Ένας εξόριστος πολιτικός, ένας επαναστάτης εφοπλιστής, ένα μυστικό δίκτυο που βγάζει διωκόμενους της χούντας των συνταγματαρχών εκτός Ελλάδας, μερικοί απρόσμενοι τουρίστες που κάνουν διακοπές με το γιοτ τους στα ελληνικά νησιά και μια απόδραση που θα τραβήξει πάνω της τα φώτα της διεθνούς κοινότητας. «Η Συνωμοσία της Αμοργού» είναι ένα πολιτικό θρίλερ που αν και μοιάζει με σενάριο ταινίας είναι άκρως αληθινό.

Ads

 
Στα πρώτα χρόνια της δικτατορίας των συνταγματαρχών, ανάμεσα στους πολλούς αντιφρονούντες που διώκονται, συλλαμβάνεται και εξορίζεται στην Αμοργό και ο κεντροαριστερός υπουργός στην κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου, Γιώργος Μυλωνάς. Ο νεαρός σύζυγος της κόρης του Ελένης, Ηλίας Κουλουκουντής, Έλληνας της διασποράς και γόνος της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία της διάσωσης του Μυλωνά, υπερβαίνοντας τόσο τη συντηρητική του καταγωγή όσο και τις υπέρμετρες δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήματος.
 
Σε μια εποχή που η ελληνική κοινότητα του εξωτερικού αριθμεί μεγάλη πλειοψηφία υποστηρικτών του καθεστώτος των συνταγματαρχών, ο νεαρός Κουλουκουντής έρχεται σε επαφή με αυτοεξόριστους πολιτικούς και αντιστασιακά δίκτυα του εξωτερικού. Προετοιμάζοντας την μεγάλη απόδραση ο Ηλίας και η γυναίκα του Ελένη Μυλωνά ταξιδεύουν στη Γενεύη για να συναντήσουν τον Τζιμ και την Μαρία Μπέκετ που ζουν στον δρόμο με το συμβολικό βάρος: Rue de l’ Athenee. Οι Μπέκετ αποτελούν πυρήνα αντιδικτατορικής δράσης συντονίζοντας  την αντίσταση με τις δημοκρατικές κυβερνήσεις της Ευρώπης και οργανώνοντας ένα δίκτυο διαφυγής των αντιφρονούντων. Με τη δράση τους αυτή θα οδηγήσουν τελικά την ελληνική υπόθεση στο Συμβούλιο της Ευρώπης, από όπου η Ελλάδα θα εκδιωχθεί.
 

Οι Μπέκετ οργάνωσαν ένα παράνομο δίκτυο διαφυγής. Ένας δυτικοευρωπαίος, γυναίκα ή άντρας, ταξίδευε εθελοντικά με το αυτοκίνητο στην Ελλάδα και επέστρεφε συνοδευόμενος από έναν πρώην κρατούμενο της Γενικής Ασφάλειας τον οποίο είχε εφοδιάσει με πλαστό διαβατήριο. Οι δυο τους παρίσταναν ότι είναι ζευγάρι. Πολλοί διέφυγαν κατ’ αυτόν τον τρόπο και όταν συγκεντρώθηκαν αρκετοί, κλήθηκαν να καταθέσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, στην οποία τρεις σκανδιναβικές και η ολλανδική κυβέρνηση είχαν κάνει διάβημα εναντίον της Ελλάδας, κατηγορώντας την για συστηματική καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών θεσμών.

 
Στην περίπτωση Μυλωνά όμως η συνωμοσία θα πρέπει να στηθεί διαφορετικά. Ο Κουλουκουντής οργώνει την Ευρώπη ταξιδεύοντας από τη Γενεύη στην Κύπρο και από το Λονδίνο στην Γαλλία στην προσπάθεια του να βρει ένα πλοίο και τους κατάλληλους τουρίστες που θα πάρουν μαζί του τον Μυλωνά φεύγοντας από την Αμοργό. Σε αυτή την περιπέτεια συναντά μια σειρά τυχαίων αλλά και σκόπιμων ανατροπών, καθώς κι ένα πολιτικό παράδοξο… Ο σύντροφος Ανδρέας Παπανδρέου αποθαρρύνει και στην πραγματικότητα σαμποτάρει την απόδραση Μυλωνά, ενώ την ίδια στιγμή  ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κάνει ενέργειες προς την πραγματοποίηση αυτής.

