Η Χριστίνα Κουγιουμτζόγλου γεννήθηκε το 1987 στην Αθήνα και ζει στη Νίκαια. Έχει σπουδάσει Νηπιαγωγός στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Eθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το βιβλίο «Σε έρωτα χνάρια», από τις εκδόσεις Βακχικόν, είναι η πρώτη της ποιητική συλλογή.

Ads

Το Σάββατο 6 Ιουνίου, στις 20.00, στον πολυχώρο Θέσις 7 (Αγ. Φιλίππου 7 Θησείο) παρουσιάζεται το βιβλίο για πρώτη φορά στο κοινό. Μιλούν η ποιήτρια Αφροδίτη Κυριάκη, ο δημοσιογράφος Μάρκος Μπουγιουκλάκης και η αστική γεωγράφος Μάρη Λαυρεντιάδου. Ποιήματα θα απαγγείλει η ηθοποιός Μαρία Ψαρολόγου. Μουσική θα παίξουν οι Χάρης Πανόπουλος και Ορφέας Σιέρρας.

Μιλήστε μας για το τελευταίο σας βιβλίο

imageΤο βιβλίο μου με τίτλο Σε έρωτα χνάρια είναι μια ποιητική συλλογή με ερωτικά ποιήματα. Ουσιαστικά είναι το πρώτο μου βιβλίο. Τα ποιήματα που εσωκλείει είναι γραμμένα τα τελευταία δύο χρόνια. Ξεκίνησα με μια τυχαία κίνηση να γραφτούν μερικές λέξεις και έγινε τρόπος έκφρασης. Έτσι δημιουργήθηκε ένα ερωτικό ταξίδι που θέλησα να μοιραστώ.

Ads

Πώς αναζητάτε την έμπνευση μες στα χρόνια της κρίσης;

Αναζητώ την έμπνευση με τον τρόπο που την αναζητούσα και πριν! Νομίζω πως την έμπνευση δεν την αναζητάς, έρχεται από μόνη της και σε βρίσκει. Πιστεύω  σίγουρα διανύουμε μία δύσκολη περίοδο, οικονομικά και κοινωνικά, αλλά όσον αφορά την τέχνη, ο κάθε καλλιτέχνης βρίσκει τον τρόπο να εκφραστεί, να μιλήσει, να διαμαρτυρηθεί. Ακόμη και η κρίση γίνεται τρόπος έκφρασης για έναν καλλιτέχνη. Μας αγγίζει γιατί είμαστε πρώτα άνθρωποι! Για τον δικό μου τρόπο έκφρασης, όσο ο κόσμος ερωτεύεται έχω ερεθίσματα. Παρόλο που υπάρχει κρίση, ο έρωτας  κρατά τον άνθρωπο ακόμα ζωντανό. Κι εγώ προβληματίζομαι και έχω μέρες άπνοιας και αποστασιοποίησης από τη συγγραφή, όμως πάντα έρχεται κάτι που αναδύει καινούριες λέξεις και εικόνες!

Ποια είναι η σχέση σας με τη λογοτεχνία;

Η σχέση μου με τη λογοτεχνία είναι μία σχέση πάθους από τα σχολικά μου χρόνια, όπου ξεκίνησα να διαβάζω Πλάτωνα, Αριστοτέλη και Σωκράτη. Έλληνες και ξένους συγγραφείς. Βέβαια κυρίως Έλληνες. Μου αρέσει η ιδέα να πειραματίζομαι με όλα τα είδη  λογοτεχνίας. Οπότε, διαβάζω τα πάντα… Αγαπημένοι μου είναι οι Καβάφης, Ελύτης, Ρίτσος, Λειβαδίτης. Και σαν ρομαντική μου αρέσουν τα διηγήματα – μυθιστορήματα της Ρένας – Ρώσση  Ζαΐρη.

Μπορεί ένα καλό βιβλίο να «σώσει» την ψυχή μας;

Είμαι σε μία περίοδο αναζήτησης για το τι είναι «ψυχή» . Προσωπικά θεωρώ ότι η ψυχή είναι μια ανώτερη ιδέα, έξω από το ανθρώπινο περιτύλιγμα, που βομβαρδίζεται καθημερινά. Κάθε φορά που τελειώνω μία ανάγνωση κάτι  παίρνω από το κάθε βιβλίο, μάλλον αυτή είναι η δική μου σωτηρία! Εάν λοιπόν υποθέσουμε ότι έχουμε ψυχή, αυτό που προσωπικά θεωρεί ο καθένας «καλό βιβλίο» μπορεί να τον «σώσει».

imageΤα επόμενα σχέδιά σας;

Δεν ξέρω ακόμα… Συνεχίζω να γράφω, οπότε ίσως προκύψει μία ποιητική συλλογή. Μάλλον ερωτική. Θα ήθελα να με δοκιμάσω σε ένα διήγημα ή σε ένα μυθιστόρημα. Όλα είναι πιθανά. Όρεξη και κέφι υπάρχουν!