H έλευση του νέου μέλους της οικογένειας Μητσοτάκη, αφού η κόρη της Ντόρας Μπακογιάννη έφερε στον κόσμο έναν αυριανό υπουργό (και γιατί όχι πρωθυπουργό), και το δημοσίευμα ότι ο ανιψιός του Κωστάκη του Καραμανλή σκέφτεται να πολιτευτεί, μας προκαλoύν για μια αναδρομή στις διασημότερες πολιτικές οικογένειες που μονοπωλούν τα βουλευτικά έδρανα και τους υπουργικούς θώκους για περισσότερα από 80 χρόνια τώρα.

Ads

Λόγω του μεγάλου όγκου και των πολλών οικογενειών που λυμαίνονται τον πολιτικό βίο, θα κάνουμε αυτό το άρθρο τριλογία, σαν τον Νονό του Φράνσις Φορντ Κόπολα. Άλλωστε είναι παράλληλοι οι βίοι και τεράστιες οι ομοιότητες μεταξύ τους.
 
Κυρίες και κύριοι, η Αγία Ελληνική Οικογένεια.

Γιατί σε αυτόν τον τόπο κανείς δεν πάει χαμένος αν έχει το σωστό επίθετο.

Πάρτε βαθιά ανάσα. Ξεκινάμε.

Βαρβιτσιωτέικο: Πάλια πολιτική οικογένεια εκ Λακωνίας ορμώμενη. Ο συνονόματος παππούς του σημερινού υπουργού Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, υπήρξε ο δικηγόρος των δωσίλογων και συγκεκριμένα του κατοχικού πρωθυπουργού Ιωάννη Ράλλη, μετά την Απελευθέρωση της Ελλάδας από τον ναζιστικό ζυγό. Η υπεράσπιση και ο ζήλος του γενάρχη Βαρβιτσιώτη συν την αλλαγή των συσχετισμών στις συμμαχίες των Άγγλων με τους πρώην συνεργάτες των Ναζί, ώστε από κοινού να εξοντώσουν τον «κομμουνιστικό κίνδυνο» του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, πέτυχαν την αθώωση του 90% των κατηγορουμένων για δωσιλογισμό. Μετά την απελευθέρωση, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ανταμείφθηκε για τις υπηρεσίες του όντας βουλευτής (1946-1950) του Λαϊκού Κόμματος του Κωνσταντίνου Τσαλδάρη, το οποίο συγχωνεύτηκε το 1958 με την Ε.Ρ.Ε. (Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση) του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Απεβίωσε το 1960.

Ads

Ο υιός του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και πατέρας του σημερινού βουλευτή και υπουργού Μίλτου, Ιωάννης Μ. Βαρβιτσιώτης, υπήρξε για χρόνια φίλος και συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, εξελέγη με την πρώτη υποψηφιότητά του το 1961 βουλευτής με την Ε.Ρ.Ε. (επανεκλεγείς στις εκλογές του 1963 και 1964 αλλά και στις υπόλοιπες που ακολούθησαν), με την βοήθεια του φίλου του, Γεωργίου Ράλλη, μετέπειτα αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργού καθώς επίσης και  υιού του κατοχικού πρωθυπουργού Ιωάννη Ράλλη, εμπνευστή και ιδρυτή των δωσιλογικώνΤαγμάτων Ασφαλείας.

Η λίστα ειναι μεγάλη: Υφυπουργός Εξωτερικών (1974-1975), υπουργός Εμπορίου (1975-1977), υπουργός Εθνικής Παιδείας (1977-1980), υπουργός Εθνικής Άμυνας (1989-1993), υπουργός Δικαιοσύνης (1992), αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (1985-1996) και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας (1994-1997).

Από τον Ιανουάριο του 1998 μέχρι και τον Αύγουστο του 2010 διετέλεσε πρόεδρος του «Ινστιτούτου Κ. Καραμανλής» ενώ ένα χρόνο πριν, τον Μάιο του 2009, εγκατέλειψε την πολιτική μετά από 48 χρόνια πολιτικής καριέρας.

Ο γιος του Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, Μιλτιάδης Ι. Βαρβιτσιώτης, εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής στη Β’ Περιφέρεια Αθηνών στις εκλογές του 2000 με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και επανεξελέγη ομοίως σε όλες τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις (2004, 2007, 2009, 2012). Υφυπουργός Εξωτερικών το 2009, υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Ελλάδος από τις 25 Ιουνίου του 2013 μέχρι σήμερα.
 
Κεφαλογιαννέικο: Παλιό «τζάκι» από τα Ανώγεια Ρεθύμνου, ενεργό πολιτικά από 1856(!!!).

