Να λοιπόν που και η έκθεση της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων για το 1912 έφτασε στα χέρια του υπουργού, αφού πέρασε φυσικά πρώτα από τα μάτια επιλεγμένων δημοσιογράφων για μια πρώτη ματιά και ένα πρώτο σχόλιο. Το Internal Affairs, για όσους είναι λάτρεις των αμερικανικών σειρών, χτυπάει συστηματικά κάθε χρόνο και στην Ελλάδα. Διά χειρός Χρυσοχοΐδη (επί Σημίτη) και συγκεκριμένα στις 2 Απριλίου 1999 στη Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής ψηφίστηκε το σχέδιο νόμου για τη σύσταση στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης αυτοτελούς ειδικής αστυνομικής υπηρεσίας υπαγόμενης απευθείας στον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας με το όνομα «Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων» (ΔΕΥ) Με πολλά χρόνια καθυστέρηση είχε γίνει τότε κι αυτό το «ευρωπαϊκό βήμα», μια και μάλλον πείστηκε και η Βουλή (τότε) ότι δεν ήταν και δεν είναι άγιοι όλοι οι αστυνομικοί που υπηρετούν στην Ελλάδα. Αποστολή της ΔΕΥ: «η διερεύνηση, εξιχνίαση και δίωξη σε όλη την επικράτεια των εγκλημάτων που διαπράττουν ή συμμετέχουν σε αυτά αστυνομικοί όλων των βαθμών».

Ads

 
Ο νόμος τροποποιήθηκε αρκετές φορές και τώρα περιλαμβάνει πλέον στα καθήκοντα της ΔΕΥ όλες τις περιπτώσεις που καταγγέλλονται και που αφορούν όλους τους δημόσιους υπαλλήλους, υπαλλήλους των ΟΤΑ αλλά και ιδιώτες. Εύλογα βέβαια προκύπτει το ερώτημα πώς προλαβαίνουν οι 162 αστυνομικοί της υπηρεσίας αυτής να εξετάζουν το πλήθος των καταγγελιών που καλύπτουν το σύνολο των δημόσιων φορέων και οργανισμών. Επίσης είναι σαφές ότι παρά τους αυστηρούς περιορισμούς στην επιλογή των «αδιάφθορων» που προβλέπει ο νόμος, ο εκάστοτε υπουργός διορίζει κάποιον της αρεσκείας του. Σπάνια διατηρεί εκείνον του προκατόχου του. Ο κ. Δένδιας δεν αποτελεί εξαίρεση σ’ αυτήν την παράδοση. Παρ’ όλα αυτά οι περιπτώσεις που εξετάζονται ύστερα από καταγγελίες πολιτών ή και τυχαία σύλληψη επ’ αυτοφώρω δεν είναι καθόλου λίγες και σίγουρα είναι πολύ ενδεικτικές. Σημειώνεται εδώ ότι οι μαζικές καταγγελίες κατά ολόκληρων διμοιριών ή αστυνομικών τμημάτων ή μελών της ομάδας ΔΙΑΣ κ.λπ. που είναι γενικές και δεν αφορούν συγκεκριμένο αστυνομικό, δεν περιέχονται σε αυτήν την έκθεση. Αν λοιπόν τις έχετε φάει από μια ντουζίνα ΜΑΤ, θα πρέπει να αναζητήσετε διαφορετικά το δίκιο σας. Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός καταγγελιών αυξήθηκε πολύ, αλλά, σύμφωνα με την υπηρεσία, αυτό κατά κύριο λόγο οφείλεται στην καλή της λειτουργία και στην εμπέδωση από τον πολίτη της βεβαιότητας ότι οι καταγγελίες του θα διερευνηθούν. Θα μας επιτρέψει μια διαφορετική άποψη εδώ η ΔΕΥ για τις εμπλοκές αστυνομικών -και όχι μόνο- σε πολλά ποινικά αδικήματα που προκαλούν επίσης την αύξηση στις καταγγελίες. Από την έκθεση του 2012 προκύπτει ότι η υπηρεσία διαχειρίστηκε συνολικά 1.060 υποθέσεις, 263 περισσότερες σε σύγκριση με το 2011. Μια ποσοστιαία αύξηση 33%. Η συντριπτική πλειονότητα των υποθέσεων αφορά έρευνες εις βάρος προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. Συγκεκριμένα, από τις 1.060 υποθέσεις, οι 710 (το 66,9%) αφορούν αστυνομικό προσωπικό, 260 υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα και 67 ιδιώτες. Σε σύγκριση με το 2011, οι έρευνες σε βάρος αστυνομικών παρουσίασαν το 2012 αύξηση 21,5%. Τελικά, λίγο η κρίση, λίγο η διαφθορά, λίγο τα παγιωμένα προνόμια της ατιμωρησίας έχουν συντελέσει στην ανάδειξη της υπηρεσίας αυτής ως εξαιρετικά πετυχημένης.
 
