Το «Σκοτεινό Φώς» (εκδόσεις ΓΡΑΦΗ, Μάιος 2023) είναι το δεύτερο βιβλίο της «Τριλογίας των Φάρων», την οποία σκοπεύω να ολοκληρώσω με ένα τρίτο βιβλίο, το οποίο ήδη γράφω.

Ads

Το πρώτο βιβλίο («Σημείο Εξόδου Ένα», εκδόσεις ΑΠΟΠΕΙΡΑ, 2019) είχε ως θέμα έναν τόπο σε κατάσταση ερμητικού εγκλεισμού, μετά από μία παγκόσμια πανδημία που οδήγησε στην καταστροφή του τεχνολογικού πολιτισμού όπως τον γνωρίζουμε, και στην επικράτηση ενός στυγνού, απολυταρχικού καθεστώτος μέσα στα στενά γεωγραφικά όρια μιας μικρής πόλης.

Ένα από τα έμμεσα ερωτήματα που θέτει η πλοκή του βιβλίου ήταν τι θα έκανε ο καθένας από εμάς, αν μας δυνατότητα να ανήκουμε σε μια προνομιούχο μειοψηφία, θυσιάζοντας όμως όλες τις ηθικές μας αξίες και συμμετέχοντας ενεργά στην εξόντωση ανθρώπων που θα θεωρούνταν ντε φάκτο μολυσμένοι, χωρίς καμία όμως απόδειξη ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Στο δεύτερο βιβλίο, στο «Σκοτεινό Φως», επανέρχομαι στο θέμα της απολυταρχίας, πιθανολογώντας ότι σε ένα κοντινό μέλλον η οργάνωση «Νέα Τάξη» επιχειρεί να επικρατήσει σε ολόκληρη τη χώρα. Σε κάποιες περιοχές έχει καταλάβει ήδη την εξουσία. Πρώτιστο μέλημά της είναι η κάθαρση του κοινωνικού ιστού. Οι κάθε λογής έγχρωμοι, οι σωματικά ανάπηροι, οι ψυχικά ασθενείς, αντιμετωπίζονται ως μολύνσεις που πρέπει να απομακρυνθούν.

Ads

Η πλοκή του βιβλίου καταγράφει την ιστορία μιας ομάδας ανδρών και γυναικών που προσπαθούν να επιβιώσουν δίνοντας  εξετάσεις υπακοής, ή αντίστασης, σε αυτή τη νέα, αμείλικτη τάξη πραγμάτων, ανάμεσα στα σωριασμένα ερείπια των μύθων του παρελθόντος. Αλλά ακόμη και σ’ αυτόν τον ζοφερό κόσμο, μπορεί να υπάρξει μια ρωγμή στο σκοτάδι.

Ως χώρους δράσης στα βιβλία μου προτιμώ να επιλέγω τόπους τους οποίους γνωρίζω πολύ καλά. Στο «Σημείο εξόδου Ένα» επέλεξα την πόλη – λιμάνι στην οποία ζω, το Πέραμα. Στο «Σκοτεινό Φως» η πλοκή εξελίσσεται κυρίως στον τόπο που γεννήθηκα.

Για τους χαρακτήρες των βιβλίων μου χρησιμοποιώ ως πρότυπα ανθρώπους καθημερινούς, ανθρώπους από τον κοινωνικό μου περίγυρο, εμένα τον ίδιο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το «Σκοτεινό Φως» να εμπεριέχει έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία τα οποία, κατά τη γνώμη μου, βοηθούν στην αληθοφάνεια και την συναισθηματική ένταση της πλοκής.

Θεωρώ ότι το «Σκοτεινό Φως» είναι ένα βαθιά πολιτικό αλλά και ερωτικό βιβλίο ταυτόχρονα. Τουλάχιστον αυτές ήταν οι προθέσεις μου όταν το έγραφα.

Βιογραφικό συγγραφέα

Γεννήθηκα σε ένα σπίτι δίπλα στον φάρο του Γυθείου, στη Λακωνία. Μεγάλωσα στο Πέραμα, απέναντι από τον φάρο της Ψυττάλειας. Το να γράψω μια σειρά βιβλίων με τίτλο «Τριλογία των Φάρων» μοιάζει (εκ των υστέρων) απόλυτα αναμενόμενο: θεωρώ ότι οι τόποι μας σημαδεύουν ανεξίτηλα.

Είχα την «τύχη» να περάσω δύσκολα παιδικά χρόνια όπως οι περισσότεροι και οι περισσότερες της γενιάς μου. Αναγκάστηκα από μικρός να εργαστώ σε δουλειές δύσκολες και απαιτητικές, κάτι που συνεχίζεται έως και σήμερα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να περιορίσω το σαράκι της δημιουργικότητας, που με κατέτρωγε από την εφηβεία μου, αρχικά στην ποίηση και στην στιχουργική, που (θεωρητικά) δεν απαιτούν πολύ χρόνο. Έγραψα τραγούδια που μάλλον θα ζήσουν περισσότερο από εμένα τον ίδιο («Χειμωνιάτικα μπαρ», «Παραισθήσεις», «Πίνω, πίνω», «Ο τόπος που μεγάλωσα»).

Αργότερα μου δόθηκε ο χρόνος να καταπιαστώ με περισσότερο χρονοβόρες ενασχολήσεις:

Έχω δημιουργήσει (με την πολύτιμη βοήθεια καλών φίλων) το ντοκιμαντέρ «Ο ΤΟΠΟΣ»

https://vimeo.com/495479443

και τη μουσική ταινία μυθοπλασίας «Το Τελευταίο Πέρασμα»

https://www.youtube.com/watch?v=tYc_5DTsH84

Στην περιπέτεια της πεζογραφίας μπήκα σχετικά αργά, με τα βιβλία:

«Ιστορίες από την άλλη όχθη» (α΄ έκδοση, 2019 –  β΄ έκδοση, Σεπτέμβριος 2021 – εκδόσεις ΑΠΟΠΕΙΡΑ).

«Σημείο Εξόδου Ένα», εκδόσεις ΑΠΟΠΕΙΡΑ 2021, το οποίο επιλέχθηκε ως ένα από τα δέκα καλύτερα μυθιστορήματα εκείνης της χρονιάς στα λογοτεχνικά βραβεία του περιοδικού «Ο Αναγνώστης».

«Σκοτεινό Φως», εκδόσεις ΓΡΑΦΗ 2023