Δεν νομίζω να έχει κανείς/καμία όρεξη να φάει τον χρόνο του/της στον ΣΥΡΙΖΑ με τους πολέμους των μηχανισμών  -ειδικά την ώρα που η κρίσιμη διαπραγμάτευση που συνεχίζεται αλλά και η προσπάθεια της κυβέρνησης να κυβερνήσει είναι τα βασικά και κρίσιμα θέματα εν μέσω καλοκαιριού.

Ads

Ούτε να είναι όμηρος μέσα στον Αύγουστο για το τι θα κάνει η πλατφόρμα στο συνέδριο του Σεπτέμβρη ή Οκτώβρη κι αν υπάρχει ή δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ, κι αν θα κάτσουν ή θα φύγουν ποιοι πόσοι πότε και γιατί κλπ κλπ…

Το πρόβλημα που ευθέως έχει θέσει η “αριστερή πλατφόρμα” είναι σαφές: ποιανού είναι το κόμμα; – και πρέπει να απαντηθεί τώρα και όχι να σέρνεται υποσκάπτοντας κάθε κυβερνητική κίνηση, πράγμα που είναι η χαρά των μηχανισμών και των μη εχόντων άλλη εργασία…

Λύσεις πάντα υπάρχουν: ανατρέχοντας στο μικρό βιβλιαράκι του καταστατικού βρίσκεις πολλές από αυτές, ειδικά από την σελίδα 34 και μετά.

Ads

Συνέδριο προφανώς θα γίνει: Μια καλή λύση για να είναι το συνέδριο γόνιμο και παραγωγικό για το τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ παραπέρα, είναι να λυθεί από τώρα το “πολιτικό πρόβλημα” με ένα δημοψήφισμα των μελών, για το “αν ψηφίζουν ή όχι την συμφωνία” – όπως ακριβώς τέθηκε και στην Βουλή,  δλδ να αποφασίσει τώρα το κόμμα ποιος εκφράζει τον ΣΥΡΙΖΑ: ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ή η αριστερή πλατφόρμα και τα Όχι στην βουλή;

Πράγμα χρήσιμο και για τους υπουργούς που έχουν αναλάβει να βγάλουν τα κάστανα από την φωτιά… Και δεδομένης της βούλησης των μελών, ο καθένας η καθεμιά να πάρουν τον δρόμο τους και να ξέρουμε ποιοι συζητούν με ποιους και ποιο θέμα στην συνέχεια…

“Άρθρο 17

Δημοψηφίσματα

  1. Σοβαρά ζητήματα της πολιτικής και της λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να αντιμετωπιστούν με την προσφυγή στη θέληση των μελών του, με το θεσμό του εσωτερικού δημοψηφίσματος στη βάση εναλλακτικών προτάσεων.
  2. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ζητηθεί από το 15% των μελών που έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις ή από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της ΚΕ.
  3. Οι αποφάσεις των δημοψηφισμάτων είναι δεσμευτικές για το κόμμα εφόσον συμμετέχει το 50%+1 των μελών σε αυτά.

Όροι διενέργειας

  1. Απαραίτητη προϋπόθεση για την διενέργεια του δημοψηφίσματος είναι η ενημέρωση των μελών επί των κρινόμενων θέσεων και ο δημόσιος διάλογος.
  2. Την πολιτική ευθύνη της διενέργειας του δημοψηφίσματος έχει η ΚΕ, η οποία καθορίζει κάθε φορά τους όρους και τη διαδικασία.
  3. Την ευθύνη της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος έχει εφορευτική επιτροπή που ορίζεται από την ΚΕ. Η εφορευτική επιτροπή οφείλει, μαζί με τα δελτία ψηφοφορίας, να αποστείλει στα μέλη και κείμενα με τις απόψεις που έχουν εκφραστεί για το υπό κρίση θέμα.
  4. Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος προϋποθέτει συζήτηση στις ΟΜ μετά από επαρκή και ισότιμη ενημέρωση για τα ζητήματα.”