Πέφτουμε από τα σύννεφα!
 
Η διερεύνηση των σκοτεινών συνδέσεων ένστολων με κυκλώματα και παρανομίες και γενικά ό,τι ονομάζουμε εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου δεν διαφέρει από τις σκοτεινές διαδρομές άλλων «προνομιούχων κλάδων» της ελληνικής κοινωνίας. Εξάλλου αρκετές φορές πιστοποιήθηκε ότι χρειάζεται συνεργασία πολλών επαγγελματιών και λειτουργών του κράτους για την επιτυχή διεκπεραίωση μεγάλων παρανομιών. Στον χώρο των ενστόλων μετά και τα πρόσφατα περιστατικά πυκνώνουν οι καταγγελίες και φαίνεται ότι η υπηρεσία σχεδόν δεν… τους προλαβαίνει. Συχνά η μία υπηρεσία, λ.χ. το Λιμενικό, πιάνει τυχαία στα δίχτυα της την άλλη, λ.χ. την ΕΛ.ΑΣ. και τότε το κουβάρι αρχίζει να ξετυλίγεται. Συχνά, επίσης, τα προσωπικά ξεκαθαρίσματα φανερώνουν ενόχους μέσα από τις ίδιες τις τάξεις των ενστόλων. Η περίπτωση του Βόλου και της εγκληματικής οργάνωσης μέλη της οποίας ήταν και ανώτεροι αστυνομικοί σκιαγράφησε τον τρόπο δράσης αλλά και την υπερσύγχρονη τεχνολογία που κάποιες φορές γίνεται λαμπρό εργαλείο στα χέρια επίορκων. Ολοι θα θυμούνται επίσης το κύκλωμα των 25 νονών με τους 6 λιμενικούς και τον ναύαρχο, τον άγνωστο μέχρι σήμερα αριθμό αστυνομικών που τότε συνεργάστηκαν με τους νονούς, τα λαθραία τσιγάρα, τη βύθιση πλοίων, ακόμα και τους κατασκευασμένους δρόμους μεταφοράς τους που ανακαλύφθηκε τον Νοέμβρη του 2011 και απέδειξε καθαρά τις διασυνδέσεις που υπάρχουν και είναι αναγκαίες για την επιτυχή έκβαση των κακουργηματικών πράξεων. Αραγε ακόμα παίρνουν συντάξεις όλοι αυτοί;
 
Δουλειές με φούντες για τη ΔΕΥ το 2012-2013
 
Συγκεντρώσαμε εδώ τα «μεμονωμένα» περιστατικά για τα οποία σχηματίστηκε δικογραφία αυτοφώρου από τη ΔΕΥ ή διατάχτηκε διαθεσιμότητα ή και σύλληψη, όπως αυτά αναφέρονται στις αστυνομικές ανακοινώσεις και στα ΜΜΕ.
 
– 11.01.2012: Σε βάρος 29χρονου πολίτη για κλοπή καυσίμων και σε βάρος 25χρονου αστυφύλακα για υπόθαλψη εγκληματία, παράβαση καθήκοντος και εκμετάλλευση εμπιστευμένων πραγμάτων (περιοχή Ν. Κόσμος). Μετέβησαν στο σημείο της κλοπής με περιπολικό, που οδηγούσε ο αστυφύλακας με συνεπιβάτη τον 29χρονο ιδιώτη, ο οποίος φορούσε αστυνομικό γιλέκο με την ένδειξη «police» (sic!) που του είχε παραχωρήσει ο αστυφύλακας.
 
