Τρεις ενδιαφέρουσες νέες εκδόσεις με σημείο αιχμής την Ιστορία και μία θεματική συζήτηση για το πολιτικό σύστημα με αφορμή επίσης, ένα νέο βιβλίο. 

Ads

Με την ευκαιρία της έκδοσης του νέου βιβλίου του καθηγητή Θανάση Διαμαντόπουλου «Θεσμοί: κρίση και ρήξη», οι εκδόσεις Πατάκη οργανώνουν στις 10 Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής, συζήτηση με θέμα «Κοινοβουλευτική ή προεδρική δημοκρατία; Μια προσέγγιση ουσίας».

image

Ο συγγραφέας συζητάει με τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, καθηγητή Ευάγγελο Βενιζέλο, τον πρώην υπουργό, καθηγητή Ανδρέα Λοβέρδο και τον πρώην πρωθυπουργό, επί τιμή πρόεδρο του ΣτΕ Παναγιώτη Πικραμμένο.
Ώρα 19:00, στον Πολυχώρο της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα)

Ads

Ian Kershaw  «Χίτλερ»

επιμέλεια: Γεράσιμος Λυκιαρδόπουλος

μετάφραση: Γρηγόρης Κονδύλης, Στέφανος Ροζάνης
εκδόσεις Μεταίχμιο

image

Πρώτα απ’ όλα η βιογραφία στοχεύει να αποτελέσει μια μελέτη της εξουσίας του Χίτλερ. Προσπάθησα να απαντήσω σε δύο ερωτήματα. Το πρώτο ήταν το πώς το φαινόμενο Χίτλερ ήταν δυνατό. Πώς μπόρεσε αυτός ο αλλόκοτος απροσάρμοστος να καταλάβει την εξουσία στη Γερμανία, ένα μοντέρνο, περίπλοκο, οικονομικά και πολιτιστικά εξελιγμένο κράτος; Το δεύτερο ήταν πώς ασκούσε την εξουσία ο Χίτλερ.

Είχε αναμφισβήτητα εξαιρετικές δημαγωγικές ικανότητες σε συνδυασμό με μια ικανότητα να αναγνωρίζει με βεβαιότητα και να εκμεταλλεύεται αδίστακτα τις αδυναμίες του αντιπάλου του. Ωστόσο ήταν ένας άξεστος αυτοδίδακτος χωρίς καμία εμπειρία στη διακυβέρνηση. […]
Ο Χίτλερ δεν έμοιαζε με κανέναν άλλο. Ο ξεχωριστός τύπος του Χίτλερ αναμφισβήτητα επέδρασε σε κρίσιμες εξελίξεις με αναμφισβήτητο τρόπο. Αν στη θέση του ως καγκελαρίου του Ράιχ βρισκόταν ο Γκέρινγκ, για παράδειγμα, δεν θα ενεργούσε με παρόμοιο τρόπο. Μπορούμε αναμφίβολα να δηλώσουμε ότι χωρίς τον Χίτλερ η ιστορία δεν θα ήταν η ίδια. Απόσπασμα από τον πρόλογο του συγγραφέα

Ο βρετανός ιστορικός Ian Kershaw θεωρείται αυθεντία στη γερμανική ιστορία του 20ού αιώνα.

Σπούδασε στο Λίβερπουλ και στην Οξφόρδη και δίδαξε Νεότερη Ιστορία στο πανεπιστήμιο του Σέφιλντ. Επίσης έχει διδάξει στα πανεπιστήμια του Μάντσεστερ, του Μπόχουμ και του Νότιγχαμ. Είναι μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας και έχει συνεργαστεί με το BBC ως επιστημονικός σύμβουλος σε σειρές ντοκιμαντέρ για τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.

Για την προσφορά του στην επιστήμη της Ιστορίας τιμήθηκε από το γερμανικό κράτος με τον Ομοσπονδιακό Σταυρό Αξίας, με το μετάλλιο Norton Medlicott της Historical Association και το 2002 χρίστηκε ιππότης από τη βασίλισσα της Αγγλίας. Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο, πολλά έργα του έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά. 

