H Aφροδίτη Κυριάκη κυκλοφόρησε πρόσφατα την δεύτερη ποιητική της συλλογή «Χρόνος παρακείμενος» από τις εκδόσεις Vakxikon.gr. Η πρώτη ποιητική της συλλογή «Ενδοχωρώ» κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Vakxikon.gr το 2013.

Ads

Η ίδια λέει: «Ακόμη κι αν έχουμε διανύσει μίλια μακριά από τις αφετηρίες μας, από τις ρίζες μας. Aκόμη κι όταν δεν υπάρχει απτός γυρισμός, κάποια πράγματα πάντα θα κατοικούν μέσα μας. Πάντα κάτι από σένα θα μένει, ακόμη και πέρα από σένα, εκεί που συνοδοιπόρος πορεύτηκες με τα χνάρια σφραγίδες να κρατούν τα «περάσματά» μας. Πώς οι στιγμές γίνονται παρελθόν; Πώς γίνονται χτες; Πριν από λίγο; Και το παρόν ανίσχυρο μπροστά στη νοσταλγία, μισό.

»Μισώ ότι δεν κατάφερα να κρατήσω στο τώρα. Σε παρακείμενο χρόνο οι ιστορίες μας, οι εικόνες μας, τα λόγια μας. Αυτό είναι το αντίτιμο της χαράς τη στιγμή που την ψηλαφίζεις, που την γεύεσαι, που την θωρείς. Και ξέρεις τι με σκιάζει πιότερο; Η πίστη μου στη μοναδικότητα». 

Μιλήστε μας για το τελευταίο σας βιβλίο…

Το τελευταίο μου βιβλίο έχει τίτλο «Χρόνος Παρακείμενος» και κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες από τις εκδόσεις Vakxikon.gr. «Χρόνος Παρακείμενος» γιατί το παρελθόν είναι ο δρόμος που μας οδηγεί στο κάθε τώρα. Γράφω για τις στιγμές που δεν θέλησα να προσπεράσω. Για τις στιγμές που δεν μπόρεσα να προφέρω, για τις στιγμές που χαράχτηκαν στην ψυχή μου. Στιγμές χωρίς ψέματα, χωρίς μύθους. Σε αυτές τις στιγμές που στάθηκα πρόσωπο με πρόσωπο με τους δαίμονες και τους αγγέλους μου, με την ομορφιά και την ασχήμια. Με την αλήθεια των μικρών και των μεγάλων πραγμάτων που σμίλευσαν συναισθήματα. «Χρόνος Παρακείμενος» γιατί  το παρελθόν μέσω της μνήμης αποτελεί τα αποθέματα του κάθε ανθρώπου, ο καθένας από εμάς κουβαλάει τις μνήμες του. Η μνήμη είναι η αυτοβιογραφία του εαυτού μας. Προσωπικά δεν θέλω να λησμονήσω τίποτα, καλό ή κακό, λάθος ή σωστό που με οδήγησε στο τώρα μου, θέλω να θυμάμαι.

Ads

Πως αναζητάτε την έμπνευση μες στα χρόνια της κρίσης;

Ο Terry Eagleton, βρετανός κριτικός της λογοτεχνίας είπε ότι: «Η λογοτεχνία συνδέεται ζωτικά με τις καταστάσεις της καθημερινής ζωής, παρουσιάζει την ζωή σε όλη την πλούσια ποικιλία της, προτιμώντας την αίσθηση και την γεύση του τι σημαίνει να είμαστε ζωντανοί». Δεν επηρεάζομαι μόνο από την ομορφιά και τις ευδαιμονίες της ζήσης αλλά και από την ασχήμια, τη ματαιοδοξία, την απάτη και τη λεηλασία της ζωής μας στις δύσκολες μέρες που βιώνουμε. Αυτές οι συνθήκες που αιμορραγούν τη ζήση μας γίνονται αιτία και έναυσμα για να γράψεις, να μιλήσεις δυνατά. Η Τέχνη και κάθε μορφή τέχνης είναι ελπίδα και μέσα από την ελπίδα μπορείς να γκρεμίσεις αδιέξοδα.  

Ποια είναι η σχέση σας με τη λογοτεχνία;

Η λογοτεχνία διαμορφώνει τον εσωτερικό μου κόσμο, θεωρώ ότι μου προσφέρει έναν καλύτερο και πιο ολοκληρωμένο εαυτό. Πυροδοτεί όνειρα και φαντασία, γεννά συναισθήματα, χτίζοντας με. Εκφράζει αξίες με άμεσο και έμμεσο τρόπο και μου απεικονίζει ανθρώπινες ψυχές. Μέσα από την λογοτεχνία μπορώ να ταξιδέψω βαθιά μέσα στην ανθρώπινη ύπαρξη έχοντας την ευκαιρία να γνωρίσω πλατύτερα έναν κόσμο από τις εμπειρίες των άλλων. Η λογοτεχνία είναι ένας από τους δρόμους που με οδηγεί στον να γίνω καλύτερος άνθρωπος.

Μπορεί ένα καλό βιβλίο να «σώσει» την ψυχή μας;

Πιστεύω ναι. Ανάμεσα στις σελίδες ενός βιβλίου ανακαλύπτουμε διλήμματα πνευματικά, ηθικά, φιλοσοφικά, πνευματικά. Ανακαλύπτουμε αλήθειες, το καλό και το κακό, διαμορφώνουμε τον μέσα εαυτό μας. Μέσα από τις λέξεις εκφράζεται η ανθρώπινη ψυχή και μέσα από αυτήν την έκφραση αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τον κόσμο που μας περιβάλει. Το βιβλίο εν μέρει δηλώνει την δυναμική μιας κοινωνίας, και μια κοινωνία χωρίς βιβλία είναι ληθαργική. Και ναι, το βιβλίο σώζει την ψυχή μας από αυτόν τον λήθαργο. Ο Μπόρχες είπε : «Πάντα φανταζόμουν τον Παράδεισο σαν μια Βιβλιοθήκη».

Τα επόμενα σχέδιά σας;

Όσον αφορά τη γραφή δεν σχεδιάζω. Η γραφή είναι ελευθερία, δεν θέτει προσχεδιασμούς. Δεν μπαίνει σε καλούπια και δεν οροθετείται με στόχους. Αδέσμευτη μόνο μπορώ να πορευτώ μέσα από στις λέξεις.

* Οι Εκδόσεις Vakxikon.gr σας προσκαλούν το Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015 στις 19.30, στη Βιβλιοθήκη του Μίνου Βολανάκη, για την παρουσίαση της δεύτερης ποιητικής συλλογής της Αφροδίτης Κυριάκη Χρόνος παρακείμενος. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η ποιήτρια Νιόβη Ιωάννου, ο ποιητής Αντώνης Δ. Σκιαθάς και η ποιήτρια Αγαθή Γιολτζίδου. Ποιήματα θα διαβάσει η ηθοποιός Φάνυ Πολέμη. Θα υπάρχει μουσική παρέμβαση με τη συνοδεία κιθάρας. Με την υποστήριξη της Βιβλιοθήκης του Μίνου Βολανάκη, Στουρνάρα 11 Εξάρχεια.