Ο Χίρο Προτάγκονιστ είναι ιδιοφυής χάκερ, δεξιοτέχνης ξιφομάχος και άνεργος ντελιβεράς πίτσας χαμένος σε μια μεταπολεμική, υπερ-καπιταλιστική Αμερική του μέλλοντος, όπου η κεντρική κυβέρνηση έχει αποσυρθεί, αφήνοντας πίσω ένα χαοτικό τοπίο περιφραγμένων κοινοτήτων και ατελείωτων λεωφόρων με φραντσάιζ και ιδιωτικούς στρατούς.

Ads

Όταν ένας ιός (ή μήπως ναρκωτικό ή θρησκεία;) που ονομάζεται Snow Crash και προσβάλλει ανθρώπους και υπολογιστές εξαπλώνεται ταχύτατα, ο Χίρο συνεργάζεται με μια νεαρή κούριερ με σκέιτμπορντ για να σώσει τον πραγματικό κόσμο και τον κυβερνοχώρο.

Ο Neal Stephenson (γεννημένος στις 31 Οκτωβρίου 1959) είναι Αμερικανός συγγραφέας φαντασίας, του οποίου τα έργα εντάσσονται στις κατηγορίες της επιστημονικής φαντασίας, της ιστορικής φαντασίας, του κυβερνοπάνκ και του μετα-κυβερνοπάνκ. Έχει ασχοληθεί με τομείς όπως τα μαθηματικά, η κρυπτογραφία, η φιλοσοφία και η ιστορία της επιστήμης.

Επίσης, γράφει άρθρα σχετικά με την τεχνολογία, έχει δημοσιεύσει σε περιοδικά όπως το Wired και έχει εργαστεί ως σύμβουλος της Blue Origin, μιας εταιρείας που αναπτύσσει ένα πρόγραμμα επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων. Είναι ο συγγραφέας του ιστορικού έπους “Ο μπαρόκ κύκλος” ( (Quicksilver, The Confusion, και The System of the World) και των μυθιστορημάτων  Cryptonomi-con, Diamond Age, Snow Crash και Zodiac. Ζει στο Σιάτλ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ads

Κριτικές

«Το Snow Crash είναι για τη σημερινή τεχνο-κουλτούρα ό,τι ήταν ο Νευρομάντης για τη δεκα-ετία του ’80».  – The Guardian

«Μια μυθολογία με ταχύτατο ρυθμό και ελεύθερο στυλ, για τον εικοστό πρώτο αιώνα». –William Gibson

«Ένα φανταστικός, υπερ-ρεαλιστικός, κωμικο-τρομακτικός στροβιλισμός μέσα από ένα αύριο που συμβαίνει ήδη. Ο Neal Stephenson είναι ιδι-οφυής, οξυδερκής (…) μια μεγάλη δύναμη στην αμερικανική λογοτεχνική σκηνή».–Timothy Leary.

«Εξαιρετικά δομημένο… Ο Stephenson αποδει-κνύει ότι είναι ένας ενθουσιώδης οδηγός για ένα επικείμενο αύριο». – The New York Times Book Review

«Ο Stephenson είναι μοναδικός, δεξιοτέχνης λο-γοτεχνικός στυλίστας – σχολαστικός παρατηρη-τής ενός θαυμαστού καινούργιου κόσμου, όπου η πληροφορία ρέει ελεύθερα μεταξύ ανθρώπων και ηλεκτρονικών υπολογιστών, σε σημείο όπου τα δύο δεν είναι πλέον ευδιάκριτα».–Lev Grossman –Time

«Το Snow Crash συγκαταλέγεται στα 100 καλύτερα μυθιστορήματα που έχουν γραφτεί στην αγγλική γλώσσα από το 1923». – Time