Εμβληματικό… καθένας που θέλει να κατανοήσει το Τρίτο Ράιχ πρέπει να διαβάσει τον Kershaw, διότι κανείς δεν έχει αποκαλύψει σε τέτοιο βαθμό τον νοσηρό ψυχισμό του Χίτλερ.
 Niall Ferguson, Sunday Telegraph


Η οριστική βιογραφία του Χίτλερ Sunday Times


Για τη σημερινή γενιά, ο Χίτλερ του Kershaw προβάλλει σαν φωτεινός φάρος αλήθειας, φωτίζοντας μια σκοτεινή περίοδο τρόμου και ψεύδους 
Mail on Sunday


Ένα εξαιρετικό επίτευγμα Financial Times


Ξεπερνά κάθε προηγούμενο έργο. Μια έξοχη βιογραφία που μόνο ένας έγκριτος ιστορικός μπορεί να γράψει.
Observer

Οι Ναζί της διπλανής πόρτας 

μτφρ από τα αγγλικά: Αριάδνη Λουκάκου

Πώς η Αμερική έγινε ασφαλές καταφύγιο των χιτλερικών

εκδόσεις Ποταμός 

image

«Τα εγκλήματα που επιδιώκουμε να φέρουμε ενώπιον της δικαιοσύνης και να καταδικάσουμε υπήρξαν τόσο υπολογισμένα, τόσο κακόβουλα και τόσο ολέθρια, που ο πολιτισμός μας δεν επιτρέπεται να τα αγνοήσει, γιατί αν επαναληφθούν, αυτό θα σημάνει την ολοκληρωτική καταστροφή του». Ρόμπερτ Χ. Τζάκσον, κατήγορος στη Νυρεμβέργη (1945)

«Έχουν όλα ξεχαστεί. Έχουν όλα τελειώσει». Γιάκομπ Ράιμερ, πρώην αξιωματικός των SS, κάτοικος Νέας Υόρκης (1998)

Ο ηλικιωμένος άντρας αργοπέθαινε σ’ ένα γηροκομείο της Καλιφόρνιας μέχρι τη μέρα που ο γιος του έλαβε ένα αναπάντεχο τηλεφώνημα από την Ουάσιγκτον: «Γνωρίζατε πως ο πατέρας σας ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος των Ναζί και στενός συνεργάτης του Άντολφ Άιχμαν;»

Χιλιάδες Ναζί –από φύλακες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης μέχρι υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Γ΄ Ράιχ– κατέφυγαν στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο κι εγκαταστάθηκαν εκεί φτιάχνοντας, διακριτικά, από την αρχή τη ζωή τους. Δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερες δυσκολίες για να μπουν στη χώρα. Χωρίς να καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες, πολλοί εξασφάλισαν την είσοδό τους στη νέα τους πατρίδα ως «πρόσφυγες πολέμου», έσβησαν μ’ ευκολία το παρελθόν τους, και τα εγκλήματα που διέπραξαν σύντομα ξεχάστηκαν. Όμως κάποιοι από αυτούς είχαν τη βοήθεια και την προστασία της αμερικανικής κυβέρνησης. Η CIA, το FBI και ο στρατός χρησιμοποίησαν τα πρωτοπαλίκαρα του Χίτλερ ως κατασκόπους, μυστικούς πράκτορες και κορυφαίους επιστήμονες και μηχανικούς, βοηθώντας τους να «ξεπλύνουν» το παρελθόν τους.

Για πρώτη φορά, τα κάποτε απόρρητα αρχεία της κυβέρνησης και συνεντεύξεις αποκαλύπτουν ολόκληρη την ιστορία όχι μόνο των Ναζί επιστημόνων που έφτασαν στην Αμερική, αλλά και των Γερμανών κατασκόπων που τους ακολούθησαν κι έζησαν για δεκαετίες ως αξιοσέβαστοι πολίτες. Έπρεπε να περάσουν χρόνια από την άφιξή τους για να ξεκινήσουν έρευνες από ιδιώτες ερευνητές και κρατικούς εισαγγελείς με σκοπό να ανακαλυφθούν τα ίχνη των κρυμμένων Ναζί. Όμως ακόμα και τότε, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες προσπάθησαν παρασκηνιακά να προστατεύσουν από την έκθεση ένα μεγάλο αριθμό των πολύτιμων κατασκόπων τους. Σήμερα, κάποιοι Ναζί παραμένουν ακόμα στη χώρα.

Ο ερευνητής-δημοσιογράφος Έρικ Λίχτμπλαου χρησιμοποιεί ένα θησαυρό από πρόσφατα αποχαρακτηρισμένα απόρρητα έγγραφα και αναρίθμητες συνεντεύξεις από διάφορους εμπλεκόμενους στην υπόθεση γι’ αυτό το ελάχιστα γνωστό κομμάτι της μεταπολεμικής ιστορίας και αποκαλύπτει την επαίσχυντη και σοκαριστική ιστορία τού πώς η Αμερική έγινε ένα ασφαλές καταφύγιο για τους άντρες του Χίτλερ.

