Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Θεμέλιο, στη σειρά Θεμέλιο ! Μεταπολίτευση, ο συλλογικός τόµος «Η Μεταπολίτευση ’74-’75. Στιγµές µιας µετάβασης», σε επιµέλεια των Βαγγέλη Καραµανωλάκη, Ηλία Νικολακόπουλου και Τάσου Σακελλαρόπουλου.

Ads

Το διάστηµα των λίγων µηνών, από τον Ιούλιο του 1974 έως σχεδόν το τέλος του 1975, η Ελλάδα έζησε µια σειρά από συγκλονιστικές αλλαγές που εξασφάλισαν µε επιτυχία τη µετάβαση της χώρας από το δικτατορικό καθεστώς στην κοινοβουλευτική αβασίλευτη δηµοκρατία, αυτό που στην ελληνική περίπτωση ονοµάστηκε Μεταπολίτευση.

Η ανασυγκρότηση των θεσµών, η εκκαθάριση των σχέσεων µε το δικτατορικό καθεστώς και ο ευρωπαϊκός προσανατολισµός της χώρας αποτέλεσαν κεντρικά διακυβεύµατα των διαδικασιών µετάβασης που οδήγησαν σε µια νέα διακριτή περίοδο.

Τα όσα θα συνέβαιναν τα επόµενα χρόνια, µε κυριότερο την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 1981, θα εδραίωναν τη δηµοκρατία, η οποία, όµως, είχε εγκατασταθεί την πρώτη αυτή περίοδο.

Ads

Και εάν, από τότε, πολύ µελάνι έχει χυθεί για το πότε «τελειώνει» η Μεταπολίτευση, τα ερωτηµατικά µας για τις διαδικασίες της σύντοµης αυτής µετάβασης εξακολουθούν να µένουν αναπάντητα και πολλές πλευρές της επώδυνης γέννας του δηµοκρατικού πολιτεύµατος να παραµένουν υποφωτισµένες.

Τα δεκατρία κείµενα του τόµου επιχειρούν να φωτίσουν πλευρές αυτής της «σύντοµης» Μεταπολίτευσης, από την άφιξη του Κωνσταντίνου Καραµανλή έως και την καταδίκη των πρωταιτίων της σφαγής του Πολυτεχνείου.

Με βάση πρόσφατες έρευνες σκιαγραφούν αυτή τη µεταβατική διαδικασία· µια διαδικασία διαχείρισης των µετεµφυλιακών κληρονοµιών και παράλληλα ικανοποίησης των προσδοκιών που είχε γεννήσει ο αντιδικτατορικός αγώνας.

H επιστροφή του στρατού στους στρατώνες µετά την τραγωδία της Κύπρου, οι καταδίκες των πρωταιτίων του πραξικοπήµατος, η επαναδιαµόρφωση της πολιτικής ζωής µε την αναγνώριση του Kοµµουνιστικού Kόµµατος, την κατάργηση της µοναρχίας και τη δηµιουργία νέων πολιτικών κοµµάτων, οι σχέσεις της Ελλάδας µε τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η αποχουντοποίηση αποτελούν ορισµένα από τα θέµατα που µελετώνται από ιστορικούς και πολιτικούς επιστήµονες, αναδεικνύοντας το συνεχές εκκρεµές ανάµεσα στις συνέχειες και τις τοµές.

image

Στον τόµο γράφουν οι: Νίκος Κ. Αλιβιζάτος, Στέφανος Βαµιεδάκης, Σπύρος ∆ραΐνας, Σπύρος Κακουριώτης, Κώστας Καραβίδας, Βαγγέλης Καραµανωλάκης, Αλέξανδρος Ναυπλιώτης, Ηλίας Νικολακόπουλος, Γιάννης Παπακονδύλης, Ελένη Πασχαλούδη, Σωτήρης Ριζάς, Τάσος Σακελλαρόπουλος, Μάγδα Φυτιλή.

Στη σειρά ΘΕΜΕΛΙΟ ! ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ κυκλοφορεί ακόµα ο συλλογικός τόµος: Μεταπολίτευση. Η Ελλάδα στο µεταίχµιο δύο αιώνων, σε επιµέλεια των Μάνου Αυγερίδη, Έφης Γαζή και Κωστή Κορνέτη.