Το ημερολόγιο Θεσσαλονίκη 2012, αφιερωμένο στους αθάνατους αδελφούς Νίκο Παπάζογλου και Μανώλη Ρασούλη, το επιμελήθηκα με άκρα ευαισθησία και με διάθεση να συμπεριλάβω κείμενα για την πόλη από όλα τα είδη γραφής» ο συγγραφέας Θωμάς Κοροβίνης, μιλά στην Κρυσταλία Πατούλη για τη δημιουργική πορεία -από την ιδέα μέχρι το τυπογραφείο- της επιμέλειας του βιβλίου «Ημερολόγιο του 2012: Θεσσαλονίκη», Εκδόσεις Μεταίχμιο.
 

Ads

imageimage
Αποσπάσματα από έργα πεζογράφων, ποιητών, ερευνητών, περιηγητών, ανθρώπων της τέχνης, του τραγουδιού, δημοσιογράφων, μαζί με ένα συνοδευτικό πλούσιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό που όλα μαζί αναδεικνύουν το διιστορικό πολιτιστικό φάσμα της πολύπαθης αυτής αλλά σημαίνουσας για τα Βαλκάνια και την Ελλάδα πολιτείας με το ένδοξο παρελθόν.

Το βιβλίο, ανεξάρτητα από την ημερολογιακή του χρήση λειτουργεί τρόπον τινά και ως μία επιτομική πολιτιστική εγκυκλοπαίδεια.

Στο τέλος υπάρχει χρονολόγιο Θεσσαλονίκης με στάσεις σταθμούς στα σημαντικότερα γεγονότα της ιστορίας της από το 3000 π. Χ. μέχρι σήμερα.

Ads

Είναι μια χρονοβόρα εργασία η οποία στηρίζεται σε μεγάλο μόχθο, διερευνητικό ζήλο και προσπάθεια να εκπροσωπηθούν τα δυνατόν σημαντικότερα πολιτικά γεγονότα, τα λογοτεχνικά ρεύματα, οι προσωπικότητες και άλλα σοβαρά στοιχεία που συνδιαμόρφωσαν το πραγματικό και το μυθολογικό πρόσωπο της Θεσσαλονίκης.

imageimage

—————-

Ο συγγραφέας ΘΩΜΑΣ ΚΟΡΟΒΙΝΗΣ, φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση, έζησε για μια οχταετία στην Κωνσταντινούπολη. Εδώ και χρόνια έρευνα πτυχές του ελληνικού και του τούρκικου λαϊκού πολιτισμού καθώς και τις σχέσεις μεταξύ τους. Συνεργάζεται με διάφορα περιοδικά πολιτιστικού προσανατολισμού.

Έγραψε τα βιβλία: Τουρκικές παροιμίες, Κανάλ ντ’ Αμούρ, Τα πρόσωπα της Σωτηρίας Μπέλλου, Φαχισέ Τσίκα, Σκανδαλιστικές και βωμολοχικές ελληνικές παροιμίες, Κωνσταντινούπολη – Λογοτεχνική ανθολογία, Τούρκοι ποιητές υμνούν την Κωνσταντινούπολη, Ο Μάρκος στο χαρέμι, Το χτικιό της Άνω Τούμπας, Τρία ζεϊμπέκικα και ένα ποίημα για τον Γιώργο Κούδα, Οι Ασίκηδες -Εισαγωγή και ανθολογία της τουρκικής λαϊκής ποίησης από τον 13ο αιώνα μέχρι σήμερα, Οι Ζεϊμπέκοι της Μικρός Ασίας, Αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη, Θεσσαλονίκη 2005 – Ρεπορτάζ- Στον αδελφό Γιώργο Ιωάννου πού λείπει 20 χρόνια στην καταπακτή, Σμύρνη, μια πόλη στην λογοτεχνία, Όμορφη Νύχτα – Χρονογραφία-μυθιστόρημα για 20 χρόνια λαϊκού τραγουδιού στη Θεσσαλονίκη [ 1985-2005], Ο Καραγκιόζης λαϊκός τραγουδιστής. Το βιβλίο του «Ο γύρος του θανάτου» των εκδόσεων Άγρα, είναι υποφήφιο για το Βραβείο Αναγνωστών 2011. Επίσης, πρόσφατα, επιμελήθηκε το βιβλίο «Ημερολόγιο του 2012: Θεσσαλονίκη», Εκδόσεις Μεταίχμιο.
Είναι συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής λαϊκών τραγουδιών.
Δισκογραφία: Από έβενο κι αχάτη, Φουζουλή: Λείλά και Μετζνούν, Τακίμια, Το Κελί. Συχνά παρουσιάζει συναυλίες με το δικό του ρεπερτόριο ή με θέματα του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού.

—————–
 
Εκδηλώσεις παρουσίασης:
 
Στη Θεσσαλονίκη
 

  • Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2011, στις 8:30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο «ΠΡΟΠΟΝΤΙΣ»,(Ν. Πλαστήρα 14, Καλαμαριά).
    Παρουσίαση – Συντονισμός: Γιάννης Τσολακίδης, δημοσιογράφος
    Στην κουβέντα θα συμμετέχει και ο συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης.

 
Στην Αθήνα:

  • Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου – στον Πολυχώρο του Μεταιχμίου (Ιπποκράτους 118, Αθήνα) με την ευκαιρία της παρουσίασης του ημερολογίου, θα γίνει ανοιχτή γιορτή με τραγούδι, μεζέδες και κρασί (Συγκρότημα του Δημήτρη Κοντογιάννη (κιθάρα – τραγούδι), Γιώργος Ζωγράφος (ακορντεόν), Παύλος Μπερμπερίδης (μπουζούκι).