προσυπέγραψαν πρόσφατα και οι 33 χώρες του CELAC (Community of Latin American and Caribbean States).

Τρίτο. Προτείνουμε η νέα κυβέρνηση να είναι ενεργητικά παρούσα στις διεθνείς πρωτοβουλίες για τον εκδημοκρατισμό του συστήματος των διεθνών σχέσεων και την αναβάθμιση του ρόλου του Ο.Η.Ε,  που αποτελεί τον πιο αντιπροσωπευτικό παγκόσμιο οργανισμό και βήμα για την προβολή των μικρότερων λαών του κόσμου ή  λαών που ακόμα στερούνται του δικαιώματος εθνικής αυτοδιάθεσης. Ως ΠΑΔΟΠ διατηρούμε σημαντικές διεθνής επαφές με αντίστοιχες πρωτοβουλίες, όπως εκείνη στην οποία συμμετέχουν δεκάδες προσωπικότητες μεταξύ των οποίων οι Μάριον Σουάρεζ, Σαμίρα Αμίν, Νόαμ Τσόμσκι, Φεντερίκο Μαγιόρ, καθώς και κάτοχοι Νόμπελ Ειρήνης. (επισυνάπτουμε   σχετικό κείμενο).

Ads

Τέταρτο. Ενδιαφέρει άμεσα την Ελλάδα η ενίσχυση του περιβαλλοντικού Mediterranean Action Plan του Ο.Η.Ε. , το οποίο λειτουργεί στο πλαίσιο του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον ( UNEP). Στην κατεύθυνση αυτή έχουν κατατεθεί σημαντικές ιδέες και προτάσεις.

Πέμπτο. Προτείνουμε την ενίσχυση και στήριξη του εδώ Γραφείου της Υπάτης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε για τους Πρόσφυγες και αξιοποίηση του Έλληνα Πρεσβευτή Καλής Θέλησης του σημαντικότατου αυτού διεθνούς οργανισμού Γιώργου Νταλάρα.

Έκτο. Στο Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών, με έδρα τις Βρυξέλλες, υπάρχει αρμοδιότητα για τις σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο, η οποία σήμερα ασκείται από τον ακάματο εργάτη των σκοπών του Ο.Η.Ε. Δημήτρη Φατούρο, με άριστες επιδόσεις. Και το στοιχείο αυτό μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση.

Οι Πάνος Τριγάζης είναι πρόεδρος και η Μαρία Αρβανίτη- Σωτηροπούλου Γενική Γραμματέας του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης, επιστημονικού φορέα, συνεργαζόμενου στενά με το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών.