Υπό την αιγίδα του δήμου Αρταίων και της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας παρουσιάζεται την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου και ώρα 8.00 το βράδυ στην Πνευματική Στέγη του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτας το μυθιστόρημα του Δημήτρη Βλαχοπάνου «Ισαάκ Μιζάν – αριθμός βραχίονα 182641».

Ads

Το βιβλίο ιστορεί το τραγικό οδοιπορικό του Ισαάκ Μιζάν, τελευταίου Εβραίου της Άρτας, από τη γενέτειρά του στα στρατόπεδα ομήρων Άουσβιτς – Μπιρκενάου, Μπέργκεν – Μπέλζεν κλπ. Ο Ισαάκ Μιζάν ανήκει στους ελάχιστους επιζώντες των στρατοπέδων της ντροπής.

Συνελήφθη μαζί με άλλους 351 Αρτινούς Εβραίους την 24η Μαρτίου 1944 και οδηγήθηκε στο Άουσβιτς μαζί με 5200 ακόμη Εβραίους της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, του Αγρινίου, της Πάτρας και των Αθηνών.

Για το βιβλίο μιλούν οι:

  • Κώστας Μπασιούκας, συνταξιούχος Πανεπιστημιακός,
  • Μαρία Κραββαρίτη, ιατρός ενδοκρινολόγος και πρώην Πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Άρτας
  • και ο Χάρης Βαδιβούλης, δικηγόρος – γραφολόγος.

Προλογίζει ο Μωυσής Ελισάφ, Γενικός Γραμματέας του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας.

Ads

Παρεμβαίνει ο Αριστομένης Συγγελάκης, Γενικός Γραμματέας Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και μέλος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου.

Την εκδήλωση συντονίζει η Χριστίνα Θεοδωρίκα, Βιβλιοθηκονόμος, Αν. Προϊσταμένη Βιβλιοθήκης ΤΕΙ Ηπείρου.

Σημειώνεται ότι η 27η Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί από το 2004 με ομόφωνη απόφαση της ελληνικής Βουλής ως Ημέρα Μνήμης Εβραίων Ελλήνων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος. 

Την εκδήλωση διοργανώνουν από κοινού η Βιβλιοθήκη του ΤΕΙ Ηπείρου, ο Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος Άρτας «Ο Σκουφάς», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άρτας «Ο Μακρυγιάννης», ο Σύλλογος «Πολιτών Παρέμβαση» Άρτας, ο Σύλλογος «Επιστήθιοι Φίλοι» Άρτας και οι εκδόσεις «Άπειρος Χώρα».