Είναι πια γνωστό ότι πολλοί νέοι για να αποφύγουν την στρατιωτική θητεία, φεύγουν στο εξωτερικό στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ή υποκρίνονται το ρόλο που θα τους δώσει το Ι5. Δεν είναι λίγα τα τραγικά δυστυχήματα, ενώ πολλοί υπομένουν μια θητεία χωρίς πραγματικό αντικείμενο, γιατί "δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς". Στη φάση αυτή που η Ελλάδα χρειάζεται τους νέους περισσότερο από ποτέ, και ενώ όλοι πια αντιλαμβάνονται πως το παιχνίδι των συνόρων είναι βρώμικο κι εξυπηρετεί μόνο ξένα συμφέροντα, πρέπει να υπάρξουν εναλλακτικές που να εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον της Ελλάδας και να υπακούουν στην κοινή λογική.

Η πρόταση είναι για εναλλακτική υπηρεσία που να συνεισφέρει στην εκπλήρωση των αναγκών της τοπικής κοινωνίας, όπου διαμένει το άτομο, λαμβάνοντας υπόψη τις δεξιότητες του, στη λογική ότι έτσι μπορεί να συνεισφέρει τα μέγιστα στην κοινωνία. Με διάρκεια που θα υπερβαίνει τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας την οποία αντικαθιστά, ώστε να μην είναι ανταγωνιστική της, θα αποτελεί έτσι και μια μορφή πρακτικής που να ωφελεί τόσο το ίδιο το άτομο όσο και την κοινωνία στην οποία ανήκει. Το συγκεκριμένο άτομο θα μπορεί να εξελιχθεί χωρίς να χρειάζεται να ξοδευτεί ή να τιμωρηθεί για αυτή του την επιλογή, και η κοινωνία στην οποία ανήκει τουλάχιστον τοπικά, θα επωφελείται από την παραγωγική του συμμετοχή σε αυτή.

Έχει γίνει πια γνωστό σε όλους ότι ο "πόλεμος κατά των ναρκωτικών" τουλάχιστον δεν απέδωσε όλες αυτές τις δεκαετίες. Όλο και αυξάνονται οι χώρες που υιοθετούν πολιτικές, που όχι μόνο απαλλάσσουν τη δικαιοσύνη από το να ασχολείται με σχετικά θέματα αστείας σημασίας, αλλά επιτρέπουν πια στην κοινωνία να απαλλάσσεται από επιπλέον, αχρείαστα ενοχικά, και να είναι πιο παραγωγική, βασιζόμενη και σε προϊόντα που η φύση προσφέρει απλόχερα, των οποίων οι δυνατότητες είναι απεριόριστες. Συγκεκριμένα μιλώντας για την κάνναβη, είναι πασίγνωστες οι χρήσεις της στην κλωστοϋφαντουργία και στη δόμηση, μεταξύ πολλών άλλων. Είναι πια η καλύτερη χρονική συγκυρία ώστε να επιτραπεί και να υποστηριχτεί η καλλιέργεια για τη βιομηχανική κάνναβη, αλλά και η ανευ όρων παύση της δίωξης για μικροποσότητες που συνδέονται φανερά με την προσωπική χρήση. Ευτυχώς ή δυστυχώς, την αρχή δεν καλείται να την κάνει η Ελλάδα, αλλά έχει ήδη γίνει με το παράδειγμα της Ουρουγουαης, των δεκάδων πολιτειών των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ισπανίας, της Ελβετίας, του Βελγίου,κ.α., σε κάθε παράδειγμα με διαφορετικές παραμέτρους.

Δεν προτείνεται η διαφήμιση του καπνίσματος ή της εμπορίας κάνναβης, αλλά η παύση των διώξεων μικροποσοτήτων για προσωπική χρήση (και της αντίστοιχης καλλιέργειας) και η προώθηση της βιομηχανικής αξιοποίησης της κάνναβης.

Ενδεικτικά οφέλη είναι η αναγέννηση της βιομηχανίας κάνναβης με δυνατότητα απόλυτης ανεξαρτησίας και απεριόριστων χρήσεων, ένα πρόσθετο πλεονέκτημα για τον τουρισμό, μετάθεση της προτεραιότητας των αρχών στη δίωξη πραγματικών εγκλημάτων. Αν πρέπει δε, να συζητήσουμε με όρους "ναρκο-κουλτούρας" κτλ. αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι στην περίπτωση του τσίπουρου και του κρασιού, των οποίων οι δυνατότητες περιορίζονται στην παροχή ευεξίας, δεν μιλάει κανείς για "ποτο-κουλτούρα" επειδή το κάθε ελληνικό σπίτι είναι ελεύθερο να φτιάχνει τσίπουρο ή κρασί.

Το tvxs.gr σας καλεί να θέσετε εσείς τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από τις κάλπες και να καταθέσετε τις προτάσεις σας για το πρόγραμμα, τα μέτρα και τις πολιτικές παρεμβάσεις που έχει άμεση ανάγκη η χώρα και η κοινωνία.

Γράψτε μας, στο eklogestvxs2015@gmail.com, τη δική σας άποψη για το ποια βήματα πρέπει να κάνει, ποια μέτρα και ποιες δράσεις πρέπει να αναλάβει άμεσα η νέα κυβέρνηση, σε ποιους τομείς πρέπει να παρέμβει και ποιες προτεραιότητες να θέσει.  Θα δημοσιεύσουμε όλες τις απόψεις, σε έναν ακόμη ανοιχτό διάλογο στην πιο κρίσιμη πολιτική συγκυρία των τελευταίων δεκαετιών.

* Tα άρθρα προς δημοσίευση δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 500 λέξεις και πρέπει να έχουν την ένδειξη «Βήμα Διαλόγου» και να είναι υπογεγραμμένα.