Ο πατριάρχης Γιάννης Κεφαλογιάννης (1933-2012), ιατρός στο επάγγελμα, πτυχιούχος της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1958, εξελέγη την ίδια χρόνια για πρώτη  φορά βουλευτής Ρεθύμνου με την υποστήριξη της Ε.Ρ.Ε. και επανεξελέγη στη συνέχεια, το 1961 και το 1963, στην ίδια περιφέρεια. Ακολούθησε η συμμετοχή του στις εκλογές του 1974, όπου και εξελέγη με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και από τότε εκλεγόταν αδιαλείπτως έως το 2004, δύο φορές υφυπουργός (Κοινωνικών Υπηρεσιών ’76-’77 και Εσωτερικών ’80-’81) και 5 φορές υπουργός από το 1989 μέχρι το 1993 (Δημοσίας Τάξης, Μεταφορών, Τουρισμού, Επικρατείας, Εσωτερικών). Το 1993 διεκδίκησε την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας αλλά έχασε από τον Μιλτιάδη Έβερτ, γιο του διοικητή της Αστυνομίας Πόλεων της Αθήνας κατά την διάρκεια της Κατοχής Άγγελου Έβερτ. (Παντρεμένος με την Ελένη Βαρδινογιάννη, μέλος της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας.)

Τελευταία φορά εξελέγη βουλευτής Ρεθύμνου στις εκλογές του 2007 με την υποστήριξη της Ν.Δ. Απεβίωσε το 2012.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη είναι μία εκ των τριών θυγατέρων του Γιάννη Κεφαλογιάννη. Γεννηθείσα το 1975 και απόφοιτος της Νομικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής στις εκλογές του 2007 όπως επίσης και το 2009 αλλά και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2012, όπου ήταν πρώτη μάλιστα σε σταυρούς βουλευτής της Α΄ Αθηνών, σε αντίθεση με τις εκλογές του 2007 όπου, ούσα υποψήφια στην γενέτειρα του Κεφαλογιαννέικου Ρέθυμνο, κέρδισε τον μοναδικό βουλευτικό θώκο του νομού για 39 μόλις ψήφους από τον δεύτερο σε σταυρούς υποψήφιο με την Νέα Δημοκρατία, Κωστή Σχοινά, παρόλο που ο ίδιος μέχρι το τέλος αλλά και στα προεκλογικά γκάλοπ προηγούταν. Την κατηγόρησε για νοθεία με τα περιβόητα πια «ατσαλάκωτα ψηφοδέλτια» και με σύνθημα «Κάτω οι πάτρωνες». Η αλλαγή εκλογικής έδρας αποσόβησε την επανάληψη παρόμοιου περιστατικού.

Τομεάρχης τουριστικής ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας από τον Δεκέμβρη του 2009, διορίστηκε στις 21 Ιουνίου του 2012 υπουργός Τουρισμού στην τωρινή κυβέρνηση δημιουργώντας επιτυχημένες τουριστικές καμπάνιες, διαφημίζοντας τις όμορφες ακρογιαλιές της Αυστραλίας.

Ο εξάδερφος της Όλγας, Μανώλης Κεφαλογιάννης πήρε την σκυτάλη της βουλευτικής θέσης από τον θείο του και εξάδερφό του Γιάννη Κεφαλογιάννη, Μανόλη Κεφαλογιάννη, ο οποίος καταγόταν επίσης από τα Ανώγεια Ρεθύμνου. Παρόλα αυτά, μετά την συμβουλή του Τσαλδάρη να μην πολιτευτεί στο Ρέθυμνο γιατί θα ήταν επικίνδυνο για έναν δηλωμένο Δεξιό να κυκλοφορεί στο Ρέθυμνο, κατέβηκε υποψήφιος με το Λαϊκό Κόμμα στο Ηράκλειο.

Έτσι δημιουργήθηκε το «παράρτημα» Κεφαλογιάννη στο Ηράκλειο, αφού «ο θείος» Μανόλης εκλεγόταν από το 1950 και έπειτα βουλευτής Ηρακλείου μέχρι και το 1989, παράδοση που τιμάει πιστά και ο ανιψιός από το 1993 και μετά. Από το Μάρτιο του 2004 έως το Σεπτέμβριο του 2007, διετέλεσε Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας (επί θητείας του το λιμάνι του Πειραιά ξεπουλήθηκε στην Κινέζικη Cosco). Από το 2007 εκπροσωπεί την Ελλάδα στη διακοινοβουλευτική διάσκεψη του Συμβουλίου της Ευρώπης και είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνοαραβικής φιλίας. Στις επαναληπτικές εκλογές όμως του 2012 δεν εξελέγη, κάτι το οποίο αποδείχτηκε ελάσσονος σημασίας, εφόσον τοποθετήθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά επικεφαλής του ψηφοδελτίου στις Ευρωεκλογές του 2014 όπου και εξελέγη ευρωβουλευτής, γεγονός που εμφανώς αποδεικνύει ότι οι ικανοί και οι Κεφαλογιάννηδες δεν πάνε ποτέ χαμένοι.

Συνεχίζεται…

nostimonimar.gr