– 26.01.2012: Σε βάρος 45χρονου αρχιφύλακα, ο οποίος υπηρετεί σε Γραφείο Ελέγχου Διαβατηρίων Υπηρεσίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λακωνίας, για απιστία στην Υπηρεσία. Ο συγκεκριμένος αστυνομικός, ο οποίος είχε την ευθύνη υποδοχής και τακτοποίησης των δικαιολογητικών αλλοδαπών ναυτικών εισέπραττε για λογαριασμό του τα παράβολα.
 
– 07.02.2012: Τέθηκε σε διαθεσιμότητα, έπειτα από Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) κατώτερος αξιωματικός (μη παραγωγικής Σχολής), ο οποίος εκτελεί χρέη Δημόσιου Υπολόγου σε Υπηρεσία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, διότι κατά τη διάρκεια επιθεώρησης διαπιστώθηκε έλλειμμα στο ταμείο του που ανέρχεται στα 141.000 ευρώ, περίπου.
 
– 08.02.2012: Σε βάρος ενός 39χρονου αστυφύλακα, ο οποίος υπηρετεί σε υπηρεσία της Αττικής. Προέκυψε ότι ο αστυφύλακας εμπλέκεται σε υποθέσεις εκβίασης, λαθρεμπορίας και απάτης, με συναυτουργούς. Τα θύματα ήταν αλλοδαποί ένοικοι διαμερίσματος στο κέντρο της Αθήνας. Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, εκτός του ότι εκβίαζε τους αλλοδαπούς, τους έβαζε να πουλούν λαθραία τσιγάρα που ο ίδιος τους προμήθευε.
 
– 04.03.2012: Σε βάρος 41χρονου αρχιφύλακα, ο οποίος υπηρετεί σε υπηρεσία της Αττικής (Ασπρόπυργος), καθώς και δύο ιδιωτών που κατηγορούνται για αδικήματα παράνομης οπλοφορίας και οπλοκατοχής, υπεξαγωγής εγγράφων, υπεξαίρεσης στην υπηρεσία και παράβασης καθήκοντος.
 
– 24.3.2012: Σε βάρος ειδικού φρουρού για χρήση ναρκωτικών. Κατηγορείται ότι τις πρώτες πρωινές ώρες χθες έκανε χρήση κοκαΐνης, όπως προέκυψε στο πλαίσιο της διερεύνησης άλλης υπόθεσης και συγκεκριμένα των συνθηκών θανάτου 26χρονου φίλου του (πρώην ειδικού φρουρού), που φιλοξενούσε στο σπίτι του.
 
– 08.04.2012: Συνελήφθη ένας 38χρονος ανθυπαστυνόμος που υπηρετεί σε υπηρεσία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σάμου για εκβίαση και κατάχρηση εξουσίας εις βάρος αλλοδαπού.
 
– 25.04.2012: Σε βάρος 44χρονου αρχιφύλακα, ο οποίος υπηρετεί σε υπηρεσία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χαλκιδικής, γιατί κατείχε παράνομα 419 φυσίγγια, ένα σπρέι πιπεριού, ένα πτυσσόμενο μαχαίρι και μία ξιφολόγχη. Αραγε έμενε κοντά στην Ιερισσό;
 
– 13.06.2012: Σε βάρος 50χρονου αστυνομικού για εκβίαση.
 
– 10.07.2012: Σε βάρος 33χρονου υπαρχιφύλακα και ιδιώτη για χρήση αυτοκινήτου, για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή.
 
– 14.07.2012: Σε βάρος δύο πολιτών και ενός 26χρονου ειδικού φρουρού, που υπηρετεί σε υπηρεσία της Αττικής και οδηγούσε όχημα που κρίθηκε ύποπτο. Από τον αστυνομικό έλεγχο στα τρία άτομα, βρέθηκαν ένα φακελάκι με ναρκωτική ουσία (πιθανόν κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη, γνωστή ως «ΣΙΣΑ») και διάφορα άλλα είδη ναρκωτικών.
 
