Με μια ειδική έκδοση για την ίδρυση και την αντιδικτατορική δράση της οργάνωσης ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ, μέσα από μαρτυρίες των μελών της, κυκλοφορεί αυτή την Παρασκευή η Εφημερίδα των Συντακτών. 

Ads

Πρόκειται για ένα μοναδικό ντοκουμέντο προφορικής ιστορίας, με πλούσιο αρχειακό υλικό, για ένα κομμάτι της νεότερης ιστορίας της χώρας, που δεν έχει μελετηθεί πλήρως από τους ιστορικούς. Σημειώνεται ότι πολλά από τα μέλη και στελέχη της οργάνωσης μιλούν για πρώτη φορά. Την πολύμηνη έρευνα έκανε Νόρα Ράλλη. 

«Μ’ ένα ΦΟΥ ρε θα σας ρίχναμε!»

«Κάθε άνθρωπος έχει τη δύναμη μέσα του. Και αυτή η δύναμη έβγαινε μια χαρά προς τα έξω τότε… 

Ads

Μετά από περίπου 20 μέρες κράτησης στην Ασφάλεια, μετά από βασανιστήρια, με ανεβάζουν πάνω, με αδειάζουν σε μια καρέκλα σα σακί με πατάτες και είναι ο περίφημος Κραβαρίτης, ο οποίος προσπαθεί να με καταρρακώσει, δείχνοντάς μου ότι είμαστε ανήμποροι. 

Και μου λέει με ειρωνικά χαμόγελα (μαζί του χασκογελάγανε και οι άλλοι γελοίοι μέσα στην αίθουσα): «Με στρακαστρούκες ρε Μαργαρίτα θα μας ρίχνατε;». 

Πώς μου ‘ρχεται κι εμένα και του απαντάω: «μ’ ένα ΦΟΥ ρε θα σας ρίχναμε!». 

Και τον βλέπω να κάνει πίσω. 

Πώς να στο πω τώρα: και να με σκοτώνανε εκείνη τα στιγμή, δε θα καταλάβαινα τίποτα!… 

Ο τιποτένιος, δεν το περίμενε. Μήπως εγώ το περίμενα να αντιδράσω έτσι; 

Και με ρωτάς πού βρίσκαμε τη δύναμη. Ε να που την βρίσκαμε… 

Αν μου λέγανε ποια είναι η στιγμή που με κανέναν άλλο τρόπο δε θα ήθελες να μην έχεις ζήσεις τη ζωή σου, θα ήταν αυτή. 

Είναι το ισχυρότερο ταυτοτικό στοιχείο που νιώθω… Και δεν απάντησαν τίποτα» 

Απόσπασμα της μαρτυρίας της Ρηγίτισσας, Μαργαρίτας Γιαραλή, η οποία αφηγείται στη Νόρα Ράλλη, ένα περιστατικό από την κράτησή της στην Ασφάλεια της Μπουμπουλίνας