Στην επανέκδοσή του αυτή, το «Μπαχαρικό Λεξικό» (εκδόσεις Κέδρος) είναι εμπλουτισμένο με 38 νέα λήμματα, INDEX και ένα επίμετρο.

Ads

Σε ένα δε από αυτά τα 38 νέα λήμματα του καταγράφεται η σοβαρή υποψία του μήπως η κατάχρηση της μαστίχας ευθύνεται για τις χιλιάδες εισαγωγές γυναικείων μασελών στη νήσο Χίο, κατά τον 17ο αιώνα.

Ο Νίκος Πλατής για να γράψει το «Μπαχαρικό Λεξικό» χρειάστηκε να ταξιδέψει σε τέσσερις ηπείρους: Ευρώπη, Αφρική, Ασία και Αμερική.

image

Ads

Στην Ινδία πλανήθηκε σε φυτείες ολόκληρες από cardamon (καρδάμωμο), στην Ουγγαρία του Νότου περπάτησε σ’ ολοκόκκινους και πανέμορφους πιπερώνες με ώριμες πάπρικες και στο Μαρόκο έτυχε να δει μια αγορά που θύμιζε μάντρα με οικοδομικά υλικά, όπου νωχελικοί άντρες με τουρμπάνια πουλούσαν κι αγοράζανε χύμα ορυκτό αλάτι σε τσίγκινα τάσια των πέντε κιλών, με την ίδια σοβαρότητα που συναλλάσονται οι Ολλανδοί μεγαλέμποροι διαμαντιών.

Μέχρι τα μυστικά στενά του Σαν Αντόνιο (μεξικάνικη αγορά Τέξας) βρέθηκε, στις λαϊκές αγορές του Ισραήλ (Ιερουσαλήμ κυρίως), στην Τιχουάνα του Μεξικό, στη «σκοτεινή πλευρά» της Αβάνας και στο Μισίρ-τσαρσί της Κωνσταντινούπολης.