To ντοκιμαντέρ  Rebel Citizen παρουσιάζει μέσα από ιστορικές αναφορές και λογικά επιχειρήματα, το όραμα του δύο φορές βραβευμένου με Όσκαρ Haskell Wexler για τον πολίτη του μέλλοντος.

Ads

Έχουμε την ευκαιρία να δούμε τον κόσμο μέσα από τη ματιά του, με αναφορές στο ‘The Bus'(1965) των κοινωνικών αγώνων της Αμερικής των 60s, στο ριζοσπαστικό ‘Medium Cool'(1969) και στo ‘Underground'(1976) σχετικά με την οργάνωση ‘Weather Underground’, που έφερε το FBI στα γυρίσματα του ‘Στη Φωλιά του Κούκου’ (1975) και του στοίχισε τη δουλειά του ως κινηματογραφιστή.

Βλέπουμε πώς, ακούραστος, στάθηκε πάντα επικριτικός προς τον ρόλο των ΗΠΑ στη λατινική Αμερική και προς τις στρατιωτικές επεμβάσεις, από το Βιετνάμ μέχρι το Ιράκ, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Στο ντοκιμαντέρ συμπεριλαμβάνεται και συζήτηση του με τον αδικοχαμένο δημοσιογράφο James Foley, που ήταν ένας από τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους με αποκεφαλισμό από την ISIS. Το «Rebel Citizen» θέτει επίσης την ερώτηση, «Τι σημαίνει να είσαι πατριώτης;»

Ο Haskell δεν βλέπει την κριτική του προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ ως αντίθετη στο να είναι πατριώτης – είναι μάλλον αυτή που τον κάνει πατριώτη. «Δεν ασκώ κριτική για την κριτική στην κυβέρνησή μας, ρωτώ την κυβέρνηση, “Ποιους εκπροσωπείτε; Εκπροσωπείτε το λαό; Ή αντιπροσωπεύετε ιδιωτικά συμφέροντα;” καταλήγοντας στο ότι “τώρα χρειάζεται να είμαστε διεθνείς πατριώτες για τον πλανήτη”».

Σε σκηνοθεσία Pamela Yates, το Rebel Citizen διατίθεται δωρεάν αυτό το Σαββατοκύριακο για τους συνδρομητές του tvxs.gr (κλικ ΕΔΩ)  και από την ερχόμενη εβδομάδα μπορείτε να το δείτε στην πλατφόρμα με επιλεγμένα ντοκιμαντέρ, souldefinition.net  Συνδράμοντας στην πλατφόρμα υποστηρίζετε ισότιμα όλες τις παραγωγές που την απαρτίζουν.

Ads

image