Οι πρόσφατες αποκαλύψεις στο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού, αλλά και το σκάνδαλο του πολιτισμού έκαναν διεθνή πάταγο όπως είναι φυσικό και οδήγησαν σε σχετικές δημοσιεύσεις. Τί συμβαίνει όμως σε εκείνες τις περιπτώσεις που η βία βρίσκεται πίσω από την κλειστή πόρτα ενός νοικοκυριού;

Ads

Στις τόσο δύσκολες αυτές περιπτώσεις λοιπόν, της ενδοοικογενειακής βίας, εστιάζει το πρόσφατο, διεθνώς βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Linea 137», σε σκηνοθεσία Lucía Vassallo και σενάριο Μarta Dillon. Εκτυλίσσεται στην Αργεντινή, μία χώρα όπου κάθε 23 ώρες μια γυναίκα χάνει τη ζωή της ως θύμα κακοποίησης (feminicidio), αλλά σίγουρα αφορά και όλο τον υπόλοιπο κόσμο, με ό,τι διαφορετικά επιμέρους νούμερα μπορεί να καταγράφονται σε κάθε περιοχή.

Στην αληθινή ταινία ‘Linea 137’ λοιπόν, βλέπουμε από κοντά τη ζωή τεσσάρων κοινωνικών λειτουργών, που έχουν αποφασίσει να αφοσιωθούν ολοκληρωτικά, 24 ώρες τη μέρα, 365 μέρες το χρόνο, στην παροχή υποστήριξης, συμβουλευτικής και γενικότερης βοήθειας, σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν ή έχουν υποστεί κακοποίηση. Σε αυτές τις συνθήκες φυσικά κανείς δεν μπορεί να νιώθει ασφαλής, όσο προσεκτικός/η κι αν είναι, κάθε απόφαση που λαμβάνεται μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες, ενώ η καταγραφή του όλου σκηνικού γίνεται με τέτοιο τρόπο που ο θεατής νιώθει κομμάτι του.

Όπως αναφέρει η σκηνοθέτης: «Η καινοτομία στο συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ είναι ότι επιλέγει σκόπιμα να αποκρύψει τις φωνές των θυμάτων – την πιο συνήθη πηγή όταν κάποιος θέλει να αναφερθεί στη βία μεταξύ των φύλων – ώστε να αναδείξει τις φωνές εκείνων που βάζουν σώμα και ψυχή στην αντιμετώπισή της. Εκείνων που γίνονται μάρτυρες και την ίδια ώρα έχουν τα εργαλεία να σπάσουν τον ασφυκτικό εκείνο κύκλο της ανοχής. Η πρόταση του ‘Linea 137’ είναι να δώσουμε αξία στους “μικρότερους”, να αποστραφούμε από το θεαματικό και να εστιάσουμε στις καθημερινές στρατηγικές των λειτουργών εκείνων που απαντούν καθημερινά τις κλήσεις. Εκείνων που αγωνίζονται να μας κρατήσουν ασφαλείς από σε ένα σύστημα σχέσεων -μεταξύ των δύο φύλων- όπου οι αρσενικές ορμές χαίρουν ακόμη προνομιακής μεταχείρισης σε σχέση με τις θηλυκές επιθυμίες. Το ντοκιμαντέρ ‘Linea 137’ προτείνει την ευαισθητοποίησή μας σχετικά με τον τρόμο της κουλτουρας ανδροκρατίας, η οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μας επηρεάζει όλους.»

Ads

H ταινία αποτελεί την τελευταία κυκλοφορία της πλατφόρμας souldefinition.net, με επιλεγμένα ντοκιμαντέρ «για μια καλύτερη κοινωνία». Συνδράμοντας στην πλατφόρμα υποστηρίζετε όλες τις παραγωγές που συμμετέχουν ισότιμα. Θα διατίθεται στον συγκεκριμένο ιστότοπο από την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ υπάρχει η πρόθεση να μεταφραστεί και στα ελληνικά.

Οι συνδρομητές του Tvxs.gr (δείτε εδώ πώς μπορείτε να εγγραφείτε) μπορούν να δούν το ντοκιμαντέρ «Linea 137» δωρεάν για όλο το Σαββατοκύριακο με ένα κλικ εδώ.

image