Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να αναδύονται και να αναπτύσσονται όλο και περισσότερες ομάδες και δίκτυα αλληλέγγυας, αχρήματης, ανταλλακτικής οικονομίας σε όλη την Ελλάδα αλλά και κολεκτίβες εργασίας. Η δράση και η συμμετοχή σ’ αυτά αποδεικνύει σε όλους μας ότι ένας άλλος κόσμος είναι όχι απλά εφικτός αλλά υπαρκτός.

Ads

Η δράση και η συμμετοχή σ’ αυτά αποδεικνύει σε όλους μας ότι ένας άλλος κόσμος είναι όχι απλά εφικτός αλλά υπαρκτός. Ένας κόσμος όπου οι νόμοι της αγοράς και το υπάρχον οικονομικό σύστημα της εκμετάλλευσης της ανθρώπινης εργασίας για το κέρδος καταρρέουν και όπου οι ανθρώπινες σχέσεις αποκτούν εκ νέου νόημα.

Η εξαθλίωση και η περιθωριοποίηση που μας επιβάλλονται, στο όνομα της κρίσης και της ανάπτυξης, αντιμετωπίζονται μέσα από την συλλογική δημιουργία και την αλληλεγγύη (με τελευταίο το παράδειγμα των εργαζομένων της βιομηχανικής μεταλλευτικής). Σε πολλούς από εμάς που συμμετέχουμε σε ομάδες και δίκτυα αλληλέγγυας οικονομίας γεννήθηκε η ιδέα πραγματοποίησης ενός φεστιβάλ. Θα θέλαμε το Φεστιβάλ να αποτελέσει σημείο συνάντησης, ανταλλαγής απόψεων και επικοινωνίας μεταξύ όλων αυτών των εγχειρημάτων, αλλά κυρίως να μπορέσει όλο αυτό το ρεύμα αυτόνομης και αλληλέγγυας δημιουργίας να έρθει σε επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερα κομμάτια της κοινωνίας, που αυτή την περίοδο βρίσκεται σε αναζήτηση διεξόδου από το οικονομικό και πολιτικό αδιέξοδο.

Ξέρουμε ότι είμαστε ακόμη στην αρχή μιας μακράς διαδρομής και θα βρεθούμε αντιμέτωποι με δυνάμεις του λαϊκισμού και της φιλανθρωπίας που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την πτώχεια και την εξαθλίωση που ήδη βιώνουν συμπολίτες μας καλλιεργώντας αυταπάτες ότι η κρίση θα περάσει και θα γυρίσουμε στην προ μνημονίου εποχή κατηγορώντας πότε τους νότιους πότε τους μετανάστες, πότε τους δημόσιους υπάλληλους, πότε τους διαδηλωτές, πότε όλους μας καλλιεργώντας δηλαδή λογικές του διαίρει και βασίλευε.

Ads

Ξέρουμε ακόμη ότι ζούμε τις τελευταίες στιγμές ενός κόσμου, βασισμένου στην εκμετάλλευση, την αδικία και σε μια ψευδαίσθηση αιώνιας αφθονίας. Ο κόσμος αυτός καταρρέει, και είναι στο χέρι μας να αναδείξουμε τώρα τις δομές, που όχι μόνο θα αντικαταστήσουν το υπάρχον αδιέξοδο, αλλά θα αποτελέσουν απτό παράδειγμα για τη δημιουργία σχέσεων αλληλεγγύης, συνεργατικότητας και αλληλοβοήθειας!

Το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει τις εξής θεματικές:

  • Εγχειρήματα εργασιακής αυτοδιαχείρισης-κολεκτίβες εργασίας
  • Αλληλέγγυα και ανταλλακτική οικονομία
  • Τοπικοποίηση, κοινωνικοποίηση, αποανάπτυξη

Kατά την διάρκεια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις, εργαστήρια, ανταλλακτικά παζάρια, συναυλίες και άλλα καλλιτεχνικά δρώμενα.

Καλούμε όλες τις ομάδες που έχουν αναπτύξει δομές αλληλέγγυας και συνεργατικής οικονομίας και τον καθένα και την καθεμία που θέλει να βοηθήσει αυτή την προσπάθεια στην ανοιχτή συνέλευση του φεστιβάλ.