– 19.07.2012: Σύλληψη διευθυντή Δημοτικής Αστυνομίας Δήμου της Αττικής για υπεξαίρεση στην υπηρεσία, ψευδή βεβαίωση-νόθευση και παράβαση καθήκοντος.
 
– 27.08.2012: Σε βάρος δύο αρχιφυλάκων (40 και 45 ετών), που υπηρετούν σε υπηρεσία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, οι οποίοι κατηγορούνται για ληστεία κατά συναυτουργία με θύματα αλλοδαπές.
 
– 15.11.2012: Από τη ΔΕΥ σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος ενός 31χρονου ειδικού φρουρού και ενός 29χρονου ιδιώτη, οι οποίοι κατηγορούνται ότι τα ξημερώματα, στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, αφαίρεσαν με την απειλή όπλων το χρηματικό ποσό των (1.000) ευρώ από αλλοδαπό υπήκοο Ιράν. Επιπλέον, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αστυνομικής έρευνας έχει προκύψει ότι ο ειδικός φρουρός έχει διαπράξει στην ίδια περιοχή άλλες δύο ληστείες σε βάρος αλλοδαπών. Από την περαιτέρω έρευνα φαίνεται να προέκυψε ότι υπήρχε ολόκληρη «αστυνομική συμμορία που λήστευε αλλοδαπούς», η οποία είχε αναπτύξει πρωτοφανή εγκληματική δράση. Μάλιστα διαπιστώθηκε ότι ο ειδικός φρουρός προχωρούσε σε συχνές καταθέσεις σε τράπεζες με τα έσοδά του από τις «ληστείες του δρόμου». Τιμημένη περιοχή ο Αγιος Παντελεήμονας!
 
– 28.11.2012: Συνελήφθη 29χρονος ειδικός φρουρός, ο οποίος κατηγορείται για επικίνδυνη σωματική βλάβη και απόπειρα βιασμού 27χρονης Ελληνίδας στο Ρέθυμνο.
 
– 21.12.2012: Σε βάρος ειδικού φρουρού, ο οποίος την 19.12.2012 προέβη σε πρόκληση σωματικής κάκωσης και προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας αλλοδαπού υπηκόου Πακιστάν, στο Κέντρο Φιλοξενίας στην Αμυγδαλέζα Αττικής.
 
– 31.12.2012: Εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης η οποία ενέχεται στην εισαγωγή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών από την Αλβανία στη χώρα μας.
 
Οπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά 58 άτομα, από τα οποία 51 είναι ιδιώτες και 7 αστυνομικοί (3 αξιωματικοί, 3 αρχιφύλακες και 1 υπαρχιφύλακας), που υπηρετούν σε υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης, του Βόλου, του Αγρινίου και των Γιαννιτσών.
 
Σε βάρος τους σχηματίζεται δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τις, κατά περίπτωση, κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης, του νόμου περί ναρκωτικών, της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου, της υπόθαλψης εγκληματία και του νόμου περί όπλων. Επίσης, με τις ίδιες κατηγορίες βαρύνονται άλλα 5 μέλη της οργάνωσης, τα οποία βρίσκονται έγκλειστα σε καταστήματα κράτησης της χώρας.
 
Η δικογραφία περιλαμβάνει και τους υπόλοιπους 14 εμπλεκόμενους, στους οποίους  συμπεριλαμβάνονται και άλλοι 4 αστυνομικοί.
 
– 04.01.2013: Διενέργεια ΕΔΕ και σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος αστυνομικών, οι οποίοι προέβησαν σε εκδηλώσεις συμπαράστασης υπέρ συλληφθέντων αστυνομικών.
 
– 15.01.2013: Δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας σχηματίστηκε σε βάρος αρχιφύλακα και ιδιώτη για παραβίαση του απορρήτου της προσωπικής και ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. (Ηταν η γνωστή παρακολούθηση Καμμένου στη Συγγρού).
 
