Do the right thing- Spike Lee

Ads

Θα μπορούσαμε να βάλουμε άνετα και ολόκληρη τη φιλμογραφία του σπουδαίου σκηνοθέτη- ακτιβιστή, καθώς ο Spike Lee είναι ενας σκηνοθέτης που δεν έχει κάνει απλά μία -δύο αντιρατσιστικές ταινίες, αλλά όλη η ζωή του και το έργο του μπορούμε να πούμε ότι είναι αφιερωμένο στο να αναδεικνύει τα προβλήματα των μαύρων στην Αμερική.

Στις ταινίες του, όπως και σε αυτήν εδώ που είναι από τις πρώτες, είτε περιγράφοντας την καθημερινότητα στις φτωχογειτονιές της Νέας Υόρκης, είτε μιλάει για μεγάλους μαύρους ηγέτες όπως ο Μάλκομ Εξ, ο Lee τονίζει τον ταξικό διαχωρισμό που εκατοντάδες χρόνια τώρα, αλλά και σήμερα, πηγαίνει «πακέτο» με το χρώμα.

Η ταινία περιγράφει μια γειτονιά μαύρων στο Μπρούκλιν, όπου εδώ και χρόνια λειτουργεί μια πιτσαρία λευκών , μια καλοκαιρινή μέρα που τα πράγματα γίνονται εκρηκτικά.

American History X- Tony Caye

Ο Έντουαρτ Νόρτον είναι Αμερικάνος νεο ναζί και καταδικάζεται για τον φόνο ενός μαύρου. Στην φυλακή συνειδητοποιεί την φρικαλεότητα του ναζισμού, αλλά όταν βγαίνει ανακαλύπτει ότι ο μικρότερος αδερφός του που τον είχε σαν πρότυπο έχει γίνει νεο ναζί.

Ads

Από τις πρώτες ταινίες που ασχολήθηκαν τόσο άμεσα με το φαινόμενο του νεο- ναζισμού και τις συμμορίες όπως η χρυσή αυγή στην Αμερική, και μια ταινία που σίγουρα σημμάδεψε την προηγούμενη δεκαετία, αλλά που δυστυχώς σήμερα στην Ελλάδα μοιάζει πολύ οικεία.

Guess who’s coming to dinner- Stanley Kramer

Μια νεαρή λευκή κοπέλα ερωτεύεται έναν νεαρό μαύρο, και τον καλεί στο σπίτι να τον γνωρίσουν οι κατά τα άλλα, φιλελεύθεροι γονείς της.

Η ταινία υπήρξε ιδιαίτερα ριζοσπαστική για την εποχή της, καθώς προκρίνει το γάμο ανάμεσα στην λευκή Τζόι και στον μαύρο Τζον, ο οποίος ήταν ακόμα απαγορευμένος σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, μέχρι και τη χρονιά που κυκλοφόρησε στις αίθουσες.  

This is England- Shane Meadows

Μια συγκλονιστική ματιά στην έννοια της ομοιομορφίας και της ανάγκης να ανοίκεις κάπου, να είσαι αρχηγός, να έχεις εξουσία.

Μέσα από τα μάτια ενός μικρού παιδιού που όλοι το πειράζουν, και που βρίσκει καταφύγιο σε μια παρέα skin heads, που αργότερα γίνονται φασίστες.

Σοκαριστικό και αποκαλυπτικό για όσους ψάχνουν τα αίτια για την άνοδο του νεο ναζισμού στις σύγχρονες κοινωνίες.
 
12 years a slave- Steve Mc Queen

 Η  αληθινή ιστορία του Σόλομον Νόρθαπ, ενός ελεύθερου μαύρου άνδρα που απήχθη στη Γουάσινγκτον το 1841 και πουλήθηκε στη σκλαβιά. Εργάστηκε σε φυτείες στη Λουιζιάνα για 12 χρόνια πριν την απελευθέρωσή του.

