Στα διαλείμματα των βιβλίων για ενηλίκους γράφω πάντα παιδικά. Όχι για να ταίσω το παιδί μέσα μου- δεν είναι τόσο απλό. Τα παιδικά βιβλία απαιτούν πάντα ένα ρηξικέλευθο σχόλιο, δεξιοτεχνία, αποτελεσματικότητα και ενάργεια πνεύματος. Είναι η καλύτερη άσκηση στην ειλικρινή πρόθεση που μπορώ να σκεφτώ.

Ads

 
Το “Τ+Υ”= Αγάπη για πάντα” είναι μια ερωτική ιστορία. Ο έρωτας χτυπάει την τηλεόραση και τον υπολογιστή που αποφασίζουν να κλεφτούν και να εγκαταλείψουν το σπίτι, αφήνοντας μια οικογένεια να επιβιώσει χωρίς τις πολύτιμες ηλεκτρονικές της συσκευές. Μια ρομαντική ανάγνωση των απαιτήσεων που εγείρει η τεχνολογία σήμερα, μια απόπειρα να ζήσουμε πιο απλά. Και ταυτόχρονα μια άμεση προτροπή να βρούμε νέους τρόπους ενδοοικογενειακής επικοινωνίας.
 
Όσο για το βιβλίο “Η Εγγονή του Αι-Βασίλη και η εξαφάνιση των ξωτικών” είναι ο τρίτος τόμος με τις περιπέτειες της Εγγονής, της θρυλικής κοκκινομάλλας που αυτή τη φορά βοηθάει τον διάσημο παπού της να ξαναβρεί τα ξωτικά του. Γυρνάει όλο τον κόσμο, από τη Μεσόγειο ως το Μαρόκο και από την Κίνα ως τη Νέα Υόρκη και τελικά –να το αποκαλύψω;-βρίσκει τα ξωτικά στο εργοστάσιο παραγωγής γλυκών ενός Γερμανού ζαχαροπλάστη. Ένα κρυμμένο σχόλιο για τη σχέση μας μας με τη σύγχρονη Γερμανία και μια αλλαγή ρόλων- πώς είναι άραγε ένας Γερμανός κλέφτης; Αυτή θα είναι πιθανότατα η ανάγνωση των γονιών. Τα παιδιά ελπίζω ότι θα χαρούν απλώς την Εγγονή με την καπαρτίνα και τον μεγεθυντικό της φακό σε ρόλο ντετέκτιβ.
Αμάντα Μιχαλοπούλου
 
——————————————————————————————————
Τα βιβλία της Αμάντας Μιχαλοπούλου “Τ+Υ= Αγάπη για πάντα” (εκδ. Πατάκη) και “Η Εγγονή του Αι Βασίλη και η εξαφάνιση των ξωτικών” (εκδ. Καστανιώτη) κυκλοφορούν ταυτόχρονα αυτή την εβδομάδα σε εικονογράφηση, και τα δύο, της Σοφίας Τουλιάτου.

Από την Κρυσταλία Πατούλη για την στήλη: Από την ιδέα μέχρι το τυπογραφείο.