– 22.01.2013: Σε βάρος 26χρονου ειδικού φρουρού, που υπηρετεί σε υπηρεσία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (Μενίδι), καθώς επίσης σε βάρος 27χρονου ημεδαπού για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας, απόπειρας εκβίασης, παράβασης καθήκοντος και αντιποίησης αρχής.
 
Απαίτησαν εκβιαστικά από τον καταγγέλλοντα να τους καταβάλλει το χρηματικό ποσό των 400 ευρώ μηνιαίως προκειμένου να του παρέχουν «αστυνομική προστασία».
 
– 13.02.2013: Συνελήφθησαν ένας 35χρονος κατώτερος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, που υπηρετεί σε υπηρεσία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, και δύο πολίτες. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για εκβίαση και για τα κατά περίπτωση αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της αντιποίησης αρχής. Τα αδικήματα τελέστηκαν σε βάρος αλλοδαπού με κατάστημα ψιλικών.
 
– 14.02.2013: Σε βάρος 51χρονου ανώτερου αξιωματικού, που υπηρετεί σε υπηρεσία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (Αιγάλεω) για τα αδικήματα της κλοπής, αποδοχής προϊόντων εγκλήματος και εκβίασης σε βάρος 34χρονου υπηκόου Πακιστάν. Μαζί με τον αξιωματικό του Αιγάλεω συνελήφθη και ένας συνταξιούχος αστυνομικός, ο οποίος φέρεται σαν δεξί χέρι του διοικητή ενώ αυτό που εξετάζουν πλέον οι Αδιάφθοροι είναι αν ο συγκεκριμένος ένστολος εμπλέκεται και σε άλλες περιπτώσεις εκβίασης αλλοδαπών καταστηματαρχών.
 
– 14.02.2013: Σε βάρος 33χρονου υπαρχιφύλακα, που υπηρετεί σε υπηρεσία του Βόλου, για αρπαγή, έκθεση, επικίνδυνη σωματική βλάβη, παράνομη κατακράτηση, εξύβριση και άλλα αδικήματα που διέπραξε σε βάρος 23χρονου ημεδαπού.
 
– 16.02.2013: Σε βάρος δύο αστυφυλάκων, 26 και 31 ετών αντίστοιχα, που υπηρετούν σε υπηρεσία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας, της απόπειρας εκβίασης και της παράβασης καθήκοντος. Το θύμα ήταν αλλοδαπός καταστηματάρχης στον Πειραιά.
 
– 01.03.2013: Από τη ΔΕΥ εξαρθρώθηκε κύκλωμα σωματεμπορίας στη Θεσσαλονίκη. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα, κατά περίπτωση, αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, μαστροπείας, σωματεμπορίας και παράβασης της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και όπλων. Η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων ανέλαβε τη διερεύνηση της υπόθεσης, στο πλαίσιο παραγγελίας της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, καθώς στην καταγγελία περιέχονταν ισχυρισμοί για εμπλοκή αστυνομικών στο κύκλωμα, κάτι που όμως δεν επαληθεύτηκε από την έρευνα.
 
– 12.03.2013: Συνελήφθη 50χρονος ανθυπαστυνόμος, που υπηρετεί σε υπηρεσία της Λήμνου για πλαστογραφία από κοινού, εκμετάλλευση εμπιστευμένων πραγμάτων και πλημμελή φύλαξη υπηρεσιακού οπλισμού.
 
– 20.3.2013: Απόστρατος αστυνομικός συνελήφθη τα μεσάνυχτα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας να μεταφέρει με το αυτοκίνητό του 12 κιλά ηρωίνη με προορισμό την Ιταλία. Τα ναρκωτικά ήταν σε 22 συσκευασίες, μέσα σε κρύπτη, ανάμεσα στα πίσω καθίσματα και το πορτμπαγκάζ. Ο συλληφθείς ξεκίνησε από τη Φλώρινα, αντέδρασε όταν στην πύλη εισόδου για τις αναχωρήσεις προς το εξωτερικό άνδρες του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού άρχισαν να κάνουν έλεγχο και στο δικό του αυτοκίνητο. Ο συλληφθείς, αν και απόστρατος, χρησιμοποιούσε ακόμη την αστυνομική του ταυτότητα, για να διευκολύνει τις παράνομες δραστηριότητές του, όπως εκτιμούν οι λιμενικοί. Λίγες ημέρες αργότερα ανακαλύφθηκαν πολλά όπλα στο σπίτι του και στις αποθήκες του στη Φλώρινα και άλλα 10 κιλά ηρωίνη. Τελικά πουλάνε ή όχι (και) οι μπάτσοι την ηρωίνη;
 
