Για πρώτη φορά κυκλοφορεί σε ελληνική έκδοση, από τις εκδόσεις Πεδίο, το ημερολόγιο του αρχιτέκτοντα του ολοκαυτώματος και στενού συνεργάτη του Αδόλφου Χίτλερ, Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ, το οποίο παρέμενε για δεκαετίες χαμένο. Η δημοσίευσή του φωτίζει άγνωστες πτυχές του ναζιστικού καθεστώτος και της ιστορίας του Παγκοσμίου Πολέμου. Το Tvxs.gr εξασφάλισε και προδημοσιεύει κατά αποκλειστικότητα αποσπάσματα από το συναρπαστικό βιβλίο «Το Ημερολόγιο του Διαβόλου» των Robert Wittman και David Kinney σε μετάφραση της Γιάννας Σκαρβέλη. 

Ads

Το Ημερολόγιο του Διαβόλου

Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου υπήρξε το ημερολόγιο του Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ, του αρχιτέκτονα της ναζιστικής ιδεολογίας και ιθύνοντος νου του Ολοκαυτώματος. Η διαδρομή του ημερολογίου, ο μύθος γύρω από την εξαφάνισή του επί τρία τέταρτα του αιώνα, η δεκαετής «κινηματογραφική» αναζήτησή του και εντέλει η πρόσφατη ανεύρεσή του μοιάζουν σαν από σενάριο του Χόλιγουντ. (Φωτογραφία: Αριστερά του Χίτλερ ο Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ)

Αυτά ακριβώς αφηγείται το βιβλίο «Το ημερολόγιο του διαβόλου», που κυκλοφορεί πλέον και στην Ελλάδα από τις εκδόσεις  «Πεδίο» σε μετάφραση της Γιάννας Σκαρβέλη. Μάλιστα η ελληνική έκδοσή του συμπίπτει με τη συμπλήρωση των 70 χρόνων από τις αποφάσεις της Δίκης της Νυρεμβέργης. «Το Ημερολόγιο του Διαβόλου –  Ο Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ και τα κλεμμένα μυστικά του Γ΄ Ράιχ», όπως είναι ο πλήρης τίτλος του βιβλίου το οποίο υπογράφουν οι συγγραφείς Robert Wittman και David Kinney, είναι μια καθηλωτική ιστορία μυστηρίου, πλην όμως αληθινή, η οποία ερευνά την εξαφάνιση του ογκώδους ημερολογίου του στενού συνεργάτη και κορυφαίου συμβούλου του Χίτλερ, Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ, και αφορά στην άνοδο των ναζί στην εξουσία, τη γένεση του Ολοκαυτώματος και την τελική πτώση του καθεστώτος.

Ads

Ο αυτοαποκαλούμενος και «επικεφαλής φιλόσοφος» συνέδεσε όνομά του με τις φρικιαστικές θεωρίες εναντίον των Εβραίων και εν γένει με τις θεωρίες του ναζιστικού κόμματος. Ο απαράμιλλος αντισημιτισμός του άνοιξε τον δρόμο για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων. Το βιβλίο του «Ο Μύθος του 20ού αιώνα», που υπήρξε το «ευαγγέλιο» των ναζί πριν ακόμη ο Χίτλερ γράψει το δικό του «Ο Αγών μου», αν και ακατάληπτο υπήρξε το μανιφέστο του για την Άρια Φυλή, το ναζισμό, τη Γερμανία και τη θέση της στον κόσμο. Αυτόν τον –εκτός των άλλων– ενορχηστρωτή της λεηλασίας έργων τέχνης, αρχείων και βιβλιοθηκών περιγράφουν ακόμη και οι ναζί συνεργάτες του ως ψυχρό, αλαζονικό, απρόσιτο, σαρδόνιο, κυνικό, που θεωρούσε τον εαυτό του σπουδαίο διανοητή και έχαιρε της μεγάλης εκτίμησης και στήριξης του φύρερ.

imageΤο ημερολόγιο του Ρόζενμπεργκ –σχεδόν πεντακόσιες σελίδες πολέμου– ανακαλύφθηκε στο τέλος του Πολέμου κρυμμένο σε ένα βαυαρικό κάστρο, παρέχοντας μια οδυνηρή ματιά στο μυαλό ενός ανθρώπου που εμπνεύστηκε τη γενοκτονία των Εβραίων. Χρησιμοποιήθηκε, ανάμεσα σε έναν τεράστιο όγκο άλλων ντοκουμέντων των ναζί, ως τεκμήριο στη Δίκη της Νυρεμβέργης, όπου ο συγγραφέας του, «πνευματικός αρχιερέας της κυρίαρχης φυλής», καταδικάστηκε και εκτελέστηκε για εγκλήματα πολέμου. Αποτέλεσε ένα πολύτιμο υλικό για τον δικαστή, διακεκριμένο κατήγορο της Δίκης, Ρόμπερτ Κέμπνερ, ορκισμένο εχθρό του εθνικοσοσιαλισμού πριν ακόμη χάσει, ως Εβραίος, τη θέση του στο δημόσιο με την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία και αναγκαστεί δύο χρόνια μετά, το 1935, να εγκαταλείψει τη Γερμανία, καταφεύγοντας στις ΗΠΑ.