Σας περιμένουμε!

Μπορούμε να ζήσουμε και αλλιώς, ένας άλλος κόσμος είναι υπαρκτός

imageimage

Το Πρόγραμμα Εκδηλώσεων, Ομιλιών:

Στο πρόγραμμα της Κυριακής 21 Οκτωβριου περιλαμβάνεται επίσης:

  • 17.00-19.00: Γιάννης Μακριδάκης – Συζήτηση: Άλλο είναι η Ζωή κι άλλο αυτό που ζούμε

Μια προσέγγιση του συγγραφέα Γιάννη Μακριδάκη (https://yiannismakridakis.gr) στα βασικά της ζωής μας.
Στη ζωή που αφήσαμε για να ενταχθούμε στο πλαστό και πλάνο χρηματοοικονομικό σύστημα ως σκλάβοι.
Η απομάκρυνση του ανθρώπου από το φυσικό του περιβάλλον ως αιτία συμπεριφορών που συντηρούν τον φαύλο κύκλο της καταστροφής.
Η αστικοποίηση του πλανήτη ως ρίζα του κακού.
Και μια πρόταση: Ανάπτυξη με έργα μικρής κλίμακας, σεβασμός και ανάδειξη του φυσικού και πολιτισμικού κεφαλαίου της χώρας, του μοναδικού μας πλούτου.
Παρουσίαση-Κίνημα 18 (www.kinima18.gr): Δικτύωση και συν-δράση όλων των πολιτών και των συλλογικοτήτων που αγωνίζονται ανά την Ελλάδα για κοινωνίες αλληλεγγύης και συνεργασίας μεταξύ συμπληρωματικών ανθρώπων και όχι πια ανταγωνιστικών ατόμων.
 

  • 19:00ΤΟΠΙΚΟΠΟΙΗΣΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ, ΑΠΟΑΝΑΠΤΥΞΗ

Κεντρική Συζήτηση, εισηγητές:

  • Γιώργος Κολέμπας, Πρώην εκπαιδευτικός, Βιοκαλλιεργητής, μέλος Οικοκοινότητας, Συγγραφέας
  • Γιώργος Λιερός, Συγγραφέας
  • Γιάννης Μπίλλας, Εκπαιδευτικός, Βιοκαλλιεργητής, μέλος των Από Κοινού (Κίνηση Πολιτών για την Αποανάπτυξη και την Άμεση Δημοκρατία-www.apokoinou.com)
  • Γιώργος Καλλής, Καθηγητής στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο Βαρκελώνης

Συντονισμός: Ηλιόσποροι

Οι Διοργανώτριες Ομάδες:

  1. Αγροναύτες
  2. Ανταλλακτικό Παζάρι Αλληλεγγύης -Βιβλίων κ.ά. Αγαθών – Λ.Σ. Πλατείας Συντάγματος
  3. Δίκτυο Βότσαλο
  4. Εφημερίδα Δράση
  5. ερέα Κόρινθος
  6. Ηλιόσποροι
  7. Kοινωνικός συνεταιρισμός “συν-τροφεία” (Κορινθίας)
  8. Νέα Γουινέα
  9. Οικολογικά Χωριά
  10. δίκτυο ΟΙΚΟΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
  11. Πλατφόρμα δικτύωσης Ένας Άλλος Κόσμος
  12. Σπιθάρι -Marathon Project
  13. Συν Άλλοις
  14. Συνεργατικό Καφενείο Ακαδημίας Πλάτωνος
  15. Τράπεζα Χρόνου Πλατείας Συντάγματος
  16. δίκτυο Φασούλι
  17. Αυτοδιαχειριζόμενος Αγρός Ελληνικού
  18. Ασώματοι (Αυτοδιαχειριζόμενος κήπος)
  19. Art Bank
  20. Συλλογική Κουζίνα ”Ο Άλλος Άνθρωπος”
  21. Συλλογικό & Συνεργατικό Ξυλουργείο ” Μαστοράτζα”

imageimage

info
1ο Εναλλακτικού Φεστιβάλ Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας
19-20-21 Οκτώβρη
Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού (πρώην αμερικανική βάση, 200 μέτρα από την Τροχαία Ελληνικού)
https://www.festival4sce.org/