Οι αριθμοί από την Υπηρεσία
 
Από την ίδρυσή της μέχρι το τέλος του 2012 (25.10.1999 έως 31.12.2012) η ΔΕΥ έχει ασχοληθεί με 8.470 υποθέσεις. Εγιναν 7.103 καταγγελίες, από τις οποίες 5.966 αφορούσαν αστυνομικό προσωπικό, 250 συμμετοχή αστυνομικών και ιδιωτών, ενώ οι υπόλοιπες αφορούσαν άλλους τομείς του Δημοσίου. Στο ίδιο διάστημα, η Υπηρεσία έχει διεκπεραιώσει 2.585 δικογραφίες, στο πλαίσιο των οποίων ασκήθηκαν συνολικά 2.166 ποινικές διώξεις (δεν περιλαμβάνεται εδώ το 2012). Από αυτές 1.049 ασκήθηκαν σε βάρος Αστυνομικού Προσωπικού, 33 σε βάρος Συνοριακών Φυλάκων, 40 κατά Ειδικών Φρουρών, 194 κατά Υπαλλήλων του Δημοσίου και 884 σε βάρος Ιδιωτών. Το 2012 ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε 38 αστυνομικούς και 5 ειδικούς φρουρούς (αύξηση 21,5%).
 
Μέχρι το τέλος του 2011 είχαν συνολικά (σε πρώτο και δεύτερο βαθμό) επιβληθεί: ποινές φυλάκισης σε 199 αστυνομικούς, σε 9 συνοροφύλακες και σε 5 ειδικούς φρουρούς. Σε κάθειρξη έχουν καταδικαστεί 12 αστυνομικοί, 1 συνοροφύλακας και 1 ειδικός φρουρός. Τέλος αθωώθηκαν 231 αστυνομικοί, 15 συνοροφύλακες και 6 ειδικοί φρουροί. Το 2012 συνελήφθησαν με αυτόφωρο συνολικά 20 αστυνομικοί
 
Μέχρι το τέλος του 2011 διενεργήθηκαν συνολικά, για υποθέσεις που χειρίστηκε η Υπηρεσία, 2.028 πειθαρχικές έρευνες. Από το σύνολο των ερευνών αυτών 515 ήταν γενικές, δεν στρέφονταν δηλαδή κατά συγκεκριμένων αστυνομικών (σ.σ.: άγριο ξύλο από ΜΑΤ εν γένει για παράδειγμα), ενώ 1.513 στρέφονταν κατά συγκεκριμένων 2.548 αστυνομικών. Από τις ποινές που επιβλήθηκαν οι 240 αφορούσαν επίπληξη και πρόστιμο, 99 αργία με πρόσκαιρη παύση, 189 αργία με απόλυση και 320 με απόταξη. Στο αρχείο τέθηκαν οι 1.174 από τις 2.155 πειθαρχικές έρευνες.
 
