Ο Ντενί Εμορίν γεννήθηκε το 1956, κοντά στο Παρίσι. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στη Σορβόννη (Παρίσι IV). Έχει συναισθηματική σχέση με τα αγγλικά, καθώς η μητέρα του ήταν καθηγήτρια αγγλικών, και έχει μια μακρινή ρωσική καταγωγή από την πλευρά του πατέρα του. Η αναζήτηση της ταυτότητας, το ζήτημα του σωσία και το πέρασμα του χρόνου είναι τα αγαπημένα του θέματα, ενώ τον συναρπάζει η Ανατολική Ευρώπη.

Ads

Είναι ποιητής, δοκιμιογράφος, μυθιστοριογράφος και δραματουργός. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε δώδεκα γλώσσες. Θεατρικά του έχουν ανέβει στη Γαλλία, τον Καναδά (Κεμπέκ) και τη Ρωσία. Κάποια απ’ τα βιβλία του μεταφράστηκαν και εκδόθηκαν στις Η.Π.Α. Είναι αρχισυντάκτης του ρουμάνικου περιοδικού Cronica (Iasi). Συνεργάζεται τακτικά με το λογοτεχνικό περιοδικό Les Cahiers du Sens. Διευθύνει δύο ποιητικές σειρές στις Editions du Cygne. Το 2004, τιμήθηκε με το Α’ Βραβείο Γαλλικής Ποίησης στον Διεθνή Διαγωνισμό Feile Filiochta. Η Ακαδημία Var του απένειμε το Βραβείο Ποίησης του 2009. 

Έχουν μεταφραστεί και δημοσιευθεί ποιήματα και θεατρικά του στα ελληνικά περιοδικά Εμβόλιμον, Ένεκεν και Σοδειά. Τον Απρίλιο του 2014 κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Vakxikon.gr τα θεατρικά του έργα Στην αποβάθρα/Μετά τη μάχη.

Έχει εκδώσει δώδεκα ποιητικές συλλογές από το 1982, έξι συλλογές διηγημάτων από το 1993, τέσσερα μυθιστορήματα από το 1989, έξι θεατρικά έργα από το 2002, και έχει συμμετάσχει σε δεκάδες ανθολογίες και συγκεντρωτικές συλλογές.

Ads

Μιλήστε μας για το τελευταίο σας βιβλίο...

Το τελευταίο μου βιβλίο εκδόθηκε στη Ρουμανία από τις εκδόσεις Αrs Longa (https://www.arslonga.ro/index.html). Περιέχει τρεις μικρές ιστορίες που λαμβάνουν χώρα στη Βενετία, και τιτλοφορείται Η βενετσιάνικη τριλογία. Το βιβλίο είναι δίγλωσσο, στα γαλλικά και στα ρουμανικά. Περιγράφει τέσσερις χαρακτήρες που τρελαίνονται στη Βενετία. Δύσκολο να εξηγηθεί γιατί. Σίγουρα πρέπει να διαβάσετε το βιβλίο για να κατανοηθεί όλη η πλοκή. Για μένα είναι σημαντικό να κρατώ το μυστήριο ακόμα και κατά την ανάγνωση του βιβλίου.

Πως αναζητάτε την έμπνευση μες στα χρόνια της γενικευμένης ευρωπαϊκής κρίσης;

Δεν αναζητώ την έμπνευση μου στα χρόνια της κρίσης, καθόλου. Το γράψιμο για μένα είναι ένας τρόπος αξιοποίησης του χρόνου κατά την αδιάκοπτη «πτήση» του. Θέματα που επανεμφανίζονται στο γράψιμο μου είναι η χαμένη ή κλονισμένη ανθρώπινη ταυτότητα και η μυθική Βενετία – ένα μέρος που πραγματικά με γοητεύει- και τελευταία αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, οι παρανοήσεις μεταξύ ανθρώπων που χρησιμοποιούν τις ίδιες λέξεις, την ίδια γλώσσα. Επίσης έχω μεγάλο ενδιαφέρον για την Ανατολική Ευρώπη, διότι ο πατέρας μου έχει Ρώσικες καταβολές.

Ποια είναι η σχέση σας με τη λογοτεχνία;

Πρόκειται για μια αγαπημένη σχέση από τα νιάτα μου. Πάντα υπήρχαν πολλά βιβλία στο σπίτι κι οι γονείς μου, μου έδωσαν την ελευθερία να διαβάζω ό,τι ήθελα, χωρίς καμία λογοκρισία. Μάλλον έτσι εξηγείται το γεγονός ότι άρχισα να γράφω από πολύ νέος. Ήμουν 7 ετών όταν έγραψα το πρώτο μου κείμενο, Η νεράιδα του βιβλίου. Ήθελα πάνω απ’ όλα να γίνω συγγραφέας. Επίσης ήμουν φανατικός αναγνώστης και συνεχίζω να είμαι.

Μπορεί ένα καλό βιβλίο να «σώσει» την ψυχή μας;

Υποθέτω πως ναι. Το διάβασμα κι η αγάπη για ένα καλό βιβλίο είναι ένα είδος μυστικιστικής πράξης, ένα είδος πίστεως, κάτι σαν ένα καλό ναρκωτικό. Είναι δύσκολο να βρω λέξεις που προσδιορίζουν το συναίσθημα όταν είσαι κάτω από την συγκεκριμένη επίδραση. Νομίζω ξεφεύγει από την λογική σκέψη. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο.

Τα επόμενα σχέδιά σας;

Καταρχήν και πάνω απ’ όλα η συγγραφή αυτή καθ’ αυτή. Τίποτε άλλο. Συγκεκριμένα ετοιμάζω μια ποιητική συλλογή με τον τίτλο Οι ψαλμοί του ψευδούς, κι ίσως ένα ακόμη καινούριο έργο, ποιος ξέρει; Επίσης σχεδιάζω να πάω στην Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, μαζί με τους Ρουμάνους εκδότες μου από την Ars Longa, Bradusa και Christian Tomas. Είμαι ενθουσιασμένος με αυτό το σχέδιο. Μετά ίσως ένα ταξίδι στο Val David, μια περιοχή για συγγραφείς στο Κεμπέκ του Καναδά το οποίο μου υπέδειξε η φίλη ποιήτρια Φλάβια Κοσμά.  Και  πολλά άλλα που δεν θυμάμαι αυτή την στιγμή. Η πόρτα είναι διάπλατα ανοιχτή και μόνο αυτήν σκέφτομαι για τα επόμενα χρόνια. Δεν είναι σπουδαίο να νιώθεις έτσι;

image

* Τρίτη 25 Νοεμβρίου, στις 7 το απόγευμα. Από την Γαλλία και την Κύπρο… στην Ελλάδα! Oι θεατρικοί συγγραφείς Ντενί Εμορίν (Denis Emorine) από την Γαλλία και Αντρέας Πολυκάρπου από την Κύπρο, παρουσιάζουν για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό τα άπαιχτα έργα τους: Στην αποβάθρα/Μετά τη μάχη και Κατά Ιωάννη Αποκαθήλωση (κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Vakxikon.gr), αντίστοιχα. Στην αποβάθρα/ Μετά τη μάχη: Οι ηθοποιοί Νατάσα Μπετζούνη και Πάνος Ζήσογλου θα παίξουν ζωντανά ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από το έργο Για το βιβλίο θα μιλήσει η ποιήτρια Μαρία Ροδοπούλου και ο συγγραφέας. Polis Art Café, Πεσμαζόγλου 5 Αίθριο Στοάς Βιβλίου, 2103249588. Είσοδος ελεύθερη.