Ο βραβευμένος με το βραβείο Πούλιτζερ ερευνητής-δημοσιογράφος των New York Times Έρικ Λίχτμπλαου αποκτά πρόσβαση στα μέχρι τώρα απόρρητα αρχεία των μυστικών υπηρεσιών της Αμερικής και σε κυβερνητικά έγγραφα και ξετυλίγει με τρόπο κινηματογραφικό το απίστευτο και σχετικά άγνωστο στο ευρύ κοινό σκοτεινό μυστικό της Αμερικής: Χιλιάδες πρώην Ναζί, από υψηλόβαθμα στελέχη της διοίκησης των SS, μέχρι φύλακες και βασανιστές σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, γιατροί, επιστήμονες και επιχειρηματίες με ενεργό ρόλο στην μέχρι τέλους μαζική εξόντωση των Εβραίων και άλλων μειονοτήτων, βρήκαν μετά τον πόλεμο καταφύγιο στις ΗΠΑ όπου χρησιμοποιήθηκαν ως κατάσκοποι εναντίον των Σοβιετικών κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Σε μια περίοδο αντικομμουνιστικής υστερίας η CIA, το FBI και η στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ βοήθησαν χιλιάδες Ναζί να διαφύγουν στην Αμερική, να αλλάξουν ταυτότητα, να σβήσουν το αμαρτωλό τους παρελθόν και να ξεκινήσουν μια νέα ζωή με αντάλλαγμα την τεχνογνωσία τους στην πολεμική βιομηχανία και τις κατασκοπευτικές τους ικανότητες. Αλλά στις αρχές της δεκαετίας τους ’60, ο Τσακ Άλεν, ένας πεισματάρης ρεπόρτερ άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι της βρώμικης αυτής σελίδας της πρόσφατης ιστορίας της Αμερικής με αποτέλεσμα μία σειρά συγκλονιστικών αποκαλύψεων και τη σύλληψη πολλών φυγόδικων που ζούσαν μέχρι τότε ανενόχλητοι στις ΗΠΑ.

Απόρρητος Φάκελος 26029/Α΄. Νίκος Ζαχαριάδης

Οι ποινικές διώξεις

Νικόλας Ζηργάνος, Γιώργος Πετρόπουλος, Νίκος Χατζηδημητράκος

image

εκδόσεις Καστανιώτη

Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται για πρώτη φορά όλα τα έγγραφα του ποινικού φακέλου του ιστορικού ηγέτη του κομμουνιστικού κινήματος Νίκου Ζαχαριάδη, όπως αυτός βρίσκεται σήμερα στα αρχεία των ελληνικών αστυνομικών αρχών. Συνοδεύονται από αναλυτική ιστορική εισαγωγή και επιμέλεια, ώστε στο σύνολό τους και καθένα ξεχωριστά, τοποθετημένα σωστά στον ιστορικό τόπο και χρόνο, να είναι προσιτά σε κάθε αναγνώστη και να προσφέρουν ιστορική γνώση. Ο φάκελος αυτός έφτασε στην Εφημερίδα των Συντακτών —ύστερα από δημοσιογραφική έρευνα— τον Δεκέμβριο του 2015 και τον παρουσιάσαμε σε τέσσερα δημοσιεύματα από τις 21 έως και τις 24 Δεκεμβρίου 2015. Γνωρίζαμε όμως από την αρχή πως η παρουσίαση αυτή δεν αρκούσε και πως το υλικό του φακέλου στο σύνολό του, με την κατάλληλη ιστορική επιμέλεια, έπρεπε να φτάσει στο αναγνωστικό κοινό — στον απλό αναγνώστη, αλλά και στον ιστορικό, στον επιστήμονα. Η συνεργασία μας με τις Εκδόσεις Καστανιώτη έκανε την επιθυμία μας πραγματικότητα με αυτή την πολύ προσεγμένη έκδοση.

Άποψη της Εφημερίδας των Συντακτών ήταν και παραμένει ότι πρέπει να γνωρίσουμε βαθύτερα την ιστορία του τόπου μας όπως πραγματικά ήταν, μέσα από ντοκουμέντα και αδιαμφισβήτητα ιστορικά στοιχεία. Απέναντι στο ιστορικό παρελθόν δεν τοποθετούμαστε ούτε ως εισαγγελείς, ούτε ως δικαστές, ούτε ως συνήγοροι υπεράσπισης, ούτε ως πολιτική αγωγή, παρά μόνο με τη θέληση να αναδείξουμε την αλήθεια, να μάθουμε και να κατανοήσουμε. Για το αποτέλεσμα της δουλειάς μας τον τελευταίο λόγο έχουν πάντοτε οι αναγνώστες.

ΕΦΣΥΝ