Ads

Οι Μπέκετ βλέπουν την ανάγκη ενός συνασπισμού δυνάμεων των ελληνων πολιτικών που έχουν διαφύγει στο εξωτερικό και γνωρίζοντας ότι είναι αδύνατη μια συνεργασία Καραμανλή – Μητσοτάκη – Παπανδρέου, διαβλέπουν ότι ο κεντροαριστερός Γιώργος Μυλωνάς μπορεί να αποτελέσει το αντίβαρο στην άρνηση του Ανδρέα για οποιαδήποτε μορφής συνεργασία. Οι επισκέψεις στο σπίτι τους είναι συχνές. Σε μία από αυτές ο Ηλίας συναντά τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
 

«Εσείς οι δυο πηγαίνετε στο δωμάτιό μου να τα πείτε. Θα σας φωνάξουμε όταν ετοιμαστεί το φαγητό», είπε. Κι ενώ η Μαρία και η γυναίκα του Μητσοτάκη μαζί με τη δωδεκάχρονη Ντόρα και την αδελφή της τσιμπούσαν φιστίκια και ελιές στο σαλόνι, βρέθηκα στο υπνοδωμάτιο του Τζιμ και της Μαρίας, απέναντι στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον άνθρωπο που μια μέρα θα γινόταν πρωθυπουργός.
 
Αυτός λοιπόν ήταν ο άντρας που είχε αποσκιρτήσει από το Κέντρο, είχε υποστηρίξει τους αποστάτες, ο άντρας που τα πλήθη είχαν διασύρει στους δρόμους τον Ιούλιο του 1965. Είχα εισπνεύσει τα πρώτα μου δακρυγόνα διαδηλώνοντας εναντίον του και τώρα βρισκόμασταν ο ένας απέναντι στον άλλον, αναπνέοντας τον ίδιο αέρα.Ήταν ψηλός με μάτια βαθιά χωμένα στις κόγχες τους και σε κοιτούσε με ένταση, προσηλώνοντας πάνω σου την προσοχή του, έτσι που σε έκανε να αισθάνεσαι πως δεν μπορούσες να ξεφύγεις.
 
«Τι κάνει ο Γιώργος;» με ρώτησε.«Μια χαρά», είπα και στη στιγμή συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να μιλήσω για την καρδιά του Γιώργου, για τις δύσκολες συνθήκες στο νησί, για το γεγονός ότι τα νεύρα του μπορεί και να μην άντεχαν ως το τέλος την απομόνωση. Άρχισα να λέω κάτι άλλο, όμως ο Μητσοτάκης με διέκοψε.«Πρέπει να δραπετεύσει», είπε. Αιφνιδιάστηκα και προσπάθησα να μην το δείξω.

 
Μέσα από την πένα του Ηλία Κουλουκουντή μαθαίνουμε για πρώτη φορά ανέκδοτες πολιτικές ιστορίες. Χαρακτηριστική είναι μία συνάντηση του Ηλία Κουλουκουντή με τον Ανδρέα Παπανδρέου στην Στοκχόλμη.

Όταν τον ρώτησα τη γνώμη του για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, άναψε τσιγάρο πριν απαντήσει, παρατηρώντας με επιφυλακτικά κάτω από τα μαύρα, πυκνά του φρύδια.
 
 «Είμαι ευτυχής που μου δίνεται η ευκαιρία να σας διευκρινήσω ότι έχω δύο καπέλα», είπε. «Το ένα είναι η αντιστασιακή μου ιδιότητα, για να το πούμε έτσι. Είμαι επικεφαλής του Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος, μιας από τις οργανώσεις που αντιστέκονται στο καθεστώς… Όμως δεν είναι αυτό που με ρωτάτε», συνέχισε ρουφώντας το τσιγάρο του και φυσώντας τον καπνό προς το ταβάνι. «Με ρωτάτε τι θα συμβεί αν διαφανεί μια πολιτική λύση διαφορετική από την κατάληψη της εξουσίας από το λαό. Δηλαδή αν αποφασίσει το Πεντάγωνο ότι το πράγμα δεν τραβάει και αποσύρει την εύνοιά του από τους στρατιωτικούς. Σ’ αυτήν την περίπτωση δεν θα μιλάω με το καπέλο του αντιστασιακού, αλλά με το καπέλο της Ένωσης Κέντρου της οποίας είμαι εκπρόσωπος στο εξωτερικό και της οποίας, ασφαλώς, υπάρχουν εκπρόσωποι και στην Ελλάδα».

