Την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, στις 8.30 μ.μ., θα γίνει στον Πειραιά μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες βιβλιοπαρουσιάσεις του βιβλίου με τίτλο “Μικρασιατική Καταστροφή. Από τη Λούξεμπουργκ και τον Γληνό στην ήττα και στο τραύμα”, εκδ. Historical Quest.

Ads

Συμμετέχουν οι:

-Ίριδα Τζαχίλη (ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης),
-Βασιλική Λάζου (ιστορικός, διδάσκουσα στο ΑΠΘ).
-Νίκος Μπελαβίλας, καθηγητής στο Ε.Μ.Π. και επικεφαλής της παράταξης ”Πειραιάς για όλους”.

Το συντονισμό θα κάνει ο δημοσιογράφος  Θανάσης Λαζαρίδης.  

Ads

Η βιβλιοπαρουσίαση θα γίνει στο Στέκι του “Λιμανιού της Αγωνίας” (Πραξιτέλους 78 και Βενιζέλου στον Πειραιά)

Αυτό που κάνει  ενδιαφέρουσα τη συνάντηση είναι το γεγονός ότι στο χώρο αυτό του Πειραιά, υπάρχει εκείνη η γνώση που μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες μιας ουσιαστικής συζήτησης πάνω σε ζητήματα που παραμένουν έως σήμερα στο περιθώριο του επιστημονικού ενδιαφέροντος, παρότι είχαν καθοριστική συμβολή στη διαμόρφωση όχι μόνο του σύγχρονου ελληνισμού αλλά και στη γεωπολιτική μορφή που έλαβε η Εγγύς Ανατολή μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι μελέτες για τη Μικρασιατική Καταστροφή που φιλοξενούνται στην έκδοση αυτή, επιχειρούν να φωτίσουν αφενός τις αιτίες της Ήττας και αφετέρου τους λόγους που κάνουν σχεδόν αδύνατη τη διαμόρφωση ενός κοινού ερμηνευτικού αφηγήματος. Η αδυναμία αυτή, αλλά και τα ενοχικά σύνδρομα, δημιούργησαν μια «κατασκευασμένη λήθη», ως απόρροια της ανάγκης των δυνάμεων που οδήγησαν στη Μικρασιατική Καταστροφή, για κοινωνική αμνησία.
Οι διάφορες προσεγγίσεις κινούνται ακόμα σε ανταγωνιστικές κατευθύνσεις. Παρότι μας χωρίζουν σχεδόν εκατό χρόνια από τα γεγονότα που συνέβησαν στο χώρο της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης κατά την τελευταία φάση της οθωμανικής κατάρρευσης (κίνημα Νεότουρκων το 1908-καταστροφή Σμύρνης το Σεπτέμβρη του 1922).

Η αναζήτηση των αιτιών της ασυμφωνίας αποτελεί μια πρόκληση. Και η απάντηση δεν μπορεί  να είναι άλλη από την παρουσίαση του συνόλου των παραμέτρων που διαμόρφωσαν τη σύνθετη εξίσωση εκείνης της εποχής.
Στην πρώτη μελέτη με τίτλο «Όταν ο Γληνός “συνάντησε” τη Λούξεμπουργκ: Προσεγγίζοντας το Ζήτημα της Ανατολής και το κίνημα των Νεότουρκων», συγκρίνονται οι απόψεις της Ρόζας Λούξεμπουργκ και του Δημήτρη Γληνού για το Ανατολικό Ζήτημα, καθώς και άλλων Ελλήνων σοσιαλιστών εκείνης της περιόδου, όπως ο Γεώργιος Σκληρός και ο Νίκος Γιαννιός.

Στη δεύτερη: «Από τον Δραγούμη στον Μπεναρόγια: Το αντιπολεμικό–αντιμικρασιατικό συναίσθημα στην Ελλάδα και η συμβολή του στη Μικρασιατική Καταστροφή», επιχειρείται η αποτύπωση των συγκλίσεων και αποκλίσεων των πολιτικών δυνάμεων.

Στο τρίτο κείμενο, που έχει ως τίτλο «Η άρνηση της προσφυγικής Μνήμης», διερευνάται το φαινόμενο της αντίδρασης προς τα πολιτικά και ιστορικά ζητήματα που έθεσαν οι προσφυγικές οργανώσεις από το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’80.

image