Το βιβλίο καταγράφει το συναρπαστικό ταξίδι ανεύρεσης του ημερολογίου, το οποίο χάθηκε μυστηριωδώς μετά τη Δίκη της Νυρεμβέργης και παρέμεινε χαμένο επί τρία τέταρτα του αιώνα μέχρι ο Robert Wittman, πρώην ειδικός πράκτορας του FBI, επιφορτισμένος με το καθήκον ανεύρεσης κλεμμένων πολιτιστικών αγαθών και ιδρυτής της Ομάδας κατά των Πολιτιστικών Εγκλημάτων, το πάρει στα χέρια του μετά από ένα δεκαετές κυνήγι. Μόλις τον Δεκέμβριο του 2013 το ημερολόγιο Ρόζενμπεργκ παραχωρήθηκε από τα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ στο Μουσείο Ολοκαυτώματος των ΗΠΑ, το οποίο συνέβαλε καθοριστικά στην αναζήτησή του, και βρίσκεται πλέον δίπλα σε χιλιάδες άλλα ντοκουμέντα που αφηγούνται την ιστορία της γενοκτονίας των Εβραίων από τους ναζί και μελετώνται από τους ιστορικούς του Γ΄ Ράιχ.

Το βιβλίο συνυφαίνει τη συνταρακτική ιστορία ανακάλυψης του ημερολογίου με το ίδιο το περιεχόμενό του, το οποίο ανοίγει ένα ανατριχιαστικό παράθυρο στο μυαλό του Χίτλερ από τον «επικεφαλής φιλόσοφό» του. Δηλητηριώδες και κυνικό, εκτείνεται από το 1936 έως το 1944, με τον συγγραφέα του να αφηγείται τις εσωτερικές συναντήσεις του Χίτλερ με τον ίδιο και τους στενούς συνεργάτες του (Γκέρινγκ, Γκέμπελς, Χίμλερ κ.ά.), αλλά και τις εντάσεις και αντιπαλότητες στα ανώτατα κλιμάκια εν μέσω ιστορικής σημασίας γεγονότων, από την άνοδο στην εξουσία του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος, την κήρυξη του Πολέμου, μέχρι τα τεκταινόμενα στο ανατολικό μέτωπο και την εισβολή στην ΕΣΣΔ και, τέλος, την κατάρρευση. Εξηγεί την «τελική λύση», όπως την ονόμασαν οι ναζί, στο εβραϊκό ζήτημα, που οδήγησε στον θάνατο εκατομμύρια ανθρώπους. Περιγράφει την κατάσχεση βιβλίων και ανεκτίμητης αξίας έργων (εκφυλισμένης) τέχνης από σπίτια Εβραίων, βιβλιοθήκες και μουσεία σε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη.

Ο Ρόζενμπεργκ, εκ των αρχιτεκτόνων της μεγαλύτερης θηριωδίας του 20ου αιώνα, με το ημερολόγιό του προσφέρει σημαντικές πληρφορίες για κεντρικές στιγμές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και για το ναζιστικό καθεστώς. Το Tvxs.gr, αρχής γενομένης από σήμερα Κυριακή, θα δημοσιεύσει εκτενή αποσπάσματα από το βιβλίο “Το Ημερολόγιο του Διαβόλου”.

Στο απόσπασμα που ακολουθεί  διαβάστε για την κατάρρευση του Χίτλερ, την απόπειρα δολοφονίας του και την αδυναμία των ναζί να σταματήσουν την προέλαση του “Κόκκινου Στρατού” των Σοβιετικών, που πλέον είχαν φτάσει έξω από το Βερολίνο. 

Οι συγγραφείς

Ο Robert K. Wittman ίδρυσε την Ομάδα κατά των Πολιτισμικών Εγκλημάτων. ΄Ηταν ο εθνικός εμπειρογνώμονας της υπηρεσίας όσον αφορά την κλοπή πολιτισμικών αγαθών. Είναι επίσης ο συγγραφέας του αυτοβιογραφικού έργου Priceless: How I Went Undercover to Rescue the World’ s Stolen Treasures που εμφανίζεται στη λίστα των μπεστ σέλερ των New York Times. Σήμερα είναι πρόεδρος της εταιρείας Robert Wittman, Inc.
O David Kinney είναι δημοσιογράφος βραβευμένος με Πούλιντζερ. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε πολλές εφημερίδες, μεταξύ αυτών οι New York Times. Είναι ο συγγραφέας των βιβλίων Big One: An Island, an Obsession, and the Furious Pursuit of a Great Fish και The Dylanologists: Adventuresin the Land of Bob.