Η πρωτοεμφανιζόμενη ποιήτρια Ιωάννα Καπερνέκα, μιλά στο tvxs.gr, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου της «Ανατέλλων ζήλος» (εκδόσεις Vakxikon.gr 2016).

Ads

 
Η Ιωάννα Καπερνέκα γεννήθηκε το 1990. Μεγάλωσε σε ένα χωριό της Μεσσηνίας, την Κάτω Μέλπεια. Έχει σπουδάσει Δημόσιες Σχέσεις και Επικοινωνία, στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια κατοικεί στην Αθήνα, όπου και δραστηριοποιείται.
 
Μιλήστε μας για το βιβλίο σας «Ανατέλλων ζήλος»…
 
Το βιβλίο «Αντέλλων ζήλος» είναι η πρώτη μου ποιητική συλλογή. Αν και νιώθω λίγο αμήχανα και μου είναι δύσκολο να δώσω εγώ την περιγραφή. Μπορώ να πω πως πρόκειται για ένα συνονθύλευμα από στοιχεία του Έρωτα, της συμπαντικής ενέργειας που μας εφοδιάζει και που εμπεριέχεται μέσα μας, κάποιων Θεοτήτων, της φύσης, και όλα αυτά με κάποια διάθεση εσωτερισμού. Και πολύ ανάγκη για κάτι ανυψωτικό. Μακάρι να το εκλάβει το τελευταίο, όποιος το διαβάσει.
 
Πώς αναζητάτε την έμπνευση μες στα χρόνια της κρίσης;
 
Νομίζω ότι κάθε δύσκολη περίοδος, κάθε δοκιμασία που ανήκει στο γήινο κόσμο μας, είναι μεταμορφωτική και λυτρωτική συνάμα, για κάποιους που είναι προετοιμασμένοι να αλλάζουν όταν βάλλονται από δυσχέρειες. Ή έστω από καταστάσεις μη συνηθισμένες σε σχέση με παλαιότερες, πιο βολικές. Είναι ένα ωραίο στοίχημα, που καλείται να βάλει κανείς με τον εαυτό του πρώτα. Όταν αυτοπαρατηρείς σίγουρα θα παρατηρήσεις και γύρω σου. Δεν γίνεται σίγουρα να μείνεις αμέτοχος σε όλο αυτό που βιώνουμε. Να μην εγρηγορήσεις. Αν ναι, ζεις στο ψεύδος ακόμα. Προσωπικά μου αρέσει να μετουσιώνω. Είναι σαν να κρατάς μια πλαστελίνη και τα κομματάκια της είναι ο πόνος, μπορείς όμως να τον πλάσεις σε κάτι όμορφο. Μπορείς και να ταυτιστείς μαζί του και να ξεραθείς την ίδια στιγμή.
 
Ποια είναι η σχέση σας με τη λογοτεχνία;
 
Πολύ θερμή. Οι λέξεις που ολοκληρώνουν ένα λογοτεχνικό έργο, είναι ηλεκτρικά φορτία μόλις το αντιλήφθηκα ήθελα να μου μεταδίδουν την ενέργεια τους αυτή και άλλο. Και άλλο… Είναι μια μοναδική σχέση. Πολύ μοναχική, απόλυτα πλήρης όμως.
 
Μπορεί ένα καλό βιβλίο να «σώσει» την ψυχή μας;
 
Εξαρτάται. Αν θέλει να σωθεί κάποιος πραγματικά ίσως και να μπορεί. Είμαι επιφυλακτική γιατί ερευνώ την ανθρώπινη ψυχή σε κάθε ευκαιρία. Δεν είναι κάτι τόσο απλό όσο ακούγεται. Για παράδειγμα. Αν κάποιος άνθρωπος δεν έχει δουλέψει ποτέ με τον εαυτό του και διαβάσει το καλύτερο βιβλίο εσωτερισμού, θα γεμίσει νέες πληροφορίες, ερεθίσματα, αφυπνιστικά μηνύματα ίσως. Αλλά θα του είναι ακόμα ξένα. Ενώ για κάποιον που είναι σε καλό δρόμο του αυτοσκοπού του, θα είναι περισσότερο χρήσιμο και άμεσα κατευθυντήριο ίσως. Ένα καλό βιβλίο, όπως και να έχει μπορεί να ριζωθεί για πάντα στην ψυχή. Μια πολύ δυνατή φράση του, επίσης. Μπορεί να σου αλλάξει την ως τώρα κοσμοθεωρία σου. Αν είσαι έτοιμος και ανοικτός, για μια τέτοια αλλαγή.
 
Τα επόμενα εκδοτικά σχέδιά σας, κι όχι μόνο;

Είναι πολύ νωρίς ακόμα για μετέπειτα εκδοτικά σχέδια. Μιας και τώρα κυκλοφόρησε το πρώτο μου βιβλίο. Ωστόσο δεν επαναπαύομαι. Όσο αφορά τον εαυτό μου. Ζω απόλυτα συγχρονισμένη στο εδώ και τώρα, βοηθώντας, όπου μπορώ, με μικρές πράξεις το σύμπαν που ασφυκτιά. Έστω πως κάτι αφήνουμε πίσω μας, ας είναι κάτι θετικό και γόνιμο. Το να μπορείς να στέκεσαι όρθιος, και να βγαίνεις αλώβητος μέσα στον κοινωνικό ασφυκτικό κλοιό που ζούμε, μπορεί να μη σου φέρει δόξα φήμη κλπ. Αλλά σίγουρα σου φέρνει την νίκη απέναντι σε εσένα τον ίδιο. Διόλου αμελητέο.

image
 
Οι εκδόσεις Vakxikon.gr σας προσκαλούν στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Ιωάννας Καπερνέκα «Ανατέλλων ζήλος», την Κυριακή 17 Απριλίου 2016, στις 20.00, στον πολυχώρο Αίτιον (Τζιραίων 8-10 Αθήνα). Θα μιλήσει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βίκυ Τσιανίκα. Θα παίξει πιάνο και θα τραγουδήσει η Ερασμία Μάνου.

Ads