 
Ενώ ο Κουλουκουντής είναι στις Κάννες και η επιχείρηση έχει πέσει σε τέλμα, ένα τηλεφώνημα φέρνει και πάλι την ανατροπή. «Βρέθηκε μια Ιταλίδα να δακτυλογραφήσει το μυθιστόρημα σου» λέει από την άλλη πλευρά του ακουστικού ο Τζιμ Μπέκετ. Είναι το συνθηματικό ότι βρέθηκε το πολυπόθητο πλοίο στην Ιταλία. Επόμενος σταθμός η Ρώμη, όπου καταφέρνει τελικά να οργανώσει με τη βοήθεια μιας ομάδας Ιταλών εθελοντών, το ανατρεπτικό ταξίδι που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση του Μυλωνά.
 
«Η Συνωμοσία της Αμοργού» περιγράφει αυτό το δύσκολο και πολύπλοκο ταξίδι, αποτυπώνοντας το ζοφερό κλίμα της εποχής και σκιαγραφώντας με ιδιαίτερη οξυδέρκεια Έλληνες πολιτικούς και αντιφρονούντες της εποχής. Από τις σελίδες του νέου βιβλίου του Ηλία Κουλουκουντή παρελαύνουν  προσωπικότητες που έπαιξαν στην συνέχεια πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας, όπως οι Ανδρέας Παπανδρέου και Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, η Μελίνα Μερκούρη, ο Γεράσιμος και η Κίτυ Αρσένη αλλά και πρόσωπα όπως ο  Βάσος Λυσσαρίδης, ο Μιχάλης Ράπτης ή Πάμπλο,κ.ά. δίνοντας μιαν ολοζώντανη εικόνα της αντιστασιακής δράσης των Ελλήνων του εξωτερικού.
 
Πράξη εναντίωσης στη δικτατορία και ταυτόχρονα ταξίδι υπαρξιακό, η περιπέτεια του Ηλία Κουλουκουντή αποτυπώνει την, συχνά οδυνηρή, πορεία ενός νεαρού ιδεολόγου προς την ωριμότητα και την αυτογνωσία.
 
«Στην εποχή που ζούμε -όπου έχουμε φτάσει σε σημείο κάποιοι να παρουσιάζουνε τη σημαία της 21ης Απριλίου με υπερηφάνια- είναι σημαντικό να θυμίσουμε τι σήμαινε ένα καθεστώς στο οποίο άνθρωποι βρίσκονταν στην εξορία ή στη φυλακή απλά και μόνο γιατί είχανε διαφορετική πολιτική άποψη από αυτούς που είχαν καταλάβει πραξικοπηματικά την εξουσία», τόνισε ο Στέλιος  Κούλογλου κατά την παρουσίαση του βιβλίου στον Ιανό. Είναι σημαντικό επίσης να θυμηθούμε το θάρρος των ανθρώπων που με τη δράση τους αντιτάχθηκαν σε αυτά τα φαινόμενα αλλά και την αλληλεγγύη που ο αντιστεκόμενος λαός έδειξε μεταξύ του, όσο και την αλληλεγγύη που οι άλλοι λαοί έδειξαν στην Ελλάδα», υπογράμμισε.

Το βιβλίο του Ηλία Κουλουκουντή «Η Συνωμοσία της Αμοργού», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ.
 
Η περιπετειώδης ιστορία της «Συνομωσίας της Αμοργού» πρόκειται να μεταφερθεί στην μικρή οθόνη, μέσα από τον φακό του «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα».
 

Έγραψαν για την «Συνωμοσία της Αμοργού»:

«Σύνθετες ανθρώπινες σχέσεις, υπέροχα τοπία και μια συναρπαστική αληθινή περιπέτεια…το αγαπημένο μου είδος διαβάσματος, ένα εξαιρετικά καλογραμμένο βιβλίο που μας διδάσκει και μας ψυχαγωγεί την ίδια στιγμή.»

Νταν Μπράουν, συγγραφέας του Κώδικα Ντα Βίντσι

«Ο Ηλίας Κουλουκουντής συλλαμβάνει με μαεστρία έναν πλούσιο και πολύπλοκο κόσμο, μια επικίνδυνη και καίρια εποχή. Βάζει τον αναγνώστη του στα άδυτα μιας οικογένειας των Ελλήνων εφοπλιστών, της ελληνικής πολιτικής της εποχής, στην συναρπαστική περιπέτεια της απελευθέρωσης του επιφανούς πολιτικού κρατούμενου…»

Αριάννα Χάφφιγκτον