Ο γεννημένος στην Ιαπωνία Bρετανός συγγραφέας Καζούο Ισιγκούρο τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2017 επειδή «αποκάλυψε στα μεγάλης λογοτεχνικής δύναμης μυθιστορήματά του την άβυσσο κάτω από την ψευδαίσθησή μας ότι είμαστε συνδεδεμένοι με τον κόσμο», ανακοίνωσε σήμερα η Σουηδική Ακαδημία που απονέμει το βραβείο αυτό, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 9 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (945.000 ευρώ).

Η βράβευσή του δημοφιλούς, σπουδαίου συγγραφέα, που έχει τιμηθεί και με το Βραβείο Booker, σηματοδοτεί την επιστροφή σε μια πιο παραδοσιακή «ερμηνεία» της λογοτεχνίας, καθώς το βραβείο για το 2016 είχε δοθεί στον Μπομπ Ντίλαν.

O Ισιγκούρο έχει γράψει οκτώ βιβλία, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες. Με το πρώτο του μυθιστόρημα «A pale view of hills» (1982), είχε αποσπάσει το βραβείο Ουίνιφρεντ Χόλντμπι, ενώ με το δεύτερο «An artist of the floating world» (1986) τα βραβεία Ουίτμπρεντ και Σκάνο.

Το 1989, με το «The remains of the day» («Τα απομεινάρια μιας μέρας») κέρδισε το βραβείο Booker, αλλά εξασφάλισε και παγκόσμια αναγνώριση. Το βιβλίο αυτό μεταφράστηκε σε 24 γλώσσες, πούλησε 1.000.000 αντίτυπα μόνο στην αγγλική γλώσσα, ενώ ακολούθησε και η ομώνυμη ταινία του Τζέιμς Άιβορι η οποία έγινε επίσης παγκόσμια επιτυχία.

Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία του:

(2015) Ο θαμμένος γίγαντας, Ψυχογιός
(2011) Μη μ' αφήσεις ποτέ, Εκδόσεις Καστανιώτη
(2009) Νυχτερινά, Εκδόσεις Καστανιώτη
(2005) Τ' απομεινάρια μιας μέρας, Εκδόσεις Καστανιώτη
(2001) Τότε που ήμασταν ορφανοί, Εκδόσεις Καστανιώτη
(1997) Ο απαρηγόρητος, Εκδόσεις Καστανιώτη
(1990) Ένας καλλιτέχνης του ρευστού κόσμου, Βιβλιοπωλείον της Εστίας