Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Επίκεντρο το βιβλίο «Οι ζωές των άλλων – Η Στάζι και οι Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες στην Ανατολική Γερμανία (1949-1989)». 

Ads

Το βιβλίο αυτό έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό ιστοριογραφικό κενό αναφορικά με τους Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες στην Ανατολική Γερμανία. Δεν πρόκειται, ωστόσο, για μια ακόμη γενική μελέτη για την πολιτική προσφυγιά στην υπερορία μετά το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου, καθώς εστιάζει περισσότερο στη διακρίβωση των όρων υπό τους οποίους η συγκεκριμένη ευάριθμη κοινότητα των πολιτικών προσφύγων περιλήφθηκε στις πρακτικές ενός αρτισύστατου πολιτικού συστήματος και αντιμετωπίστηκε με συγκεκριμένα εργαλεία πειθαναγκασμού από το ανατολικογερμανικό καθεστώς.

Οι «Έλληνες της Στάζι», δηλαδή όσοι στρατολογήθηκαν από την ανατολικογερμανική Κρατική Ασφάλεια ως σημαντικοί πράκτορες ή απλοί πληροφοριοδότες από τις αρχές της δεκαετίας του ’50 έως και την πτώση του Τείχους το 1989, συγκροτούν το δεύτερο μέρος του βιβλίου. Επρόκειτο κυρίως για παιδιά και νέους αλλά και για μερικές δεκάδες μέλη του ΚΚΕ, που παγιδεύτηκαν στα πλοκάμια της Στάζι. Μέσα από τη μελέτη εξατομικευμένων περιπτώσεων επιχειρείται η κατανόηση της δομής και λειτουργίας ενός ολοκληρωτικού μηχανισμού ελέγχου και πειθάρχησης της κοινωνίας, που αποστολή του ήταν η μακροημέρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας, της «βιτρίνας» του ανατολικού συνασπισμού.

ΔΟΡΔΑΝΑΣ ΣΤΡΑΤΟΣ

Ο Στράτος Δορδανάς είναι Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη των σχέσεων της Γερμανίας με τις βαλκανικές χώρες τον 19ο-20ο αιώνα, καθώς και σε ζητήματα σχετικά με την ιστορία του ελληνικού μακεδονικού χώρου. Ειδικεύεται στην πολιτική-διπλωματική και κοινωνική ιστορία, στη μελέτη των πολεμικών συρράξεων και των εμφύλιων συγκρούσεων, με σημεία αναφοράς τους δύο παγκοσμίους πολέμους.

Ads

ΚΑΛΟΓΡΗΑΣ ΒΑΪΟΣ

Ο Βάιος Καλογρηάς είναι επιστημονικός συνεργάτης στον Τομέα Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Μάιντς. Μεταξύ άλλων έχει δημοσιευθεί η μελέτη του Το αντίπαλο δέος. Οι εθνικιστικές οργανώσεις αντίστασης στην κατεχόμενη Μακεδονία (1941-1944) από τον εκδοτικό οίκο University Studio Press. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται κυρίως σε θέματα του ελληνικού εμφυλίου (1943-1949) και των ελληνογερμανικών σχέσεων.

Δήλωσαν για το βιβλίο

Το παρόν βιβλίο διαπνέεται από μια διαχρονικότητα, την οποία ωστόσο ο αναγνώστης δεν ανακαλύπτει αυτόματα. Καλείται πολύ γρήγορα, παράλληλα με την αρχική ανάγνωση, να προβεί και σε μια δεύτερη ανάγνωση του βιβλίου, να κοιτάξει πίσω από τις λέξεις και να προβληματιστεί, όπως έκαναν και οι συγγραφείς, οι οποίοι αναστοχάστηκαν πάνω στην ανθρώπινη φύση και στη λειτουργία της σε συνθήκες αφόρητης πίεσης, κοινωνικού-πολιτικού και ψυχολογικού αδιεξόδου. Και αυτός είναι ένας μόνο από τους λόγους που τους επέτρεψε να παραδώσουν ένα πόνημα που δεν τιμά μόνο τους ίδιους αλλά και την επιστήμη που υπηρετούν. — Ανδρέας Στεργίου