Στην Ελλάδα του 2012 τα πάντα φαίνεται να περιστρέφονται γύρω από την οικονομική κρίση. Η οικονομική κρίση έφερε αναπόφευκτα και κρίση πολιτική. Αποτελέσματα; Αιτίες; Διέξοδοι; Το tvxs, μέσα από το αφιέρωμα: «Βιβλίο και οικονομική κρίση», παρουσιάζει σειρά βιβλίων που στοχεύουν να απαντήσουν σε αυτά τα ερωτήματα, έργα συγγραφέων που φωτίζουν τις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές πτυχές μιας κρίσης. Σήμερα, οι προτάσεις του tvxs από τις εκδόσεις Κέδρος.

Ads

«Ευημερία χωρίς ανάπτυξη» του Tim Jackson και «Abacus» της Ναταλίας Δαδίδου.

Οι εκδόσεις Κέδρος και το tvxs, προσφέρουν τρία αντίτυπα από κάθε τίτλο στους πρώτους αναγνώστες που θα στείλουν mail με το ονοματεπώνυμό τους απο τις 11:00 πμ στο [email protected].

«Ευημερία χωρίς ανάπτυξη» – Tim Jackson
Ένα εναλλακτικό μοντέλο διεξόδου από την κρίση

Ads

image

Η παρούσα οικονομική κρίση ανέδειξε τα αδιέξοδα και τις αδυναμίες ενός μοντέλου οικονομικής υπερ-ανάπτυξης που έχει αφήσει τον άνθρωπο και το περιβάλλον έξω από τους στόχους και την προβληματική αυτού του μοντέλου, παρότι στο επίκεντρο των προγραμματικών αρχών του υποτίθεται ότι βρισκόταν η ευημερία όλου του κόσμου.

Ο Tim Jackson, οικονομολόγος με έντονη κοινωνική και πολιτική δράση και κορυφαίος σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, μας υποδεικνύει εναλλακτικούς τρόπους επίτευξης της ευημερίας – οικονομικής και, κατ’ επέκταση, κοινωνικής – αναλύοντας μέτρα και ιδέες που ξεφεύγουν από τα τυποποιημένα όρια των υφιστάμενων οικονομικών μοντέλων που προωθούν αλόγιστα την υπερ-ανάπτυξη. Η πρότασή του δεν είναι ένα ανεδαφικό οικολογικό μανιφέστο, αλλά ένα βιώσιμο οικονομικο-κοινωνικό πρόγραμμα με σεβασμό προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Ο Tim Jackson είναι επίτροπος Οικονομικών στην Επιτροπή Αειφόρου Ανάπτυξης – το ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο των βρετανικών κυβερνήσεων σε θέματα αειφόρου ανάπτυξης. Είναι επίσης καθηγητής Αειφόρου Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ και διευθυντής της RESOLVE, της ερευνητικής ομάδας του Συμβουλίου Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας (ESRC) για τον τρόπο ζωής, τις αξίες και το περιβάλλον. Εκτός από το επιστημονικό του έργο, ο Tim Jackson είναι βραβευμένος θεατρικός συγγραφέας με πολλές επιτυχίες στο ραδιόφωνο του BBC.

«Το απείρως ενθαρρυντικό και συναρπαστικό θέμα του βιβλίου είναι ότι η ανθρωπότητα μπορεί να ευημερήσει χωρίς ανάπτυξη. Στην πραγματικότητα, δεν μας έχει απομείνει άλλος τρόπος» Robert Goodland, κάτοχος του τιμητικού παράσημου Coolidge της IUCN, 2008
 
«Η πρωτοποριακή έρευνα έχει αρχίσει ήδη να επαναπροσδιορίζει τη συζήτηση σχετικά με το πώς μπορεί να επιτευχθεί ένα μέλλον ευημερίας για τον άνθρωπο και τον πλανήτη»
Juliet Schor, Boston College
 
«Απαραίτητο ανάγνωσμα… πρωτότυπο και περιεκτικό» Anthony Giddens, LSE

«Abacus» – Ναταλία Δαδίδου
Ένα παιχνίδι απληστίας

image

Ελλάδα, 2010. Στη θύελλα της οικονομικής κρίσης, η Μαρκέλλα ετοιμάζεται να ξεσκεπάσει το στημένο παιχνίδι με τα δομημένα ομόλογα. Μια κατηγορία εναντίον της όμως ανατρέπει τα πάντα.

Η προσπάθειά της να αποδείξει ότι κατηγορείται άδικα τη ρίχνει στη δίνη μιας υπόθεσης χρηματοοικονομικής απάτης και διαφθοράς που ξεπερνάει τα σύνορα της Ελλάδας, αγγίζει τράπεζες, θεσμούς και ανθρώπους που βρίσκονται στο απυρόβλητο.

Ένας «τυχαίος» περίπατος στον Τάμεση κι ένα σημείωμα με τη λέξη abacus αποκαλύπτουν το επικίνδυνο παιχνίδι που εμπλέκει τον άντρα που στοιχειώνει το παρελθόν της κι εκείνον που διεκδικεί το μέλλον της.

Μια λάθος στροφή θα τη φέρει αντιμέτωπη με την προδοσία, το φόβο και την απώλεια.
 
Ένα μυθιστόρημα για τα παιχνίδια απληστίας που τροφοδότησαν τη σημερινή κρίση.

Η Ναταλία Δαδίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1972. Σπούδασε οικονομικά στην Ελλάδα και στο Λονδίνο. Εργάστηκε στον χρηματοοικονομικό κλάδο κι έχει αρθρογραφήσει στον οικονομικό Τύπο. Ζει στην Αθήνα και βιοπορίζεται ως επαγγελματίας της πληροφορικής. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια δημιουργικής γραφής στο ΕΚΕΒΙ.

Το Abacus, ένα παιχνίδι απληστίας είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.

*Οι νικητές καλούνται να παραλάβουν τα βιβλία τους απο το κεντρικό βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων 

Δείτε το μεγάλο αφιέρωμα του tvxs: «Βιβλίο και οικονομική κρίση».