Από τον Στηβ Μακ Κουίν, τον σκηνοθέτη του hunger. Μια mainstream Αμερικάνικη ταινία που όμως δεν «γλυκαίνει» ούτε αλλοιώνει την σκληρότητα και την βία της εποχής.

Kriegerin- David Wnendt

Η ιστορία δύο έφηβων κοριτσιών μέλη νεοναζιστικής οργάνωσης στην σύγχρονη Γερμανία. Μια σοκαριστική, ωμή περιγραφή των νέων που χωρίς οράματα, χωρίς ελπίδα για το μέλλον, νέων που ζουν σε φτωχές πόλεις και προέρχονται από την εργατική τάξη, αποκτούν ταυτότητα ασπαζόμενοι τον μύθο της παλιάς «δυνατής Γερμανίας» και του «μεγάλου ηγέτη Χίτλερ». Πραγματικά από τις πιο δυνατές ταινίες των τελευταίων χρόνων.

District 9- Neill Blomkamp

Το πολύ σοβαρό ζήτημα της μετανάστευσης, ειδωμένο σαν ταινία επιστημονικής φαντασίας. Οι εξωγήινοι,οι οποίοι ήρθαν στον πλανήτη μας ειρηνικά για να συνυπάρξουν μαζί μας πριν 30 χρόνια, ζουν ακόμα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης απομονωμένοι από τους ανθρώπους. Καθώς η «κοινωνία» δεν τους θέλει δίπλα της, μια ομάδα ανθρώπων καλούνται να τους διώξουν από εκεί, και να τους πάνε κάπου μακριά από την «πολιτισμένη» κοινότητα. Σας θυμίζει κάτι; Εξαιρετική αλληγορία, πραγματικά αξίζει να την δείτε.

Pride- Matthew Warchus

Μια ομάδα γκέι ακτιβιστών αποφασίζει να συμπαρασταθεί ενεργά με οικονομική ενίσχυση στον μεγάλο αγώνα των απεργών ανθρακορύχων της Αγγλίας τη δεκαετία του ’80.
Στερεότυπα, κοινωνικός ρατσισμος, ομοφοβία, όλα τελικά ξεπερνιούνται σε αυτήν την αστεία όπως και ουσιαστική αληθινή ιστορία.

Fear eats the soul- Rainer Werner Fassbinder

Ενας Αλγερινός μετανάστης στη Δυτ. Γερμανία γνωρίζεται και παντρεύεται μιά μεγαλύτερή του σε ηλικία Γερμανίδα, προκαλώντας τις ρατσιστικές αντιδράσεις των συμπατριωτών της. Μια πραγματικά σπαραχτική ταινία του μεγάλου Γερμανού σκηνοθέτη.

Paradise- Love: Ulrich Seidl

Η μία από τις τρεις ταινίες του Αυστριακού σκηνοθέτη με τίτλο Paradise( παράδεισος). Μια 50χρονη Αυστριακή πηγαίνει διακοπές στην Κένυα, τον σεξουαλικό παράδεισο των μεσήλικων γυναικών της Βόρειας Ευρώπης. Στις τροπικές παραλίες γνωστές και ως «sugar mama’s» οι συνταξιούχες ευρωπαίες βρίσκουν φτηνό σεξ από νεαρούς μαύρους.

Μια πολύ ουσιαστική ματιά πάνω στο θέμα του ρατσισμού, το ταξικό ζήτημα μεταξύ της Ευρώπης και της Αφρικής, και μέσα σε όλα…και το αίτημα της αγάπης και της συντροφικότητας, που τόσο λανθασμένα υπάρχει στα μάτια όλων αυτών των γυναικών, που «νοικιάζουν» για λίγες μέρες ένα αγόρι για να ζήσουν την ψευδαίσθηση ότι κάποιος τις αγαπάει.

Χωρίς καλούς και κακούς, μια ταινία όπου όλοι οι άνθρωποι είναι τελικά θύματα του καπιταλισμού, θύματα της παγκοσμιοποιημένης αγοράς που εμπορεύεται τα πάντα, ακόμα και την αγάπη.

Πηγή: hitandrun.gr