Μεμονωμένα περιστατικά κακουργημάτων
 
Η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό αστυνομικών σε αναλογία με τον πληθυσμό της χώρας. Συγκεκριμένα, το σύνολο είναι περίπου 54.000 και είναι «ευχής έργον» πώς για παράδειγμα ένας μόνο συνοριοφύλακας καταδικάστηκε σε κάθειρξη μέσα σε 14 χρόνια. Φαίνεται πως είτε στις τάξεις της ΕΛΑΣ περιλαμβάνονται οι πλέον νομοταγείς πολίτες είτε η ΔΕΥ δεν προλαβαίνει είτε η Δικαιοσύνη είναι πολύ επιεικής με τους ένστολους. Οι καταγγελίες πύκνωσαν από το 2009 και μετά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΔΕΥ, με κορύφωση το 2012. Το 2011 η ΔΕΥ διαχειρίστηκε συνολικά 797 υποθέσεις ενώ δέχθηκε συνολικά 680 καταγγελίες (επώνυμες στο μεγαλύτερο μέρος τους). Από αυτές οι 501 αφορούσαν επίμεμπτες συμπεριφορές αστυνομικού προσωπικού. Στο αστυνομικό προσωπικό περιλαμβάνονται οι αστυνομικοί όλων των βαθμών, οι ειδικοί φρουροί και οι συνοριακοί φύλακες. Το 2012 οι υποθέσεις που διαχειρίστηκε η ΔΕΥ ήταν 1.060 με τις 710 να αφορούν αστυνομικούς. Οι καταγγελίες αφορούσαν εκμετάλλευση γυναικών, πειθαρχικά, τυχερά παιχνίδια, όπλα, οικοδομές, ναρκωτικά, αλλοδαπούς και «άλλο». Οι περισσότερες καταγγελίες εντάσσονται στην κατηγορία «Αλλο», η οποία περιέχει μεγάλο αριθμό παραβατικών συμπεριφορών. Αυτός είναι και ο λόγος που η κατηγορία αυτή έχει σημαντική διαφορά σε σχέση με τις άλλες (ποσοστό περίπου 68% το 2011). Μεγαλύτερα ποσοστά κατέχουν οι καταγγελίες που αφορούν παραβάσεις σχετικές με «Καταστήματα», «Αλλοδαπούς» και «Ναρκωτικά». Πάνω από το 50% των ποινικών αδικημάτων αστυνομικών το 2012-2013 διαπράχθηκαν εναντίον αλλοδαπών. Θυμίζουμε ότι δεν περιέχονται οι «νόμιμες» παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλοδαπών και ευάλωτων ομάδων που γίνονται στο όνομα θεών της μυθολογίας. Κάθε συσχέτιση του φαινομένου αθρόων αστυνομικών ψήφων προς τη Χρυσή Αυγή και των ρατσιστικών ανακλαστικών των αστυνομικών -ακόμα και όταν παρανομούν- προφανώς αποτελεί μια αυθαίρετη συκοφαντία. Ή μήπως αν εξετάσουμε προσεκτικά τα αστυνομικά συμβάντα αυτό τεκμηριώνεται;
 
…………………………………………………….
 
Επικίνδυνες σχέσεις
 
Δύο γράμματα κρατουμένων γυναικών που έφτασαν στα χέρια μας περιγράφουν ένα γνωστό κανάλι που χρησιμοποιούν οι έμποροι ναρκωτικών: γυναίκες-βαλίτσες, χρήστες-βαποράκια, μικρέμποροι συνεργάτες αστυνομίας, μεγαλέμποροι γνωστοί στην αστυνομία, αστυνομικοί συνεργοί για πλουτισμό και εξουσία και τέλος η καμπάνα στον πλέον ευάλωτο. Κι αν κάποιοι θεωρήσουν ότι είναι αναξιόπιστες οι κρατούμενες, υπάρχουν και τα λόγια του πολύ συντηρητικού συνδικαλιστή της αστυνομίας που σαφώς υπαινίσσονται παρόμοιες σκέψεις.
 
Μιλούν οι κρατούμενες:
 
