Δεν είναι μόνο οι έλληνες πολίτες που ξανακατεβαίνουν στις πλατείες για να υπερασπιστούν την ελπίδα που γεννήθηκε στις 25 Γενάρη 2015 με την ιστορική εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι και οι χιλιάδες –ίσως και εκατομμύρια – πολίτες της Ευρώπης που έχουν ως πηγή έμπνευσης τον αγώνα της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας και πολλοί εξ αυτών κινητοποιούνται για να της συμπαρασταθούν.

Ads

Ήδη σε γιγαντιαία συγκέντρωση στη Μαδρίτη του κινήματος Podemos πριν από λίγες ημέρες, είδαμε πολλές ελληνικές σημαίες να ανεμίζουν και τον ηγέτη του κινήματος, ευρωβουλευτή Πάμπλο Ιγκλέσιας (που ξεκίνησε την ομιλία του στα ελληνικά), να διακηρύσσει ότι αυτό που συνέβη στην Ελλάδα, θα συμβεί και στην Ισπανία, ότι την τύχη του Σαμαρά θα έχει και ο Ραχόι.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αγώνες των Ελλήνων πυροδοτούν ένα μεγάλο διεθνές κίνημα αλληλεγγύης. Το 1821, όταν ξέσπασε ο αγώνας του ελληνικού λαού για την ανεξαρτησία του, ο άγγλος ποιητής Πέρσυ Σέλλεϋ, στενός φίλος και ομοϊδεάτης του Λόρδου Βύρωνα, είχε προλογίσει το λυρικό του δράμα Hellas, με ένα συνοπτικό «κατηγορώ» κατά των τότε ηγεσιών της Ευρώπης, που δεν συμπαρίσταντο στην Ελληνική Επανάσταση. «Η απάθεια των κυβερνήσεων του πολιτισμένου κόσμου – έγραφε ο Πέρσυ Σέλλεϋ – έναντι του έθνους στο οποίο οφείλουν τον πολιτισμό τους, είναι κάτι το ακατανόητο. Είμαστε όλοι Έλληνες».

Ο Σέλλεϋ έβλεπε στην Ελληνική Επανάσταση την ενσάρκωση των ιδεών της Γαλλικής Επανάστασης για ελευθερία –ισότητα – αδελφότητα , σε μια περίοδο που οι ιδέες της μεγάλης δημοκρατικής επανάστασης είχαν υποχωρήσει στην Ευρώπη, ιδιαίτερα μετά την ήττα του Ναπολέοντα το 1814. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι και σήμερα, οι φωτισμένοι άνθρωποι της Ευρώπης βλέπουν στον αγώνα της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας την ελπίδα αναγέννησης της Ευρωπαϊκής Ιδέας. Διότι η Ευρωπαϊκή Ιδέα δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο από μια ιδέα δημοκρατική, κοινωνική και φιλειρηνική στον 21ο αιώνα.

Ads

Άρα δημιουργούνται συνθήκες για ένα σύγχρονο φιλειρηνικό κίνημα. Ένα κίνημα που δεν θα αφορά στενά την Ελλάδα και τα προβλήματά της, αλλά τα προβλήματα ολόκληρης της Ευρώπης και περιοχών πέραν της Ευρώπης. Ένα κίνημα στη βάση πανανθρώπινων ιδεών και αξιών, ένα κίνημα σύγχρονου διεθνισμού , κίνημα μιας νέας διεθνιστικής αλληλεγγύης των λαών.

Ως Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ, συζητήσαμε αυτό το ζήτημα στην πρώτη μετεκλογική συνεδρίασή μας και σύντομα θα επεξεργαστούμε ένα σχέδιο δράσεων και πρωτοβουλιών, ώστε το κίνημα αυτό να γιγαντωθεί και να αποτελέσει στήριγμα όχι μόνο της νέας κυβέρνησης αλλά και άλλων ευρωπαϊκών λαών, που βρίσκονται στην ίδια μοίρα με την Ελλάδα από την άποψη των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων.

*Ο Πάνος Τριγάζης είναι συντονιστής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή: left.gr