Ένα περιστατικό στις 8 Δεκέμβρη, το οποίο ήρθε στο φως κάποιες μέρες αργότερα, έκανε τη metal σκηνή να αντιδράσει σύσσωμη.

Ads

Σε συναυλία των Death Preacher στο Βανκούβερ, κάποιος από το κοινό έκανε τον χαιρετισμό των Ναζί κατά τη διάρκεια του live. Η ταυτότητά του παραμένει ακόμη άγνωστη. Το σίγουρο είναι ότι δεν έμεινε ατιμώρητος, αφού αμέσως διώχτηκε από τη συναυλία.

Το περιστατικό αυτό τράβηξε τη προσοχή και του Bruce Dickinson, ο οποίος σε δήλωσή του στο CBC News είπε: «Είναι ανοησία. Ο χαιρετισμός των Ναζί δεν έχει καμία θέση σε κανένα είδος της μουσικής κοινότητας, στην οποία θέλω να ανήκω. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερο ένα μάθημα Ιστορίας, παρά ένα ακόμη μάθημα άγνοιας, κάτι που φαίνεται να προβάλλεται υπερβολικά συχνά».

Άνθρωποι σε αυτή τη χώρα -στις Η.Π.Α., στον Καναδά και στη Μεγάλη Βρετανία- πατέρες και παππούδες πολέμησαν και πέθαναν για να φτιάξουν έναν κόσμο όπου αυτό το πράγμα δεν θα συνεχιστεί.

Ads

O Joey Hockin, ο οποίος προμόταρε τους Death Preacher στη συναυλία, εξαγριωμένος δήλωσε ότι ο Ναζισμός είναι μη αποδεκτός στις δικές του συναυλίες. «Έχω υποστηρίξει 80 συναυλίες στο Βανκούβερ και αυτή είναι η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο σε δική μου συναυλία. Δε θέλω οι συναυλίες μου να συνδέονται με αυτού του είδους πράγματα».

O καθένας δικαιούται να έχει την γνώμη του και υπάρχει το ζήτημα της ελευθερίας του λόγου, αλλά πρόκειται για δικό μου show και θα θέσω τα όρια λέγοντας «Όχι Ναζί στις συναυλίες μου», τέλος με αυτή την ιστορία. Ήταν εντελώς εκτός τόπου. Τα συγκροτήματα δεν ήταν υποστηρικτές των Ναζί. Γύρευε μπελά κάνοντάς το αυτό.

Τέλος, ο Hockin προτρέπει τους ανθρώπους, σε περίπτωση που δουν κάποιο παρόμοιο περιστατικό στο μέλλον, να το αναφέρουν αμέσως.

Αν δείτε κάτι, πείτε κάτι γι’ αυτό. Ενημερώστε το προσωπικό. Κάντε κάτι γι’ αυτό. Μην το αφήνετε απλώς να συμβαίνει. Γιατί όσο περισσότερο το αφήνουμε, τόσο θα μεγαλώνει σαν καρκίνος στις κοινωνίες μας.

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί με τον πρώην τραγουδιστή των Pantera, Phil Anselmo, ο οποίος τράβηξε τα βλέμματα δύο χρόνια πριν όταν σε συναυλία στη California έκανε χαιρετισμό των Ναζί, φωνάζοντας «White power», χειρονομία που καταγράφηκε σε βίντεο. Αρχικά, ο Αnselmo σχολίασε ότι αστειευόταν στο βίντεο, αργότερα όμως απολογήθηκε γι΄αυτό που έκανε λέγοντας ότι ήταν «απρεπές» και ζήτησε από τους θαυμαστές του να του δώσουν μια ακόμη ευκαιρία.

Ως αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος, πολλά μεγάλα ονόματα της metal σκηνής αποδοκίμασαν και αντέδρασαν σε αυτή του τη πράξη. Ο Rob Flynn των Machine Head δημοσίευσε 11λεπτο βίντεο στο οποίο τον χαρακτήριζε ως ρατσιστή και πως δεν θα ξαναπαίξει τραγούδι των Pantera. O Scott Ian των Αnthrax προσκάλεσε τον Anselmo να κάνει μια δωρεά στον οργανισμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων Simon Wiesenthal Center, ως δείγμα της μετάνοιάς του.

Πηγή: straightonmusic.com