Ένας περίπατος στην σύγχρονη Ελλάδα και στους Ελληνες , ευκολοδιάβαστο με αρκετές διασκεδαστικές αναφορές.
Ταυτόχρονα  όμως και μια διερεύνηση μήπως και καθοριστεί η περίφημη ταυτότητα των Νεοελλήνων, σε μιά προσπάθεια να δούμε το πραγματικό μας πρόσωπο ανάμεσα στην Δύση αλλά και στην Ανατολή. Με ζητούμενο να συμφιλιωθούμε με το πραγματικό μας πρόσωπο και όχι με αυτό που πιστεύουμε ότι είμαστε.

Ads

Στο πρώτο μέρος  παρουσιάζονται συνοπτικά, όλα εκείνα τα στοιχεία που διαμορφώνουν τον χαρακτήρα μας. Όπως το φυσικό περιβάλλον, η γλώσσα μας, αλλά και τα πολιτιστικά στοιχεία όπως η νεώτερη ποίηση, τα τραγούδια μας, και οπωσδήποτε οι Εθνικές μας περιπέτειες παλαιές και πρόσφατες. Ολα αυτά συνεχώς ανακλώνται σε μας αλλά και μεις με την σειρά μας τα διαμορφώνουμε σε μια ιστορική πορεία όπου το μόνο βεβαιο δεν είναι η γραμμική της συνέχεια, αλλά οι μεγάλες διακυμάνσεις και μεταπτώσεις.

Στο δεύτερο μέρος, αρχίζουμε να βλέπουμε τις νοοτροπίες μας καλές και κακές,ενταγμένες στο Μεσογειακή μας ιδιοσυγκρασία, την Πολιτική ως Εθνικό μας σπορ, και τις αιώνια λανθασμένες επιλογές μας και τις συν΄πειές τους. Πάντοτε όμως, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο οπισθόφυλλο:

– “Εμείς οι Έλληνες, ζούμε στην Δύση, αλλά τρώμε, διασκεδάζουμε, και ονειρευόμαστε στην Ανατολή”

Ads

– “Το να νιώθεις Έλληνας είναι πάνω απ’ όλα στάση ζωής, ιδιοσυγκρασίας, πνευματικής συγγένειας παρά οτιδήποτε άλλο”

– “Η γλώσσα μας, είναι και η μόνη μας συντροφιά στους αιώνες της μοναξιάς των Ελλήνων”

– “Οι Έλληνες δεν είμαστε ένας περιπετειώδης λαός. Είμαστε οι ίδιοι μια περιπέτεια ! Αλλά έχουμε το μοναδικό προνόμιο της φωτοσύνθεσης”.

Στο δίλλημα της περίφημης Ελληνικής ταυτότητας, στο αν ανήκουμε στην Ανατολή ή στην Δύση, η θέση του συγγραφέα δείχνει, πως στην ουσία βρισκόμαστε Νοτιότερα των Βαλκανίων, Ανατολικότερα της Τουρκίας, πιο Βορεια της Μέσης Ανατολής και οπωσδήποτε στην Ανατολή της Δύσης.

Ολα μαζί, και συγχρόνως, τίποτα από όλα αυτά, μιας και διαθέτουμε ένα χαρακτηριστικό δικό μας πρόσωπο. Η σχέση μας και οι συγκρούσεις της νοοτροπίας μας με τους λαούς της Βόρειας Ευρώπης, καθώς και οι ιστορικοί μας δεσμοί αγάπης και μίσους με αυτούς, της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Τελικά που βρίσκεται η ‘Αγια τρέλα; Και γιατί Άγια;

Περισσότερο αφορά ενα εφυολόγημα, αλλά ταυτόχρονα και μιά ιστορική πραγματικότητα μιάς και ανέκαθεν έχουμε Ελληνες που ακολουθούν τον δικό τους δρόμο, πέρα και έξω από τις συμβάσεις. Πολλές φορές είχαμε απίστευτα κατορθώματα στον Εθνικό κίνδυνο, και στην Αντίσταση πέρα και έξω από κάθε λογική.

Η κρίση, δεν είναι παρά μόνο ένα επεισόδιο στην ιστορία μας, αλλά αποτελεί και ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα. Αλλωστε,διαθέτουμε την ενστικτώδη ικανότητα επιβίωσης του δρομέα μεγάλων αποστάσεων.

Ο συγραφέας, με σπουδές στην δημοσιογραφία, κινηματογράφο και πολιτικές επιστήμες , έχει εκδώσει διηγήματα, ένα παιδικό –ποιητικό και ένα θεατρικό βιβλίο.  Περιστασιακός  συνεργάτης  στα Χανιώτικα Νέα, σχολιάζει κατά καιρούς  την τοπική επικαιρότητα  αλλά και με σκίτσα του,  παρουσιάζει χιουμοριστικά την επικαιρότητα..

Χαρακτηριστικά αναφέρει πως για να γίνει μιά παρουσίαση του βιβλίου σε κάποια αίθουσα, θα προτιμούσε να μιλήσουν: Ο Κώστας Ζουράρις και η Ζωή Κωνσταντοπούλου μαζί και  ο Αδωνις Γεωργιάδης, αλλά και ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ και όποιον άλλον θα θέλουν οι ακροατές. Οπότε σίγουρα δεν θα γίνει καμμία αναφορά για το βιβλίο αλλά η παρέα  θα έχει έντονο ενδιαφέρον και  θα αποτυπώνει κάποιες  όψεις των σύγχρονων Ελλήνων…πολύ πλάκα !

Εκδόσεις: Μύστης