Ο Νίκος Μητρόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1964. Σπούδασε στην Οδοντιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης. Ασκεί το επάγγελμα του Οδοντιάτρου στην Πάτρα. Είναι παντρεμένος με την πολιτικό μηχανικό Μαριάνθη Τσούλου και έχει δύο κόρες, την Κοραλένα και την Άννα-Μαρία. To βιβλίο Ατσάλινη γροθιά στο νεύρο της πέτρας είναι η πρώτη του ποιητική συλλογή.

Ads

image

Μιλήστε μας για το τελευταίο σας βιβλίο…

H Ατσάλινη γροθιά στο νεύρο της πέτρας είναι το πρώτο βιβλίο ποιημάτων που εξέδωσα, εμπνευσμένο από θέματα της καθημερινότητας και ενίοτε από συναισθηματική φόρτιση. Ο τίτλος του βιβλίου είναι η γροθιά στο κατεστημένο, αλλά και η δύναμη ψυχής για τους συναισθηματικά αδύναμους.

Ads

Πώς αναζητάτε την έμπνευση μέσα στα χρόνια της Κρίσης;

H ποίηση και εν γένει η λογοτεχνία είναι ο δίαυλος για να περνά κανείς μηνύματα για θέματα που αφορούν τον πολύ κόσμο. Πολλές φορές εμπνέομαι από θέματα της καθημερινότητας που εμπεριέχει και την οικονομική κρίση. Άλλωστε είναι συνυφασμένη ή οικονομική κρίση με την κρίση αξιών.

Ποια είναι η σχέση σας με τη λογοτεχνία;

Ανέκαθεν μου άρεσε να γράφω ποιήματα σχεδόν από τα εφηβικά μου χρόνια. Αγαπημένοι ποιητές ήταν και είναι ο Καβάφης, ο Καρυωτάκης, ο Ρίτσος, η Πολυδούρη κ.ά. Μέσα από την πορεία των χρόνων ήρθε και ή πρώτη έκδοση της συλλογής.

Μπορεί ένα βιβλίο να σώσει τη ψυχή μας;

Και βέβαια, διότι το βιβλίο είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου και ένα καλό βιβλίο είναι ο καλύτερος σύμβουλος. Μου δίνεται ή ευκαιρία να εκφράσω την ανησυχία μου για τους νέους που περνούν ατέλειωτες ώρες στο διαδίκτυο, χαμένοι σε διάφορα σάιτ και την αποστροφή τους για το βιβλίο. Καλό θα είναι να αφιερώσουν λίγο χρόνο για διάβασμα.

Τα επόμενα σχέδια σας;

Γράφω και ετοιμάζω τη νέα έκδοση ποιημάτων μου  και αισθάνομαι ότι έχω βάλει και εγώ ένα μικρό βοτσαλάκι στα σύγχρονα γράμματα.