Κρατούμενη Α.: «Γιατί άραγε κανένας δεν μιλάει; Ισως γιατί φοβούνται, μερικοί βολεύονται και άλλοι δεν γνωρίζουν. Ετσι μένουν ατιμώρητοι όλοι οι άνθρωποι που κακοποιούν σωματικά και ψυχολογικά, λένε ψέματα και στέλνουν στο απόσπασμα αθώους, καλύπτοντας τα δικά τους άτομα, τις δικές τους παράνομες δουλειές. Ο … [όνομα αστυνομικού] συνέλαβε μια κοπέλα και τη χτυπούσε σαν να ήταν σάκος του μποξ. Ηθελε οπωσδήποτε να αποσπάσει μια υπογραφή της για να μην εμφανιστεί ο πραγματικός έμπορος, τον οποίο προστάτεψε και στο δικαστήριο, με αποτέλεσμα ο έμπορος να αφεθεί ελεύθερος και η κοπέλα να τρώει 12 χρόνια κάθειρξη. Ο αστυνομικός είναι άθικτος και συνεχίζει να καταστρέφει ανθρώπους με ναρκωτικά. Ο κόσμος πρέπει να μάθει τι γίνεται πίσω από τις κλειστές πόρτες της αστυνομίας».
 
Κρατούμενη Β.: «Φτάνω στο γραφείο του Μεγάλου όπου διώχνει τους άλλους και μένουμε οι δυο μας και μου λέει “έχεις να πεις τίποτα;” Αυτός μου είπε ότι αν δεν άλλαζα την κατάθεση σε δυο εβδομάδες θα έβγαινα έξω, κι εγώ τον πίστεψα, δεν ζήτησα δικηγόρο. Αργότερα όμως φοβήθηκα και μίλησα σε μια φίλη μου που ήρθε να μου φέρει φαγητό. Ο φρουρός κρυφάκουσε και αργότερα με ξανακάλεσε στο γραφείο του ο Μεγάλος και μου είπε ότι ξέρει ποιος με έβαλε να κάνω τη μεταφορά (σ.σ.: χασίς) αλλά μιλώντας έκανα μόνο κακό στον εαυτό μου. Είχε δίκιο. Εγώ έφαγα ισόβια και κανείς άλλος από τους δικούς του δεν έπαθε τίποτα».
 
Μιλά ο συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ.:
 
Νίκος Καραδήμας (μέλος της διοίκησης της ΠΟΑΣΥ): «Ενας δημοσιογράφος είχε σημειώσει με νόημα ότι οι αστυνομικές επιτυχίες συνοδεύονται με αμφιλεγόμενες πρακτικές! Δυστυχώς έως σήμερα ουδέποτε αντιλήφθηκα κάποιον αξιωματικό και τον διώκτη (σ.σ.: εννοεί εδώ τον κ. Ραχωβίτσα) να διακατέχονται από το “σύνδρομο” και να ενεργούν όπως ο Αλ Πατσίνο στο “Σέρπικο”. Αν μετά την τελευταία εξιχνίαση των πολλαπλών δράσεων και μεταξύ αυτών και αστυνομικών βρέθηκε κάποιος τέτοιος είναι ευχής έργον. Λίγο ή πολύ τα γεγονότα της Θεσσαλονίκης (σ.σ.: εννοεί την αποκάλυψη του κυκλώματος ναρκωτικών με τους πολλούς αστυνομικούς) μας έφεραν στον νου αρκετές ταινίες του αμερικάνικου κινηματογράφου με χαρακτηριστικά τη διαπλοκή, το εύκολο κέρδος, την προδοσία, τις επαφές με τον θάνατο, τον ανταγωνισμό, τις δίκες. Στην καθημερινότητα, όμως, δεν σε συμβουλεύει κανένας. Μόνος σου μαθαίνεις. Η θεσμική κάλυψη από την πολιτεία είναι ανεπαρκής. Οι κακοτοπιές και οι πειρασμοί πολλοί. Οι απαιτήσεις των ανωτέρων πάμπολλες και με την υπόσχεση “εγώ θα καθαρίσω αν συμβεί τίποτα”. Και χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτεροι κανόνες εμπλοκής στη χώρα μας. Ολα αυτά, οδηγούν σε ένα και μόνο συμπέρασμα: ανασχεδιάστε εκ νέου το θεσμικό πλαίσιο γύρω από τα ναρκωτικά, την εξιχνίαση και το σύστημα δράσεως» («Σύγχρονη Αστυνομία», 21.2.2013).

ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΙΟΥ: Τάσος Κωστόπουλος, Αντα Ψαρρά, Δημήτρης Ψαρράς   

Εφημερίδα των Συντακτών
 

Ads