Η Eldorado Gold ρημάζει τη Χαλκιδική και τα κέρδη κάνουν φτερά προς εξωτικούς φορολογικούς παραδείσους με τις “ευλογίες” της Ολλανδίας και του υπουργού οικονομικών Γ. Ντάϊσελμπλουμ.

Ads

Ο μύθος λέει ότι το πρόγραμμα εξόρυξης χρυσού της Eldorado Gold στη Χαλκιδική, θα βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από την οικονομική κρίση, γεμίζοντας με φόρους τα άδεια δημόσια ταμεία.

Όμως η έρευνα της Ολλανδικής ΜΚΟ SOMO που παρουσιάζεται την Τετάρτη 1 Απριλίου στο Αμφιθέατρο του 984 στην Τεχνόπολη στο Γκάζι αποδεικνύει ότι η Eldorado έχει «πάρει τα μέτρα της» ώστε να μην πληρώνει σχεδόν καθόλου φόρους στην Ελλάδα. Μέσω ενός δικτύου θυγατρικών εταιρειών – βιτρίνα στην Ολλανδία, τα κέρδη μεταφέρονται στον παράδεισο των νήσων Μπαρμπάντος όπου είναι πρακτικά αφορολόγητα.

Η πρακτική είναι νόμιμη μεν, ανήθικη δε και το ζήτημα είναι εξόχως πολιτικό:

Ads

Διευκολύνεται ενεργά από τις κυβερνήσεις και τη νομοθεσία χωρών όπως η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο που λειτουργούν σαν χώρες-δίαυλοι για τη φυγάδευση των κερδών.

Οι ίδιες αυτές χώρες που επιβάλλουν στην Ελλάδα αυστηρά μέτρα λιτότητας  είναι οι ίδιες που από την άλλη διαβρώνουν τη φορολογική βάση της Ελλάδας. Το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στην  Εldorado: πανω από το 80% των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα μας έρχονται από την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, που είναι σαφέστατη ένδειξη ευρύτατης φοροαποφυγής σε βάρος της χώρας.

Στην έκθεση της SOMO περιγράφεται αναλυτικά όλη η διαμάχη γύρω από τις δραστηριότητες της Eldorado Gold στην Ελλάδα, το περιβαλλοντικό ζήτημα, η άγρια καταστολή και η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουμε ζήσει στη Χαλκιδική τα τελευταία τρία χρόνα.

Στην πραγματικότητα, η εκθεση αντιμετωπίζει την φοροαποφυγή η οποία στερεί από το κράτος πολύτιμους οικονομικούς πόρους, επίσης σαν ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικά για χώρες που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση όπως η Ελλάδα σήμερα.

Μετά την αποκάλυψη των σκανδάλων #luxleaks και #swissleaks, ο ρόλος αυτών των χωρών (και της Ολλανδίας) στην οικονομική εξαθλίωση των χωρών της περιφέρειας βρίσκεται στο επίκεντρο του διαλόγου σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πηγή: Στο Κόκκινο