Ο Δημήτρης Ροντήρης πέθανε σαν σήμερα στις 20 Δεκεμβρίου του 1981. Ήταν θεατρικός σκηνοθέτης και πέρασε στην ιστορία, ως ο «δάσκαλος» του αρχαίου δράματος.

Γεννήθηκε το 1899 στον Πειραιά και αρχικά μπήκε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, την οποία εγκατέλειψε για να σπουδάσει στην Νομική σχολή Αθηνών. Η θεατρική του σταδιοδρομία άρχισε το 1919, ως ηθοποιός. Στη συνέχεια σπούδασε θέατρο, ιστορία της τέχνης και αρχαία ελληνική φιλολογία στην Αυστρία και όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του δούλεψε δίπλα στον μεγάλο σκηνοθέτη Μαξ Ράινχαρντ στο Βερολίνο.

Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1933 σκηνοθέτης στο Βασιλικό θέατρο αλλά και στο «Θέατρο Ωδείου», όπου εμφανίστηκε πρώτα ως σκηνοθέτης, με το μουσικό δράμα του Μανώλη Καλομοίρη «Το δαχτυλίδι της μάνας». Αργότερα, διετέλεσε σκηνοθέτης του Εθνικού Θεάτρου, του οποίου ανέλαβε και τη διεύθυνση τη χρονική περίοδο 1946-1950 και 1953-1955.

Το 1950 ίδρυσε την «Ελληνική Σκηνή» και το 1957 το «Πειραϊκό Θέατρο», επικεφαλής του οποίου έκανε περιοδείες σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της Βόρειας και Νότιας Αμερικής και της Ασίας, όπου παρουσίασε θεατρικές παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας.

Σκηνοθέτησε πολλά έργα του παγκόσμιου κλασικού αλλά και νεότερου δραματολογίου, μεταξύ των οποίων 11 έργα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ καθώς και πολλές αρχαίες τραγωδίες. Η σκηνοθεσία του στην Ηλέκτρα και στον Άμλετ, τα οποία ο θίασος του Βασιλικού Θεάτρου ανέβασε το 1939 στην Αγγλία και τη Γερμανία, απέσπασαν τις καλύτερες κριτικές από ανθρώπους του χώρου. Ιδιαίτερα η παράσταση της τριλογίας του Αισχύλου Ορέστεια στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού το 1949, θεωρήθηκε ως εξαιρετικό καλλιτεχνικό επίτευγμα.