Την δεκαετία του ’50 άλλαξε ουσιαστικά η φυσιογνωμία, η ζωή και τα ήθη που επικρατούσαν μέχρι τότε στην Ελλάδα. Η κοινωνία βγαίνει ξανά μπροστά με συσσωρευμένες επιθυμίες από την κατοχή και με έναν εμφύλιο που μόλις είχε κοπάσει.

Ads

Το διαρκώς ασταθές πολιτικό σκηνικό φέρνει την προκήρυξη εκλογών τον Μάρτιο του 1950. Οι διεργασίες για σχηματισμό μικρών και μεγαλύτερων κομμάτων αναδεικνύουν στους άρρενες ψηφοφόρους ένα μεγάλο αριθμό υποψηφίων. Η αφίσα αποτελεί το κυριότερο μέσο μαζικής επικοινωνίας με τους ψηφοφόρους. Η σοβαρή και ευθυτενής φωτογραφίας του κάθε υποψηφίου κατακλύζει κάθε γωνία της πόλης. Εκατοντάδες αφίσες αλλά και μικρά εκλογικά κέντρα στις κεντρικές οδούς έδιναν τον παλμό των εκλογών σε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη οικονομικά κοινωνία.

image

Το 1989 μπορεί να έχει μείνει στην ιστορία για τις οσμές σκανδάλων, τα πολιτικά χτυπήματα κάτω από τη μέση και την έντονη πολιτική πόλωση. Ο χαρακτηρισμός “βρώμικο” ίσως απαντάται περισσότερο στις ιδιαίτερα ρυπαρές προεκλογικές εκστρατείες που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα. Οι εκλογές στην πρωτεύουσα θυμίζουν κάτι από λαϊκό πανηγύρι με αθρόα συμμετοχή.

Ads

Με πανό σε όλα τα μήκη και πλάτη, χιλιάδες γιγαντοαφίσες, πολύχρωμα χαρτάκια στους δρόμους και κομματικές σημαίες να προδίδουν ένα ιδιαίτερο μα και περίεργο εορταστικό κλίμα στην Αθήνα. Το στοίχημα για τα κόμματα έγκειται στο ποιος θα καταφέρει να κατεβάσει περισσότερο κόσμοι στις συγκεντρώσεις στην Πλατεία Συντάγματος. Εκεί οι οπαδοί παρακολουθούν με ενιαία εμφάνιση, παλμό και πολύ ένταση!.

image

image

Μάλλον οι εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 ήταν για την Αθήνα οι τελευταίες “φαντασμαγορικές εκλογές”. Όχι φυσικά από άποψη σπουδαιότητας, μιας και σηματοδοτούν την προ μνημονίου εποχή. Αλλά από άποψη εικόνας, προεκλογικών εντυπώσεων και κόστους.

Τεράστια και φαντεζί περίπτερα από τα κόμματα σε μεγάλες πλατείες του κέντρου, γεμάτα συνήθως από κόσμο. Μεγάλες γιγαντοαφίσες να κατακλείζουν δώματα πολυκατοικιών, στέγαστρα στάσεων, φωτεινούς πύργους και κάθε ελεύθερη επιφάνεια λίγο πριν κριθούν όλες αυτές οι κατασκευές παράνομες. Κυρίως όμως οι τελευταίες μεγάλες ανοικτές συγκεντρώσεις στο κέντρο!

image

image

ΑΣΤΥρίες