Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014, από τις 12.00 το μεσημέρι, στο χώρο του βιβλιοπωλείου του Εκδοτικού Οργανισμού Λιβάνη* θα βρίσκεται ο γνωστός σκιτσογράφος ΣΤΑΘΗΣ για να συνομιλήσει με το κοινό και να υπογράψει αντίτυπα του νέου λευκώματός του με τίτλο:
ΤΑ  (ΕΚ)ΛΟΓΙΚΑ.

Ads

Σε αυτό το νέο λεύκωμα του Στάθη περιέχεται μια ανθολογία σκίτσων των δύο τελευταίων ετών, που δημοσιεύτηκαν στη Real News, στα Επίκαιρα και στο Παρόν.

Σκληρά χρόνια και τρυφερά σκίτσα. Διότι αυτή είναι η δύναμη της γελοιογραφίας, να μάχεται με το χαμόγελο ένεκεν ελπίδας. Ακόμα και οι πιο πικρές γελοιογραφίες για τόσο σκληρούς μνημονιακούς καιρούς είναι αγαπητικές, διότι στη λογική προσθέτουν το συναίσθημα και στα πράγματα την ψυχή.

Στα χάρτινα ανθρωπάκια αυτής της ανθολογίας βλέπουμε τον εαυτό μας –το χρονικό της ζωής μας–, την καθημερινότητά μας, τις στιγμές μας έτσι όπως τις έχουν τσαλακώσει τα σφυριά των Μνημονίων. Καθότι οι γελοιογραφίες του παίρνουν θέση, δεν σφυρίζουν αδιάφορα, δεν κάνουν ανώδυνη πλακίτσα, ούτε πολύ περισσότερο τις διακρίνει το χιούμορ των ισχυρών, δηλαδή ο κυνισμός. Αυτές οι γελοιογραφίες είναι με το μέρος όσων αδικούνται, πάσχουν και διώκονται. Με την πίκρα τους και με την οργή τους. Αλλά και με τις προσδοκίες τους.

Ads

Όμως τα πολλά λόγια (όπως και οι κούφιες υποσχέσεις) είναι φτώχεια, ενώ οι γελοιογραφίες είναι λιγόλογες, δηλαδή πλούσιες από ανθρωπιά, από εσάς τους ίδιους, από τα όνειρά σας και το δίκιο σας. Καμιά φορά βλέπουμε παλιές γελοιογραφίες και λέμε ότι είναι «προφητικές». Καθόλου παράδοξο, διότι τις γελοιογραφίες τις γεννά η αναζήτηση της αλήθειας και η αθωότητα της ανιδιοτέλειας. Με τη δύναμή της η τέχνη αυτή, όταν είναι με το μέρος του λαού, υπηρετεί το δίκιο του ωραίου και του καλού.

image

*ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ, Σόλωνος 98 & Ιπποκράτους, Τηλ.: 210-3661212.

Ο Στάθης γεννήθηκε το 1955, σπούδασε οικονομικά, σκηνοθεσία κινηματογράφου κι άρχισε να δημοσιεύει σκίτσα το 1980 στον Οδηγητή. Εργάστηκε στον Ριζοσπάστη, στα Νέα, στην Ελευθεροτυπία, από 10 χρόνια στην κάθε μία, και συνεργάστηκε με τους 4 Τροχούς, το Μετρό καθώς και πλήθος άλλων εντύπων. Σήμερα εργάζεται στη Real News, στο Παρόν και στα Επίκαιρα.

Απ’ όλων αυτών τη δουλειά έχει εκδώσει 27 ανθολογίες με γελοιογραφίες, δύο άλμπουμς με σκίτσα χωρίς λόγια κι ένα λεύκωμα με 33 τραγούδια εικονογραφημένα. Έχει εικονογραφήσει πλήθος βιβλίων κι έχει λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις (ατομικές και συλλογικές) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με έργα που βραβεύτηκαν.

Έχει θητεύσει στο Δ.Σ. του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ και έχει υπάρξει υποψήφιος στα ψηφοδέλτια Επικρατείας του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ στην τελευταία τιμητική θέση. Έχει επίσης ασχοληθεί με το ραδιόφωνο, το κινούμενο σχέδιο και τα κόμικς.

Έχει καθημερινή στήλη στο διαδίκτυο στον ιστότοπο enikos.gr, καλλιεργούσε αμπέλι και τώρα καλλιεργεί καστανιές.